Korszerű fagymentesítő eszközök

2008-12-21 20:53:51 | Módosítva: 2008-12-21 21:49:01

Ereszcsatorna fagymentesítése

A fűtendő szakaszon a kábeleket hosszanti irányban, párhuzamosan kell beépíteni. A vízelvezetés miatt a függőleges lefolyót is teljes hosszában kell megfűteni. Esőcsatornák fűtésére hidegvezetővel vízmentesen szerelt, kéteres, fűtőkábelt javasolunk. A legtöbb esetben elegendő egy szálat elhelyezni. Lefolyókba mindenképp csak egy szál lógatható be. A kábelek rögzítése a leggyakrabban műanyag kábeltartókra történik, de sok esetben egyedi megoldást kell alkalmazni (pl. forrasztott vagy ragasztott kábeltartó fülek, fémrács stb.)
Önszabályozó fűtőkábelek csatornafűtésre
A DEVI Iceguard 18 W/m teljesítményű, fekete színű önszabályozó kábel is alkalmazható csatornafűtésekre. A kábel a külső hőmérséklet függvényében változtatja a teljesítményét, így gyorsan reagál a külső körülmények változására. Az önszabályozó kábelből tetszőleges hosszúságú darab használható, elegendő egy szálat befektetni. Az önszabályozó kábelt külön rendelhető csatlakozó készlettel lehet a villamos hálózatra csatlakoztatni. Az önszabályozó nem kapcsol ki önműködően, ezért a különböző vezérlési lehetőségek valamelyikét alkalmazni kell.

Lépcsők fűtése

Átlagos lépcsőknél 1 lépcsőfokra 3-4 szál kábelt kell elhelyezni. A fűteni kívánt szélességet megszorozva az egy lépcsőfokra helyezhető kábelszálak számával (pl. 4) megkapjuk az egy lépcsőfokra jutó kábelmennyiséget (pl. 1 m széles lépcső esetén 4 m). Ezt az eredményt kell a lépcsőfokok számával megszorozni, majd hozzáadni a függőleges részeket.
Ha például 8 lépcsőfokot szeretnénk 80 cm szélességben fűteni, akkor egy lépcsőfokra 4 x 0,8 m kábel szükséges = 3,2 m, 8 lépcsőfok x 3,2 m = 25,6 m + 8x0,3 m függőleges rész (a lépcső éle). Összesen 28 m kábel szükséges.

Tolókapuk sínfűtése

A tolókapuk fűtésével megakadályozható a kapu befagyása. A feladatra leginkább az önszabályozó fűtőkábel alkalmas. A tetszőleges hosszra szabható kábelt a sín mellé vagy alá kell beépíteni. A kábel különlegessége, hogy a hőmérséklet függvényében változik a teljesítménye - minél hidegebb van, annál nagyobb teljesítménnyel fűt. A kábel teljesítménye 25 W/m + 10 °C-on.

Járdafűtés hatékony fűtésszabályozással

Elektromos járdafűtésnél termosztát és érzékelőinek segítségével, minimálisra csökkenthetjük a felhasznált energia mennyiségét. Az automatikus rendszer csak a szükséges időben üzemelteti a rendszert, ezzel meggátolja a felesleges túlfűtést is. A szabályozott járdafűtés szükségtelenné teszi a terület sózását, ami a későbbiekben nem károsítja a burkolatot.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fagymentesítés a ház körül, idejében!

A nyár elmúltával még több hétig kellemes időjárás lehet, de gondoljunk bele, hogy a fűtési szezon hivatalosan október közepén beindul, sőt sokszor már előtte is néha be kell fűtenünk. Az igazi...


Kerti citrom

Sok olyan egzotikus, még több mediterrán eredetű növény van, melyeknek egyes változatai akár a mi teleinket is kibírják. Érdemes külön kiemelni azokat, melyek nem csak túlélik a telet, hanem...