Korszerű fagymentesítő eszközök

2008-12-21 20:53:51 | Módosítva: 2008-12-21 21:49:01

Ereszcsatorna fagymentesítése

A fűtendő szakaszon a kábeleket hosszanti irányban, párhuzamosan kell beépíteni. A vízelvezetés miatt a függőleges lefolyót is teljes hosszában kell megfűteni. Esőcsatornák fűtésére hidegvezetővel vízmentesen szerelt, kéteres, fűtőkábelt javasolunk. A legtöbb esetben elegendő egy szálat elhelyezni. Lefolyókba mindenképp csak egy szál lógatható be. A kábelek rögzítése a leggyakrabban műanyag kábeltartókra történik, de sok esetben egyedi megoldást kell alkalmazni (pl. forrasztott vagy ragasztott kábeltartó fülek, fémrács stb.)
Önszabályozó fűtőkábelek csatornafűtésre
A DEVI Iceguard 18 W/m teljesítményű, fekete színű önszabályozó kábel is alkalmazható csatornafűtésekre. A kábel a külső hőmérséklet függvényében változtatja a teljesítményét, így gyorsan reagál a külső körülmények változására. Az önszabályozó kábelből tetszőleges hosszúságú darab használható, elegendő egy szálat befektetni. Az önszabályozó kábelt külön rendelhető csatlakozó készlettel lehet a villamos hálózatra csatlakoztatni. Az önszabályozó nem kapcsol ki önműködően, ezért a különböző vezérlési lehetőségek valamelyikét alkalmazni kell.

Lépcsők fűtése

Átlagos lépcsőknél 1 lépcsőfokra 3-4 szál kábelt kell elhelyezni. A fűteni kívánt szélességet megszorozva az egy lépcsőfokra helyezhető kábelszálak számával (pl. 4) megkapjuk az egy lépcsőfokra jutó kábelmennyiséget (pl. 1 m széles lépcső esetén 4 m). Ezt az eredményt kell a lépcsőfokok számával megszorozni, majd hozzáadni a függőleges részeket.
Ha például 8 lépcsőfokot szeretnénk 80 cm szélességben fűteni, akkor egy lépcsőfokra 4 x 0,8 m kábel szükséges = 3,2 m, 8 lépcsőfok x 3,2 m = 25,6 m + 8x0,3 m függőleges rész (a lépcső éle). Összesen 28 m kábel szükséges.

Tolókapuk sínfűtése

A tolókapuk fűtésével megakadályozható a kapu befagyása. A feladatra leginkább az önszabályozó fűtőkábel alkalmas. A tetszőleges hosszra szabható kábelt a sín mellé vagy alá kell beépíteni. A kábel különlegessége, hogy a hőmérséklet függvényében változik a teljesítménye - minél hidegebb van, annál nagyobb teljesítménnyel fűt. A kábel teljesítménye 25 W/m + 10 °C-on.

Járdafűtés hatékony fűtésszabályozással

Elektromos járdafűtésnél termosztát és érzékelőinek segítségével, minimálisra csökkenthetjük a felhasznált energia mennyiségét. Az automatikus rendszer csak a szükséges időben üzemelteti a rendszert, ezzel meggátolja a felesleges túlfűtést is. A szabályozott járdafűtés szükségtelenné teszi a terület sózását, ami a későbbiekben nem károsítja a burkolatot.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Sót az ételbe, forgácsot az útra

A hó, ami a téli táj szépségét adja, egyúttal átok is a csúszóssá váló utak miatt. A síkosság-mentesítésre több megoldás létezik, de "nagyüzemileg" sajnos még mindig a sózás a...


Szabadtéri burkolatfűtések

Nem először írunk a téli, szabadtéri burkolatfűtésekről, és talán nem is hiába. Hiszen biztonságunkat szolgáló fűtőrendszerek rohamosan terjednek, és a gazdaságtalanságukról szóló hiedelmek is...