Kerékpárszállítás a BKK egyes járatain

2013-09-17 11:19:57 | Módosítva: 2013-09-17 20:21:17

A BKK, egyes járatain, teszt jelleggel engedélyezte a kerékpárszállítást, ami egy vonaljegy, gyűjtőjegy vagy kerékpárbérlet felmutatásával vehető igénybe. Néhány – egyébként teljesen logikus – megkötéssel kell csak számolnunk.

Miért szeretné tömegközlekedéssel szállítani járművét, aki kerékpárral indult el otthonról? Több oka is lehet. Például hegyen lakik és nem elég edzett az emelkedőhöz, a hirtelen jött esőben nem szeretne elázni, esetleg alkoholt fogyasztott és nem akar bringára ülni. Vagy egyszerűen csak szeretne egy jót gurulni lefelé. Akármi is az indok, csak üdvözölni lehet a Magyar Kerékpárosklub kezdeményezését, amire úgy tűnik nyitott a BKK is. Egy külföldön már jól bevált gyakorlatról van szó (sok helyen a metrón is szabad kerékpárt szállítani), így reméljük, hogy itthon is pozitív tapasztalatokról számolhatunk majd be. 


A HÉV-en, fogaskerekűn és a hajójáratokon eddig is szabad volt bicajunkat szállítani, most a következő járművek kerültek be ebbe a körbe: a Fenyőgyöngye és a Mátyáshegy felé közlekedő 65-ös és a 165-ös autóbusz, a Németvölgyet és Farkasrétet elérő 59-es, 59A villamos valamint a zuglói 77-es trolibusz


A BKK a tesztidőszakban valamennyi, fenti járművén biztosítja a kerékpárszállítási lehetőséget. A kerékpárok szállítását egy vonal- vagy gyűjtőjegy érvényesítésével, vagy kerékpárbérlettel vehetjük igénybe. A kerékpárszállítás díja mellett a személyszállítás díját is meg kell fizetni, tehát a kerékpárosnak saját maga számára is rendelkeznie kell megfelelő jeggyel vagy bérlettel!

Néhány tipp a BKK honlapjáról, a zökkenőmentes szállításhoz

 • Kerékpár szállítása kizárólag a kerékpáros piktogrammal megjelölt járműveken megengedett.
 • Amennyiben egy járművön egyidejűleg kerékpáros és kerekesszékes vagy babakocsis utas is utazni kíván, és a számukra biztosított helyek darabszáma ezt nem teszi lehetővé, akkor a kerekes székkel vagy babakocsival közlekedő élvez előnyt a kerékpárossal szemben.
 • A kerékpárt az arra kijelölt helyen tegyük fel a járművekre.
 • Az utazás egész időtartama alatt rögzítsük a kerékpárt, hogy az utasok biztonságát, a ruhájuk tisztaságát, illetve a jármű épségét ne veszélyeztessük.
 • A szállítandó kerékpár mérete nem haladhatja meg a 180x130x70 centimétert.
 • A villamoson olyan kerékpárok nem szállíthatóak, amelyeknek kialakítása miatt nem rögzíthetőek a tépőzárral.
 • A szállítandó kerékpár nem lehet speciális kialakítású (cargo, tandem, motoros stb.).
 • A tesztüzem során a kijelölt autóbuszokon és trolibuszokon első ajtós felszállási rend van érvényben, így kerékpárral érkezőknek felszállás előtt először a megállóban, az első ajtónál az utazásra és kerékpár szállítására vonatkozó jogosultságot igazolniuk kell.
 • Mivel a tömegközlekedési jármű előre meghatározott menetrend szerint közlekedik, fontos, hogy a lehető leghamarabb fel- és leszálljunk kerékpárunkkal.
 • A kerékpárbérletről: a kerékpárbérletnek kizárólag egyhavi változat létezik matrica formájában, amelyet a bérletre kell felragasztani, azaz a bérlet vásárlásával egy időben célszerű megvásárolni. Kerékpárbérlet a havi-, negyedéves-, kedvezményes éves (csak a tömbös kivitelű 12 szelvényes), a hév és a szemeszterre szóló Budapest-bérlet minden típusához váltható. Csak a linkeken olvasható, kijelölt pénztárakban lehet megvenni a matricákat.

Tanácsok az utasoknak

 • A kerékpárszállításra kijelölt helyen legyenek tekintettel és türelemmel a szállított kerékpárokra.
 • Kérjük, fogadják türelemmel: a BKK kísérleti jelleggel teszteli a kerékpárszállítást, segítsék kerékpárral utazó utastársaikat a kerékpár elhelyezésében.


(forrás és képek: BKK)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerékpár szállítása vonaton

Vonataink jelentős részén már ma is biztosítják a kerékpárszállítás lehetőségét. Javasoljuk, hogy a kerékpáros túrázók részesítsék előnyben a menetrendben "kerékpár" szimbólummal jelölt vonatokat....


Duplacsuklós busz

A BKV Zrt. ezúttal – járműflotta fejlesztési lehetőségeinek vizsgálata céljából – duplacsuklós autóbuszt tesztel Budapesten.