Külső és belső árnyékolók

2017-07-13 21:23:45 | Módosítva: 2017-07-30 20:43:07

Az épületek ablakfelületeinél nagyon lényeges a különféle árnyékolók használata. Ezek hatásossága attól is függ, hogy milyen anyagúak és hogy kívül vagy belül kerülnek-e felszerelésre. A nagy melegek idején védekezni kell a Nap égető sugarai ellen. Az árnyékoló megoldások számos fajtája közül lehet választani. A belső térben sokkal szűkebbek a hőség elleni védekezés lehetőségei és kevésbé hatásosak is, ezért jobb kívülről árnyékolni, mint belülről.


Újszerű megoldások

A külső árnyékolók többnyire az ablaküveg előtt kerülnek felszerelésre, ezért hatékonyabban védenek a nap melegétől és megakadályozzák a lakóhelyiségek túlzott felmelegedését a forró nyári időszakban. E mellett – többé-kevésbé – lehetőséget biztosítanak a lakótér fényviszonyainak a szabályozására is. Télen pedig a fűtési energia felhasználását csökkenthetik.

A legelterjedtebb külső árnyékoló a redőny. E hagyományos árnyékoló ugyan számos előnnyel rendelkezik a belső hő elleni védelem tekintetében, ám jelentős hátránya, hogy leeresztve szinte alig biztosítja a belső fényviszonyok szabályozását. Még a fényáteresztő lamellák beillesztésével is csak némileg lehetséges a belső fény intenzitását és a szellőztetést szabályozni. A műanyag redőnyöknél ezt a feladatot a lamellák közötti szellőzőnyílásokkal és áttetsző lécek beiktatásával, illetve az alumíniumból készülteknél a perforált elemek igény szerinti lécek közé illesztésével lehet változtatni. Ezeknél a közvetlenül ablakok elé szerelt redőnyöknél azonban már léteznek korszerűbb, előnyösebb megoldások is.

A raffstorek – azaz a zsaluziák – a redőnyöknél több előnyt biztosítanak a fény- és hőszabályozás terén, és esztétikailag is előnyösebben illeszthetők az épületek összképéhez. A különféle gyártmányú (Hella, Schlotterer, RAF stb.) változatok nem miden estben arra valók, hogy teljes sötétítést lehessen velük elérni, de bizonyos típusoknál még ez is lehetséges. Előnyük, hogy a lamellák szögének állításával lehet szabályozni, mennyi fényt engedjünk a helyiségbe, amellett, hogy a lamellás felület még árnyékol is. Sőt, akár a mennyezetre is irányítható a beeső fény, és nem kell mesterséges világítást használni. A lamellák kialakításának fontos szerepe van abban is, hogy nyáron megakadályozzák az üvegfelületek felmelegedését. Ezáltal akár 10 fokkal csökkenthetik a belső hőmérsékletet a kintihez képest. A téli időszakban pedig felhúzott állapotban nappal az ablakok hasznosítani tudják a Nap melegítő energiáját, este pedig a leengedett és zárt felületet adó lamellák kevesebb energiát engednek távozni az ablakon keresztül.

A lamellák általában kétoldalt peremezett, nagy rugalmasságú alumíniumból készülnek, és felületkiképzésüknek köszönhetően nemcsak a hő beáramlás ellen védenek, hanem karc- és ütésálló beégetett lakkozásuk miatt az élettartamuk is időálló. A lamellák profilja lehet konkáv és konvex, S- és Z-profilú. A lefutó huzalrendszer sem lényegtelen, mert ez is a biztonságos használatot szolgálja. A zsaluziák mozgatásához tekerőkaros vagy motoros meghajtást lehet választani. A levezető- és záró sínek még erős szélben is megakadályozzák a lamellák jelentős kilengését. Vannak rovarhálóval kiegészíthető típusok is.

Újdonságnak mondhatók a különféle textilárnyékolók (Rollstar, Fixscreen, Winscreen stb), amelyek önmagukban egyesítik a kiváló szélállóságot, a rovarháló funkciót, az árnyékolást, a visszafogott átláthatóságot és a megfelelő árnyékolást. A légáteresztés a textilanyagok perforálási méretének jó megválasztásával biztosítható.

Anyaguk általában poliészter, akril vagy üvegszál alapú, PVC bevonatú szálakból különféle sűrűségben szőtt, UV-álló és jó szélállóságú textilanyag. Kellő feszességet biztosító megvezetéssel akár 20 m2-es terek egybefüggő árnyékolására is alkalmasak. Mozgatásukhoz általában hajtókaros vagy motoros megoldások szükségesek, és nagyon fontosak a lefutók megoldásai is, amelyek még erős szélben is biztosítják a textil naphálók feszességét.

E tekintetben elég változatos megoldásokat alkalmaznak a különféle cégek. Ezek között kitűnik a Fixscreen zipzárhoz hasonló elven működő szélvezetése. E megoldásnál a napvédő textil szélén és a lefutókon kialakított fogazat egybekapcsolódik lehúzáskor, amely két oldalon bármilyen helyzetben feszesre húzza az árnyékoló napvédő teljes felületét.

A kihúzható, már hagyományosnak mondható napvédő ernyők, könyökkaros napellenzők, pavilonfedők esetében is nagyon fontos, hogy milyen tulajdonságú az árnyékolt rész fölé kifeszített vászon. E tekintetben bővült a választék, mert már beszerezhetők olyan polietilén anyagú szövetek is, amelyek vízlepergetők, és az UV sugarak ellen is fokozott védelmet biztosítanak. Sőt a fény infravörös tartományának a visszaverésére is alkalmas fémszálakat tartalmaznak. Úgy árnyékolnak, hogy közben nem sötétítenek. Ilyenek pl. a Permotex szövetekből készült árnyékoló anyagok. Ezek természetesen ún. öntisztuló- és vízlepergető felületűek, ami a nano részecskék alkotta rétegnek köszönhető. Alsó gombásodásukat pedig akril bevonat akadályozza meg. Tartósságukat a speciális szövéstechnika és a különféle bevonatok garantálják.

A helyiségek korszerűbb belső árnyékolására is több lehetőség van. A roletta hagyományos belső árnyékoló, ám a klasszikus rugós kivitelt felváltotta a korszerűbb, gyöngylánccal mozgatható és szabályozó szerkezet. A különféle célokra megfelelő vásznakat alumínium csőtengelyre lehet felcsévélni. A roletták anyagai lehetnek fényáteresztő- vagy fényzáró, naphálós vagy alumíniummal pigmentált textíliák. Konzolokkal bármilyen anyagú ablakra felszerelhetők, és a gyöngyláncos mozgatásuk sokkal kényelmesebb, mint a hagyományos, rugós kivitelű rolettáké.

A rolettáknak van egy speciális változata, amit sávrolónak szokás nevezni. Egyedi jellegzetessége, hogy a textilek felületén sötétítő és fényáteresztő csíkok váltakoznak, és ezekkel lehet a beáramló fényt szabályozni. Egyes változatoknál a vászon nem egy, hanem két, egymás előtti felületen engedhető le, így az igényeknek megfelelően lehet a textilek elmozdításával akár teljes fedésbe hozni az árnyékolót. Ha az árnyékolásra nincs szükség, akkor a textíliákat teljesen fel lehet tekerni az alumínium tokba rejtett tengelyre. A sávrolettákat manuálisan gyöngylánccal lehet mozgatni, de igény esetén motoros működtetésére is mód van. Ezeknél a sávrolóknál akár a teljes sötétítés is megvalósítható, ám a hőszabályozásuk nem elég hatékony.

A szalagfüggöny a hagyományos csipke-, és a sötétítő függöny előnyeit egyesíti magában. A lamellák elforgatásával ugyanis mindig a kívánt mennyiségű fényt ereszti a helyiségbe, és így szabályozható az árnyékoló hatása is. A mozgatását zsinóros, illetve a lamellák szögének állítását gyöngyláncos mechanizmussal lehet biztosítani. Természetesen, hogy mennyi fény beengedését teszik lehetővé, az a szalagok anyagától is függ. A választék e téren bőséges, több mint 200-féle lamella-anyag közül lehet választani. A pamut-len keveréken kívül poliészter és üvegszálas, alumínium bevonatú szalagok közül lehet választan. Újabban a trópusi fából, bambuszból szőtt szalagfüggönyök is nagyon kedveltek, hosszú lécekből készült szalagfüggönyök is bővítik a választékot. Mindegyik anyag UV stabil és portaszító anyaggal kezelt, ezért különösebb felületi tisztítást nem igényelnek. A szalagfüggönnyel nagy felületek belső árnyékolása is megoldható.

A belső reluxák minden típusú ablakra, ajtóra felszerelhetők belső árnyékolóként. A lamellák elforgatásával szabályozható a beeső fény mennyisége és iránya. A lamellák anyaga alumínium vagy műanyag, szélességük általában 16, illetve 25 mm. Állásszögük többségüknél a forgató pálca elforgatásával szabályozható, a magasságukat pedig automata zsinór rögzítővel lehet beállítani, de motoros meghajtásukra is lehetőség van. A lamellák színválasztéka ugyancsak bőséges. A belső reluxák méretét mindig az adott nyílászáró méretéhez igazodva kell meghatározni. A készen kapható változatok méretválasztéka elég behatárolt, de a reluxa egyszerűen rövidíthető, kicsit nehézkesebben keskenyíthető is.

Nagyon kedveltek a különféle nád-, bambusz-, és faléces reluxák is. A nádból és bambuszból készültek inkább mondhatók rolettának, mivel csak a magasságuk állításával lehet a beeső fényt csökkenteni, és ezáltal az árnyékoló hatásukat szabályozni. Viszont adott esetben ez is elégséges. A ritkán fűzött szálelemek teljesen leengedve viszont nagyon hangulatossá teszik a belső tér fényviszonyait. Ezekkel azonban csekély mértékben lehet a nyári időszakban helyiségek belső hőmérsékletét szabályozni.

A fa reluxák 25-50 mm-es falamellái nagyon dekoratívak, és hatásos árnyékolók a belső terekben. Működésük és szerkezetük szinte azonos az alumínium reluxákéval, azaz a lamellák szögbeállítását fordító rúddal lehet végezni, a mozgatásukat pedig önzáró zsinór biztosítja. Mozgatásuk motorral, falikapcsolóval is lehetséges. Készen is megvásárolhatók, ám ezek méretválasztéka nem mindig megfelelő a meglevő nyílászárók üvegméretéhez. Szerencsés esetben a szélességük némileg méretre szabható, de a hosszúságukat elég nehéz rövidíteni, toldásuk pedig nem lehetséges.


Az ablakok elé szerelt redőnyök már eleve gátolják az ablaküveg felhevülését. A szellőztetést és a belső fényviszonyokat csak részleges felhúzásukkal lehet hatékonyan szabályozni


Hatékony árnyékolási mód a nyílászárók elé szerelt és oldalról jól megvezetett fém zsaluzia, amellyel a belső fényviszonyok jól szabályozhatók, vagy akár a belső tér teljes elsötétítése is megvalósíthatóA különféle tartós textíliákból készült időjárás és UV álló külső árnyékolók nemcsak a Nap melegét szabályozzák, hanem a bevilágítás szabályozására is módot adnakA speciális textíliák szövése is befolyásolja a hősugarak visszaverését, és a szellőzést is


A sávrolókkal az árnyékolás és a belső fényviszonyok is könnyen szabályozhatóak, ám a hő ellen nem elég hatásosak


A belső zsaluziák lamelláinak az állítása könnyű a forgatórúddal


A szalagfüggönyök árnyékoló hatását a lamellák szögének az elforgatásával, és az anyaguk fényáteresztésének jó megválasztásával lehet igények szerint szabályozni


A falécekből álló belső reluxákkal szinte teljesen ki lehet zárni az erős napsütést, és árnyékoló hatásuk is jobb, mint a szalagfüggönyöké

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hűtőszekrény helyes használata

A nyári melegben fokozottan oda kell figyelni az élelmiszerek helyes tárolására. De nem elég, ha az étel nem romlik meg, ízletesnek és frissnek is kell maradnia, hogy legyen gusztusunk megenni,...


Redőny kontra zsaluzia

Két hasonló célt szolgáló árnyékoló eszköz, amelyek nagyon hasonlóak és mégis mások. Azonos célt szolgálnak - nevezetesen a lakóhelyiségek külső árnyékolását -, ám szerkezeti megoldásaik...