Külső és belső árnyékolók

2017-07-13 21:23:45 | Módosítva: 2017-07-30 20:43:07

Az épületek ablakfelületeinél nagyon lényeges a különféle árnyékolók használata. Ezek hatásossága attól is függ, hogy milyen anyagúak és hogy kívül vagy belül kerülnek-e felszerelésre. A nagy melegek idején védekezni kell a Nap égető sugarai ellen. Az árnyékoló megoldások számos fajtája közül lehet választani. A belső térben sokkal szűkebbek a hőség elleni védekezés lehetőségei és kevésbé hatásosak is, ezért jobb kívülről árnyékolni, mint belülről.


Újszerű megoldások

A külső árnyékolók többnyire az ablaküveg előtt kerülnek felszerelésre, ezért hatékonyabban védenek a nap melegétől és megakadályozzák a lakóhelyiségek túlzott felmelegedését a forró nyári időszakban. E mellett – többé-kevésbé – lehetőséget biztosítanak a lakótér fényviszonyainak a szabályozására is. Télen pedig a fűtési energia felhasználását csökkenthetik.

A legelterjedtebb külső árnyékoló a redőny. E hagyományos árnyékoló ugyan számos előnnyel rendelkezik a belső hő elleni védelem tekintetében, ám jelentős hátránya, hogy leeresztve szinte alig biztosítja a belső fényviszonyok szabályozását. Még a fényáteresztő lamellák beillesztésével is csak némileg lehetséges a belső fény intenzitását és a szellőztetést szabályozni. A műanyag redőnyöknél ezt a feladatot a lamellák közötti szellőzőnyílásokkal és áttetsző lécek beiktatásával, illetve az alumíniumból készülteknél a perforált elemek igény szerinti lécek közé illesztésével lehet változtatni. Ezeknél a közvetlenül ablakok elé szerelt redőnyöknél azonban már léteznek korszerűbb, előnyösebb megoldások is.

A raffstorek – azaz a zsaluziák – a redőnyöknél több előnyt biztosítanak a fény- és hőszabályozás terén, és esztétikailag is előnyösebben illeszthetők az épületek összképéhez. A különféle gyártmányú (Hella, Schlotterer, RAF stb.) változatok nem miden estben arra valók, hogy teljes sötétítést lehessen velük elérni, de bizonyos típusoknál még ez is lehetséges. Előnyük, hogy a lamellák szögének állításával lehet szabályozni, mennyi fényt engedjünk a helyiségbe, amellett, hogy a lamellás felület még árnyékol is. Sőt, akár a mennyezetre is irányítható a beeső fény, és nem kell mesterséges világítást használni. A lamellák kialakításának fontos szerepe van abban is, hogy nyáron megakadályozzák az üvegfelületek felmelegedését. Ezáltal akár 10 fokkal csökkenthetik a belső hőmérsékletet a kintihez képest. A téli időszakban pedig felhúzott állapotban nappal az ablakok hasznosítani tudják a Nap melegítő energiáját, este pedig a leengedett és zárt felületet adó lamellák kevesebb energiát engednek távozni az ablakon keresztül.

A lamellák általában kétoldalt peremezett, nagy rugalmasságú alumíniumból készülnek, és felületkiképzésüknek köszönhetően nemcsak a hő beáramlás ellen védenek, hanem karc- és ütésálló beégetett lakkozásuk miatt az élettartamuk is időálló. A lamellák profilja lehet konkáv és konvex, S- és Z-profilú. A lefutó huzalrendszer sem lényegtelen, mert ez is a biztonságos használatot szolgálja. A zsaluziák mozgatásához tekerőkaros vagy motoros meghajtást lehet választani. A levezető- és záró sínek még erős szélben is megakadályozzák a lamellák jelentős kilengését. Vannak rovarhálóval kiegészíthető típusok is.

Újdonságnak mondhatók a különféle textilárnyékolók (Rollstar, Fixscreen, Winscreen stb), amelyek önmagukban egyesítik a kiváló szélállóságot, a rovarháló funkciót, az árnyékolást, a visszafogott átláthatóságot és a megfelelő árnyékolást. A légáteresztés a textilanyagok perforálási méretének jó megválasztásával biztosítható.

Anyaguk általában poliészter, akril vagy üvegszál alapú, PVC bevonatú szálakból különféle sűrűségben szőtt, UV-álló és jó szélállóságú textilanyag. Kellő feszességet biztosító megvezetéssel akár 20 m2-es terek egybefüggő árnyékolására is alkalmasak. Mozgatásukhoz általában hajtókaros vagy motoros megoldások szükségesek, és nagyon fontosak a lefutók megoldásai is, amelyek még erős szélben is biztosítják a textil naphálók feszességét.

E tekintetben elég változatos megoldásokat alkalmaznak a különféle cégek. Ezek között kitűnik a Fixscreen zipzárhoz hasonló elven működő szélvezetése. E megoldásnál a napvédő textil szélén és a lefutókon kialakított fogazat egybekapcsolódik lehúzáskor, amely két oldalon bármilyen helyzetben feszesre húzza az árnyékoló napvédő teljes felületét.

A kihúzható, már hagyományosnak mondható napvédő ernyők, könyökkaros napellenzők, pavilonfedők esetében is nagyon fontos, hogy milyen tulajdonságú az árnyékolt rész fölé kifeszített vászon. E tekintetben bővült a választék, mert már beszerezhetők olyan polietilén anyagú szövetek is, amelyek vízlepergetők, és az UV sugarak ellen is fokozott védelmet biztosítanak. Sőt a fény infravörös tartományának a visszaverésére is alkalmas fémszálakat tartalmaznak. Úgy árnyékolnak, hogy közben nem sötétítenek. Ilyenek pl. a Permotex szövetekből készült árnyékoló anyagok. Ezek természetesen ún. öntisztuló- és vízlepergető felületűek, ami a nano részecskék alkotta rétegnek köszönhető. Alsó gombásodásukat pedig akril bevonat akadályozza meg. Tartósságukat a speciális szövéstechnika és a különféle bevonatok garantálják.

A helyiségek korszerűbb belső árnyékolására is több lehetőség van. A roletta hagyományos belső árnyékoló, ám a klasszikus rugós kivitelt felváltotta a korszerűbb, gyöngylánccal mozgatható és szabályozó szerkezet. A különféle célokra megfelelő vásznakat alumínium csőtengelyre lehet felcsévélni. A roletták anyagai lehetnek fényáteresztő- vagy fényzáró, naphálós vagy alumíniummal pigmentált textíliák. Konzolokkal bármilyen anyagú ablakra felszerelhetők, és a gyöngyláncos mozgatásuk sokkal kényelmesebb, mint a hagyományos, rugós kivitelű rolettáké.

A rolettáknak van egy speciális változata, amit sávrolónak szokás nevezni. Egyedi jellegzetessége, hogy a textilek felületén sötétítő és fényáteresztő csíkok váltakoznak, és ezekkel lehet a beáramló fényt szabályozni. Egyes változatoknál a vászon nem egy, hanem két, egymás előtti felületen engedhető le, így az igényeknek megfelelően lehet a textilek elmozdításával akár teljes fedésbe hozni az árnyékolót. Ha az árnyékolásra nincs szükség, akkor a textíliákat teljesen fel lehet tekerni az alumínium tokba rejtett tengelyre. A sávrolettákat manuálisan gyöngylánccal lehet mozgatni, de igény esetén motoros működtetésére is mód van. Ezeknél a sávrolóknál akár a teljes sötétítés is megvalósítható, ám a hőszabályozásuk nem elég hatékony.

A szalagfüggöny a hagyományos csipke-, és a sötétítő függöny előnyeit egyesíti magában. A lamellák elforgatásával ugyanis mindig a kívánt mennyiségű fényt ereszti a helyiségbe, és így szabályozható az árnyékoló hatása is. A mozgatását zsinóros, illetve a lamellák szögének állítását gyöngyláncos mechanizmussal lehet biztosítani. Természetesen, hogy mennyi fény beengedését teszik lehetővé, az a szalagok anyagától is függ. A választék e téren bőséges, több mint 200-féle lamella-anyag közül lehet választani. A pamut-len keveréken kívül poliészter és üvegszálas, alumínium bevonatú szalagok közül lehet választan. Újabban a trópusi fából, bambuszból szőtt szalagfüggönyök is nagyon kedveltek, hosszú lécekből készült szalagfüggönyök is bővítik a választékot. Mindegyik anyag UV stabil és portaszító anyaggal kezelt, ezért különösebb felületi tisztítást nem igényelnek. A szalagfüggönnyel nagy felületek belső árnyékolása is megoldható.

A belső reluxák minden típusú ablakra, ajtóra felszerelhetők belső árnyékolóként. A lamellák elforgatásával szabályozható a beeső fény mennyisége és iránya. A lamellák anyaga alumínium vagy műanyag, szélességük általában 16, illetve 25 mm. Állásszögük többségüknél a forgató pálca elforgatásával szabályozható, a magasságukat pedig automata zsinór rögzítővel lehet beállítani, de motoros meghajtásukra is lehetőség van. A lamellák színválasztéka ugyancsak bőséges. A belső reluxák méretét mindig az adott nyílászáró méretéhez igazodva kell meghatározni. A készen kapható változatok méretválasztéka elég behatárolt, de a reluxa egyszerűen rövidíthető, kicsit nehézkesebben keskenyíthető is.

Nagyon kedveltek a különféle nád-, bambusz-, és faléces reluxák is. A nádból és bambuszból készültek inkább mondhatók rolettának, mivel csak a magasságuk állításával lehet a beeső fényt csökkenteni, és ezáltal az árnyékoló hatásukat szabályozni. Viszont adott esetben ez is elégséges. A ritkán fűzött szálelemek teljesen leengedve viszont nagyon hangulatossá teszik a belső tér fényviszonyait. Ezekkel azonban csekély mértékben lehet a nyári időszakban helyiségek belső hőmérsékletét szabályozni.

A fa reluxák 25-50 mm-es falamellái nagyon dekoratívak, és hatásos árnyékolók a belső terekben. Működésük és szerkezetük szinte azonos az alumínium reluxákéval, azaz a lamellák szögbeállítását fordító rúddal lehet végezni, a mozgatásukat pedig önzáró zsinór biztosítja. Mozgatásuk motorral, falikapcsolóval is lehetséges. Készen is megvásárolhatók, ám ezek méretválasztéka nem mindig megfelelő a meglevő nyílászárók üvegméretéhez. Szerencsés esetben a szélességük némileg méretre szabható, de a hosszúságukat elég nehéz rövidíteni, toldásuk pedig nem lehetséges.


Az ablakok elé szerelt redőnyök már eleve gátolják az ablaküveg felhevülését. A szellőztetést és a belső fényviszonyokat csak részleges felhúzásukkal lehet hatékonyan szabályozni


Hatékony árnyékolási mód a nyílászárók elé szerelt és oldalról jól megvezetett fém zsaluzia, amellyel a belső fényviszonyok jól szabályozhatók, vagy akár a belső tér teljes elsötétítése is megvalósíthatóA különféle tartós textíliákból készült időjárás és UV álló külső árnyékolók nemcsak a Nap melegét szabályozzák, hanem a bevilágítás szabályozására is módot adnakA speciális textíliák szövése is befolyásolja a hősugarak visszaverését, és a szellőzést is


A sávrolókkal az árnyékolás és a belső fényviszonyok is könnyen szabályozhatóak, ám a hő ellen nem elég hatásosak


A belső zsaluziák lamelláinak az állítása könnyű a forgatórúddal


A szalagfüggönyök árnyékoló hatását a lamellák szögének az elforgatásával, és az anyaguk fényáteresztésének jó megválasztásával lehet igények szerint szabályozni


A falécekből álló belső reluxákkal szinte teljesen ki lehet zárni az erős napsütést, és árnyékoló hatásuk is jobb, mint a szalagfüggönyöké

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mennyezeti ventilátorok

A mennyezeti ventilátor viszonylag olcsón beszerezhető, igen praktikus háztartási, lakberendezési eszköz. Sokan úgy gondolják, hogy legfeljebb alegmelegebb nyári napokon lehet hasznát venni,...


Árnyékolás

A tűző napsugarak ellen a teraszon, az erkélyen és a kertben már csak az erős UV sugárzás miatt is ajánlatos védekezni. Erre valók a különféle gyártmányú árnyékolók, amelyek azonban általában...