Lakóépületek közlekedőivel kapcsolatos előírások

Mit ellenőriz a tűzoltóság?

2012-07-04 21:51:23 | Módosítva: 2012-07-04 21:51:48

Az elmúlt időkben sok társasház kapott értesítést arról, hogy a tűzoltóság ellenőrizni fogja közös helyiségeiket tűzvédelmi szempontból. Tekintsük át röviden, mit is vizsgálnak majd.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló rendelet kimondja, hogy a menekülési útvonal leszűkítése – a kiürítéshez szükséges átbocsátóképesség méretéig –, továbbá ott éghető anyag tárolása, burkolat elhelyezése csak a tűzvédelmi hatóság engedélyével történhet.

A kormányrendelet kimondja, hogy az építmények folyosóinak szélességét a rendeltetésüknek megfelelően kell meghatározni. A kiürítésre figyelembe vett folyosó legkisebb szabad szélességét - a vonatkozó jogszabályok előírása szerint - számítással kell meghatározni, de az nem lehet kevesebb 1,1 méternél, a tömegtartózkodás céljára szolgáló épületben, épületrészben 1,65 méternél. A kiürítés céljára szolgáló lépcső szabad karszélességét a lépcső által kiszolgált építményben, építményrészben a rendeltetés szerint huzamosan tartózkodók számának és a várható forgalom egyidejűségének figyelembevételével kell meghatározni.

A menekülési útvonalak (folyosók, lépcsők, lejtők, kapualjak stb.) előírt legkisebb szabad keresztmetszetét, területét, épületszerkezet, beépített berendezés, felszerelés, szerelvény (pl. benyíló ajtó­szárny, ablakszárny, fűtőtest, csővezeték) a járófelülettől mért 1,95 méter magasságon belül nem szűkítheti.

Ha pl. a közlekedő csak 1,1 méter széles vagy ennél keskenyebb, akkor a menekü­lési útvonalon egyáltalán nem helyezhető el a menekülést, közlekedést akadályozó tárgy. A hő- és füstelvezetésre figyelembe vett ablakok, valamint a mentésre szolgáló ablakok megközelíthetőségét is biztosítani kell, ezeken a területeken elegendő 1 méter széles útvonal.

Virágok az előírt minimális sávon illetve magasságon kívül helyezhetők el, a virágtartó alsó része legyen legalább az említett magasságban. Lépcsőfokokra nem helyezhető virág.

A fent említett ablakhoz vezető folyosórészt tilos ráccsal lezárni, kivéve, ha a hő- és füstelvezető ablak nyitószerkezete a ráccsal lezárt területen kívül, bárki által hozzáférhető helyen van. Amennyiben a közlekedőn tűzvédelmi biztonsági berendezés, közmű főelzáró (fali tűzcsap, szárazvezeték, gáz-főelzáró), továbbá annak végén hő- és füstelvezetésre szolgáló ablak nem került beépítésre, abban az esetben a rácsos lezárás tűzvédelmi jogszabályt nem sért. A közlekedőn elhelyezett rács nyílószárnya azonban nem torlaszolhatja el a lépcső menekülési útvonalát, valamint azt nem szűkítheti le. A ráccsal elzárt menekülési útvonalat igénybe vevő lakóknak rendelkeznie kell a rácsos ajtót nyitó kulccsal.

A feltételeknek megfelelő rácsos ajtó elhelyezésére a tűzvédelmi hatóság engedélye nem szükséges, de a kialakítás a menekülést valamint a tűzoltói beavatkozás hatékonyságát korlátozza. Elektromos zár esetén a menekülés irányából jól észlelhető és hozzáférhető helyen a zárat oldó, feliratozott nyomógombot kell elhelyezni.

Egyáltalán nem helyezhető el a közlekedési útvonalakon többek közt olyan tárgy, anyag, ami

  • tárolásra szolgál (pl. szekrény),
  • tűz keletkezését idézheti elő (pl. működtetett elektromos fogyasztó, hűtőszekrény),
  • nagymértékben hozzájárul a tűz, illetve a füst terjedéséhez, a füstfejlődéshez, a szomszédos helyiségekre való átterjedéshez,
  • esetleges eldőlése, elmozdulása esetén akadályozná a kiürítést, a tűzoltó beavatkozást.


Bővebb információ erről a témáról: www.langlovagok.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: tűzoltó, tűz, láng, füst

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mikor és mivel szigeteljünk

Egy új ház építésénél, de még felújításnál is fontos gondoskodni az épület hőszigeteléséről. Az építtetőnek előbb-utóbb döntést kell hoznia arról, hogy milyen anyagot válasszon erre a célra....


Társasházak fűtéskorszerűsítése gyűjtőkémény átalakítással

Legtöbb társasházbangravitációs gyűjtőkémény szolgál a lakásokba beszerelt gáztüzelő-berendezések füstgázának elvezetésére (Termofor vagy LAS kémények).