Mivel oltsunk tüzet?

2012-02-16 12:28:20 | Módosítva: 2012-02-16 12:28:20

Elsőre persze a víz a legkézenfekvőbb anyag a címben feltett kérdésre, de sok esetben ezzel csak rontunk a helyzeten. Ahány tűz, annyi féle tűzoltási módszer.

A tűzoltó készülék kiválasztásánál mindig figyelembe kell venni a védendő anyagokat és a helyi sajátosságokat. A tűzvédelmi szabályzat konkrét iránymutatást ad az adott felhasználási területre alkalmazandó tűzoltó készülékre, valamint annak szabványban előírt elhelyezési módjára.

A legfontosabb kérdések

Tűzoltó készülékekkel kapcsolatban a leggyakrabban a következő kérdések merülnek fel. Milyen készüléket vegyek? Melyik oltóanyag mire jó? Milyen információkkal szolgál a palackon lévő címke? Mekkora kiterjedésű tűz oltására alkalmas az eszköz?

Az első két kérdés szervesen összefügg, ezekre egyértelmű választ ad a tűzvédelmi szabályzat. E szerint a tűzoltó készülékek négy fő csoportba sorolhatók működési elvük, azaz gyakorlatilag a tűz oltására szolgáló anyaguk szerint: porral-, habbal, vízzel- és gázzal oltó típusokra. A legelterjedtebb, általánosan használt poroltó készülékeket elsősorban irodákban, hotelekben-szállodákban, gyárakban, különféle rendezvényeken, kiállításokon és magánlakásokban alkalmazzák. A habbal oltó készülékek használata esetén általában kisebb közvetett kárt okoznak, mivel az oltás után hátra maradt oltóanyag könnyebben eltávolítható a berendezési tárgyakból. Gázzal oltó készülékek semmilyen oltóanyag maradványt nem hagynak maguk után, így alkalmazásuk elsősorban elektromos berendezéseknél, irodai berendezéseknél, finommechanikai berendezéseknél stb. ajánlott. A vízzel oltó készülékek kevésbé elterjedtek hazánkban, a legrégebbi oltóanyagot inkább tűzvíz forrásoknál alkalmazzák.

A tűzoltó készülékeknek számos követelménynek kell megfelelniük, mely előírások szabványokban találhatók meg. A címkén található betűk egyike a berendezéssel oltható tűz osztályát jelöli. Például ha a palackon megtalálható az "A" és "B" betű, az arról tájékoztat minket, hogy a készülékkel szilárd éghető anyagok és tűzveszélyes folyadékok tüzét egyaránt olthatjuk. Ne tévesszük össze a "tűzosztály" kifejezést a "tűzveszélyességi osztály"-lyal! Ez utóbbi az építményeket sorolja osztályokba, és szintén az abc nagy betűivel jelölik, de semmi köze a tűzoltó készülékek tűzosztályához.

A másik kifejezés a "vizsgálati tűz" fogalma. Ez azt jelenti, hogy a szabványban előírt mennyiségű és minőségű éghető anyagot égetnek, amelynek oltásával az adott készülék teljesítménye meghatározható. Ez a teljesítménymutató is szerepel a palackon, közvetlenül a tűzosztály betűjele után. Hogy egy, jól használható töltettömegű készülékkel rendelkezzünk, érdemes egy minimum 6 kg-os oltót beszereznünk. Ez már akkora mennyiség, amellyel egy a lakásban kezdődő tűz esetén nagy valószínűséggel hatásosan tudunk beavatkozni. A kisebb térfogatú készülékek rövidebb idő alatt lövik ki a jóval kevesebb oltóanyagukat, tehát hatékonyságuk is annyival kevesebb. Egy kezdődő tűz megfékezésére azonban ez is alkalmas lehet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Címkék: tűz, poroltó, tűzoltó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A tüzelőanyag helyes tárolása

Amikor kiválasztottuk a megfelelő tűzifánkat, gondoskodnunk kell a tárolásáról. A megvásárolt fa nem minden esetben száraz a megfelelő mértékben, a tüzeléshez 20% alatti nedvességtartalom az...


Menekülés tűz esetén

Iskolákban, nagyobb intézményekben létezik kiürítési terv tűz esetére, még gyakorlatot is tartanak. De mi a helyzet otthon, mit csináljunk, mire tanítsuk agyerekünket?