Tavaszi ültetés

2020-05-18 10:03:56 | Módosítva: 2020-05-18 14:54:31

MESTER+ A tavaszi telepítési idényben a rügyek kifakadásáig ültethetők gyümölcsfák, díszítő fák és cserjék erre alkalmas csemetéi, valamint gyökeres szőlővesszők, szőlőoltványok és rózsatövek. Csakhogy ilyenkor különös gondossággal kell eljárni ültetés során, máskülönben aligha várható olyan jó eredés és megerősödés nyár végére, mint amilyen az őszi ültetések után tapasztalható.


Minden, ami a sikerhez szükséges

A tápanyagellátás érdekében, a fenyőfélék és más örökzöldek kivételével, az ültetéshez kiásott ültető gödör aljába fél-egy darab műtrágyatabletta is elhelyezhető. Ehelyett megfelel az is, ha a facsemete számára kiásott ültető gödör aljába 1/2 kg, a bokrokéba 1/4 kg vegyes műtrágya kerül. A lombhullató díszcserjék és facsemeték esetében akkor fontos az ilyen indító tápanyagellátás, ha a mélyforgatással elvégzett talajművelést nem előzte meg szokásos alaptrágyázás. A kiásott gödör aljába legalább 4-5 kg földszerűvé érett szerves trágya, vagy 2-5 kg Cofuno humuszos trágya kerüljön, szuperkomposzt, illetve komposzt és tőzeg keveréke a fák gödrébe 5-10 kg, a bokrokéba fele mennyiség is elegendő.

Az ültető gödör kiásása után gyakran kiszárad a föld, ez az ültetést megelőző alapos beöntözéssel hozható helyre. Olyan kivételes esetekben, amikor egy kipusztult fa pótlására az új facsemete éppen az elhalt helyére kívánkozik, a szokásos 50x50x50 cm-nél sokkal nagyobb gödröt kell kiásni. Az elhalt fa eközben előkerülő gyökérdarabjait ajánlatos kiszedni. Ilyenkor a kiásott gödörbe nem jó a kikerült földet visszalapátolni, inkább terítsük azt szét. Helyette máshonnan, jó termőtalajú területrészről hozott, vagy erre a célra beszerezhető – Humasca, Plantasca – földdel ajánlatos feltölteni a gödröt. A facsemetét egy-két hetes földleülepedés után ültessük el. Különösen fontos ilyenkor, hogy a kipusztulttal nem azonos és lehetőleg még csak nem is rokon fafaj csemetéje kerüljön a helyébe. Hasonlóan fokozott jelentőségű ez esetben az ültetést megelőző vegyszeres talajfertőtlenítés. A hatóanyagtartalmának százalékos értéke szerint 5G vagy 10G jelzésű Basudin granulátum – előírás szerint alkalmazva – a bevált talajfertőtlenítő szer.

Élesztő kezelés

Az ültetésre váró szabadgyökerű cserjék, facsemeték héjkérge nemegyszer ráncosodott, összezsugorodott, vagyis kisebb-nagyobb mértékben kiszáradt lehet. Ilyen esetben a szokásos elültetésük ritkán bizonyul sikeresnek. A fagyottakhoz hasonlóan az elültetés utáni kihajtás is elmaradhat. A mégis fakadók, sőt növekedésnek is indulók csakhamar betegeskedni kezdenek, és akár évekig elhúzódó sínylődés után végül mégis elpusztulnak. Megmentőjük lehet viszont az ültetést megelőző élesztő kezelés. Ezt még a kevéssé jártasak is sikerrel alkalmazhatják.

Élesztés céljából mindenekelőtt újra kell metszeni a gyökérvégi metszlapokat. Egyidejűleg kivághatók a menthetetlenül roncsolódott, túlságosan sérült gyökérrészek is. Ugyanekkor megtörténhet a vesszőzet visszametszése is. Ezt követően agyagos földből vagy friss marhatrágya, azonos mennyiségű agyag és esetleg talajfertőtlenítő szer – Galation vagy Basamid – keverékének vízzel sűrűre elfolyósított pépjébe kerüljenek fél napra bemerítésre a gyökerek.

Kellő nagyságú gödörbe, de inkább árokba helyezhetők a csemeték egyenként, kannával vagy tömlővel harmatszerűen jól be kell öntözni őket, majd teljesen betakarhatók porhanyós, nyirkos földdel. A földbe temetésük helyettesítheti a műanyag fólia alatti tartásukat. Egy hét múlva, amennyiben még egy kis élet volt bennük, a ráncosságuk eltűnik, és visszaszerzik az életben maradáshoz szükséges kellő üdeségüket. Különös gondossággal kell majd elültetni őket. Törzsükre és a koronásak koronavesszőinek alsó harmadára nyirkos zsákvászon vagy szalmatekercs borítás kerüljön. Ezt egész nyáron át ajánlatos nyirkosan tartani. A vadkártétel megelőzésére spirális és tekercs formájú kemény, fehér színű műanyag törzsvédők felrakása egyben védelmezhet a kiszáradás ellen is.

Földlabdás ültetés

A földlabdás és a termesztő edényes, illetve konténeres cserjék vagy fák földjét a tavaszi elültetésig fontos öntözéssel nedvesen tartani. Vízbe állítva is megszívathatók, csak a földlabdájuk szét ne essen. Az egyébként helyesen megoldott elültetés utáni bőséges beöntözés sem képes elég hamar átnyirkosítani a korábban kiszáradt földet, és ez gátolja a jó megeredést. Az ültetés mélysége a szokásosnál sekélyebb a földlabdás és edényes növények esetében, kivéve, ha frissen elterített, és emiatt még kellően meg nem ülepedett földbe kerülnek. A földlabdájuk súlya miatt úgyis bekövetkező süllyedés juttatja majd őket kedvező mélységbe.


A megdőlt, lesüllyedt vagy a földből kilátszó gyökerű csemetéket meg kell próbálni visszaigazítani eredeti helyzetükbe – óvatos húzogatással, végső esetben újraültetéssel. Ültetés előtt a földlabdán található – műanyag fólia, háló, esetleg egyéb – nem korhadó burkolóanyagot le kell bontani. A zsákvászon, necc, papír és hasonló elbomló anyag viszont részben visszamaradhat, vele együtt kerülhet a gyökérlabda a földbe. Az edényesek alul sűrűn egymásba csavarodott gyökérkoszorúját két-három keresztirányú átvágással érdemes késztetni a jó begyökeresedésre. Az oltott orgona, kerti iszalag, tapadókorongos disz szőlő és a fás pünkösdirózsa az eredetinél kissé mélyebbre ültetést igényelnek. Ezek ugyanis idővel a „nemes” részükről is fejlesztenek gyökereket, és ezután az alanyukról leválva válnak hosszú életűvé.

Metszés is szükséges

A tavasszal telepítésre kerülő szabad gyökerű, lombhullató díszcserjék és fák többsége elültetés után még alakítható, és a gyökérveszteséggel arányos visszametszést is igényel. Kivétel ez alól a valódi jázmin, az aranyvessző, a japán birs, a tűztövis valamint az előző évi vesszőin virágot bontó cserjék. Ezek visszametszése elhalasztható virágzás utánra, hogy így díszíthessen még a lemetszésre kerülő részük. A visszametszést nem tűrő nyír, tölgy, bükk, éger, gyertyán, tulipánfa és társaik esetében ettől is tartózkodni kell, legfeljebb a túl sűrű, összezsúfolódott gallyak, vesszők egy része vágható ki tőből vagy közvetlenül az elágazás felett. Egyidejűleg távolíthatók el a sérült, megtört és láthatóan beteg részek. Hasonlóan csekély visszametszéssel vagy ritkítással beérik a földlabdásan előnevelt cserjék és fák. Ezek gyökérzete ugyanis ültetéskor nem szokott számottevően megsérülni.A fenyők és a lomblevelű örökzöldek ültetés után szintén csak ritkító, de inkább csak a sérült részek eltávolítását jelentő metszésben részesüljenek. A megsérült, letört csúcsuk helyébe az ez alatti jó oldalhajtások egyike felhajlítható és kötözhető a csúcsnak megfelelő függőleges helyzetbe.

Kikötés támrúdhoz, vagy három-négy irányban cövekekhez rögzítés kötéllel abban az esetben szükséges, ha e nélkül fennállna a megdőlés vagy kifordulás veszélye. Elsősorban a nagy földlabdás fák és fenyők igénylik ezt, az egy-három évig eltartó begyökeresedésükig.

Tavaszi telepítéskor az öntözés nem maradhat el. Ez nagy vízadaggal végzett beiszapoló öntözés legyen, ami a résekbe bemossa a földet, és így jól tömörít.

Fontos az árnyékolás

Az elültetett fenyők és lomblevelű örökzöldek tűző napsütés elleni védelme, és a párologtatás csökkentése érdekében árnyékolás is szükséges. Ez legfeljebb akkor maradhat el, ha nagy lombú fák, esetleg bokrok árnyékába kerültek. Föléjük vagy a napsütötte déli oldaluk elé lécrács, esetleg nád árnyékoló kerülhet. Jól árnyékol a kétrétegű Raschel vagy más műanyag háló; föléjük, illetve eléjük kifeszítve, esetleg csak ráborított darabja is. A tövek körül a földfelszínt legalább a lombozat szegélyéig jó vízvisszatartó és gyomosodást gátló szalma, nádtörmelék, rostos tőzeg, gyaluforgács, őrölt kéreg pár centiméteres rétegével jó betakarni. Hiányukban kevés föld rászórásával leplezhető műanyag fóliadarabbal ajánlatos a tövek körül a talajfelszínt beborítani. A tő körüli föld felkupacolása is gátolja a kiszáradást, amit kihajtáskor a jó vízfelfogáshoz tányér alakúra lehet széthúzni. Csapadék hiányában a kiszáradást gyakran ismételt öntözéssel előzzük meg.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Elhanyagolt fák felújítása

Egy kert életében lényeges a rendszeresség, ám sokszor felülírja ezt azidő hiánya. Ez leginkább a fák állapotán hagy nyomot. Azágrendszer besűrűsödik, a fa közepe árnyékossá válik, ott megszűnik...


A kerti tó növényei

Többféle technológiával építhetünk kerti tavat: választhatjuk a tófóliás megoldást, a kész, lesüllyesztendő műanyag medret, vagy az agyagtéglás bélelést is - ezekről már írtunk lapunkban. Most a...