Tetőtartozékok

Az ördög a részletekben rejlik - tartja a mondás. Nagyon is igaz ez a tetőkre, ahol a tetőfedő anyagokon túl számos apró, sokszor észrevehetetlen kiegészítő biztosítja az élhető otthont, a tető hosszú élettartamát, valamint a rajta dolgozók biztonságát.

A tetőtartozékok áttekintését a hófogókkal kezdjük. Magyarországon a hatályban lévő OÉSZ (Országos Építésügyi Szabályzat) előírásai szabályozzák a hócsúszás elleni védelmet. Eszerint minden olyan tetőről, amelynek hajlásszöge meghaladja a 20 fokot, és ereszvonala alatt gyalogos közlekedés történik, meg kell akadályozni a hó lecsúszását. Ez történhet hóvágókkal, két vagy háromcsöves hófogóval, illetve hóráccsal. Nem mellékesen a hófogók az ereszcsatornát is kímélik, oly módon, hogy az időjárás enyhülésekor a lecsúszó hótömeg nem egyszerre nehezedik rá.
Hóvágó javasolt a kis hajlásszögű tetőkre, illetve kis hómennyiség esetén. Nagyobb mennyiségű hótömegnél a két- vagy háromcsöves hófogó ajánlott, annak megfelelően, hogy a tetőfelület ereszvonala milyen közlekedési útvonalra esik. Gépjárműforgalom vagy parkolók esetén elegendő a kétcsöves; gyalogosforgalom, vagy bejárati rész esetén inkább a háromcsöves javasolt. Azokon a területeken, ahol a téli csapadék mértéke nagy, ott a hórács alkalmazását javasolják a gyártók. A hórács tartópillére beton- és agyagcserepes tetőkhöz egyaránt használható, különböző lécmagasság és alátét esetén.

Biztonsági gerinckorlát
A biztonsági gerinckorlátot olyan tetőknél alkalmazzák, ahol a hajlásszögből adódóan (max. 20°) még nem szükséges járdát elhelyezni, de a tetőn való mozgás biztonságosabbá tételéhez biztonsági kötelet használnak a szakemberek. Ezekben az esetekben a biztonsági kötelet lehet csatlakoztatni a gerinckorláthoz. A biztonsági gerinckorlát alkalmazható magastetők gerincén végigfuttatva, vagy lapostetők párkányára, attikájára szerelve

Rögzítőfülek biztonsági kötélhez
Ezeket az elemeket általában lapostetőkön helyezik el. Ezek teszik lehetővé, hogy a tetőn dolgozó személyek a biztonsági kötelet rögzíteni tudják. Az elemeket egymástól 6-12 méter távolságra helyezik el, a párkánytól 0,5-2 méter távolságra.

Fallétrák
A fallétrák minden elképzelhető igényre megoldással szolgálnak; legyen szó téglafalazathoz rögzítendő, védőkosárral ellátott létráról, vagy a gyermekek feljutását meggátoló, levehető alsó elemmel rendelkező fallétráról. A fallétrát függőleges falfelületeken célszerű használni. Felhasználási területük igen tág, kezdve a kéménytisztítástól a tűzbiztonsági menekülő útvonal kialakításán keresztül a tetőjárdára való feljutásig.
A fallétrákat trapézlemezhez, szendvicspanelhez, téglafalazathoz, betonfalhoz, fa burkolathoz vagy előre gyártott elemekhez egyaránt rögzíthetjük.

Tetőlétrák
Tetőlétrát olyan tetőfelületen szoktak alkalmazni, ahol a védőköteles mászás már nem biztonságos. Tetőlétrával összekapcsolható pl. a fallétra és a tetőjárda. A tetőlétrák - hasonlóan a járdához - a legkülönbözőbb fedéstípusokhoz - cserepeslemezhez, trapézlemezhez, lemezfedésekhez, szendvicspanelhez, egy és kéthullámú betoncseréphez, egy és kéthullámú, valamint sík agyagcseréphez, sík- és hullámpalához, zsindelyhez és lágyfedésekhez is - illeszthetőek.

Tetőjárda
A tetőjárda a tetőn való biztonságos közlekedést hivatott szolgálni. Alkalmazhatjuk a már ismert funkcióra, mint kéményseprő járda, de alkalmas a tűzvédelmi szempontból elengedhetetlen útvonal kialakítására is. A tetőjárda az elhelyezéstől függően korláttal és anélkül is kapható. A magasított szélű, négyzet alakú lyukak a járda járófelületén biztonságosan védenek a láb megcsúszása ellen. A járda lekerekített éle a tetőjárda körül futtatható biztonsági kötelet védi.

Védőkorlátok
A védőkorlátok alkalmazása több esetben is előnyös. Egyrészt a tetőkibúvó ablakokat foghatják közre három oldalról - a biztonságos kilépést lehetővé téve -, másrészt jó szolgálatot tesznek télen, amikor a lapostetőkön elhelyezett bevilágító ablakok köré építik, mivel hóban nem mindig látható az ablak pontos helye, ezáltal könnyen az épületben találhatja magát, aki a tetőn közlekedik. A védőkorlát tetőjavítás esetén a magasban dolgozó munkást is védi.

Szellőzőcserép
A tetőszerkezet átszellőzését biztosító speciális, nyitott cserép. Levegőkivezető nyílásként alkalmazva, elhelyezésük a taréjgerinc alatti második sorban ajánlott. Kontyolt tetőknél az élgerinc két oldalán is elhelyezendők. A héjazat alatti szellőzőlevegő bevezetését is biztosítja az eresznél és a vápánál.

Szellőzőidom kúpcserép alá
A profil lyukasztott taréjjal biztosítja a kúpcserép belső felületétől a távtartást. A szellőzést peremezett lyukak biztosítják, meggátolva a csapóeső és porhó behatolását. A polipropilén műsörte három színben (vörös, barna és antracit) készül. A műsörte elemi 0,15 mm vastagságú szálai, kötegelve fedik a tetőcserép illeszkedő geometriáját.

Viharkapocs
A tetőfedés egyik legfontosabb eleme, a különböző hullámosságú betoncserepeknél. Korrózióálló rúgóacélból profilra hajlított alakzat a tetőléc és a tetőcserép illeszkedő felületeinek összekapcsolásához. A kapocs a vihar okozta tetőcserép eltávolodás meggátlására szolgál. Többféle méretben kapható, a különböző hullámosságú tetőcserepekhez.

Szellőzőfésű
A PVC anyagú szellőzőfésű biztosítja, hogy a madarak ne fészkeljenek be a hullámos ívű cserép alá, ugyanakkor nem akadályozza a levegő szabad mozgását. A szellőzőfésű 1 m hosszú, szálainak hossza 60 mm.

Kémény- és falszegély
Többcélúan felhasználható tartozékelem a tetőfedés, illetve a kémények és falak vagy más felmenő épületszerkezetek, pl. álló tetőablakok csatlakozásának vízzáró kialakításához. Sík és hullámos fedőanyagoknál egyaránt felhasználható. A tekercsben forgalmazott kémény- és falszegély könnyen megmunkálható, pl. ollóval vágható, kézzel formázható. Az alumínium rácsbetétnek, valamint a hátoldalán lévő öntapadó ragasztócsíkoknak köszönhetően - melyet a beépítés során eltávolítandó fóliacsík véd - a felhelyezéskor kialakított forma tartósan megmarad. Az anyag különleges önhegesztő tulajdonsága révén egyszerűen toldható, szélesíthető, így - a fémlemez szerkezeteknél sokszor körülményes forrasztással szemben - kivitelezése egyszerűbb, gyorsabb.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

BB

Címkék: tető, tetőtér

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Felújító vízszigetelés

Az ép vízszigetelés rendkívül fontos az épület állagának megóvása érdekében. Ha itt felújításra van szükség, általában ez jelentős költségekkel jár. Nagy az igény olyan megoldásra, amely...


A hőhídmentesítés rejtélyei

Beépített tetőtereknél a szerkezet sajátosságából adódóan épületfizikailag különböző hőhidak keletkezhetnek, melyek kedvezőtlen hőtechnikai tulajdonságaival mindenképpen számolni kell. Képződhet...