Tetőtartozékok

Az ördög a részletekben rejlik - tartja a mondás. Nagyon is igaz ez a tetőkre, ahol a tetőfedő anyagokon túl számos apró, sokszor észrevehetetlen kiegészítő biztosítja az élhető otthont, a tető hosszú élettartamát, valamint a rajta dolgozók biztonságát.

A tetőtartozékok áttekintését a hófogókkal kezdjük. Magyarországon a hatályban lévő OÉSZ (Országos Építésügyi Szabályzat) előírásai szabályozzák a hócsúszás elleni védelmet. Eszerint minden olyan tetőről, amelynek hajlásszöge meghaladja a 20 fokot, és ereszvonala alatt gyalogos közlekedés történik, meg kell akadályozni a hó lecsúszását. Ez történhet hóvágókkal, két vagy háromcsöves hófogóval, illetve hóráccsal. Nem mellékesen a hófogók az ereszcsatornát is kímélik, oly módon, hogy az időjárás enyhülésekor a lecsúszó hótömeg nem egyszerre nehezedik rá.
Hóvágó javasolt a kis hajlásszögű tetőkre, illetve kis hómennyiség esetén. Nagyobb mennyiségű hótömegnél a két- vagy háromcsöves hófogó ajánlott, annak megfelelően, hogy a tetőfelület ereszvonala milyen közlekedési útvonalra esik. Gépjárműforgalom vagy parkolók esetén elegendő a kétcsöves; gyalogosforgalom, vagy bejárati rész esetén inkább a háromcsöves javasolt. Azokon a területeken, ahol a téli csapadék mértéke nagy, ott a hórács alkalmazását javasolják a gyártók. A hórács tartópillére beton- és agyagcserepes tetőkhöz egyaránt használható, különböző lécmagasság és alátét esetén.

Biztonsági gerinckorlát
A biztonsági gerinckorlátot olyan tetőknél alkalmazzák, ahol a hajlásszögből adódóan (max. 20°) még nem szükséges járdát elhelyezni, de a tetőn való mozgás biztonságosabbá tételéhez biztonsági kötelet használnak a szakemberek. Ezekben az esetekben a biztonsági kötelet lehet csatlakoztatni a gerinckorláthoz. A biztonsági gerinckorlát alkalmazható magastetők gerincén végigfuttatva, vagy lapostetők párkányára, attikájára szerelve

Rögzítőfülek biztonsági kötélhez
Ezeket az elemeket általában lapostetőkön helyezik el. Ezek teszik lehetővé, hogy a tetőn dolgozó személyek a biztonsági kötelet rögzíteni tudják. Az elemeket egymástól 6-12 méter távolságra helyezik el, a párkánytól 0,5-2 méter távolságra.

Fallétrák
A fallétrák minden elképzelhető igényre megoldással szolgálnak; legyen szó téglafalazathoz rögzítendő, védőkosárral ellátott létráról, vagy a gyermekek feljutását meggátoló, levehető alsó elemmel rendelkező fallétráról. A fallétrát függőleges falfelületeken célszerű használni. Felhasználási területük igen tág, kezdve a kéménytisztítástól a tűzbiztonsági menekülő útvonal kialakításán keresztül a tetőjárdára való feljutásig.
A fallétrákat trapézlemezhez, szendvicspanelhez, téglafalazathoz, betonfalhoz, fa burkolathoz vagy előre gyártott elemekhez egyaránt rögzíthetjük.

Tetőlétrák
Tetőlétrát olyan tetőfelületen szoktak alkalmazni, ahol a védőköteles mászás már nem biztonságos. Tetőlétrával összekapcsolható pl. a fallétra és a tetőjárda. A tetőlétrák - hasonlóan a járdához - a legkülönbözőbb fedéstípusokhoz - cserepeslemezhez, trapézlemezhez, lemezfedésekhez, szendvicspanelhez, egy és kéthullámú betoncseréphez, egy és kéthullámú, valamint sík agyagcseréphez, sík- és hullámpalához, zsindelyhez és lágyfedésekhez is - illeszthetőek.

Tetőjárda
A tetőjárda a tetőn való biztonságos közlekedést hivatott szolgálni. Alkalmazhatjuk a már ismert funkcióra, mint kéményseprő járda, de alkalmas a tűzvédelmi szempontból elengedhetetlen útvonal kialakítására is. A tetőjárda az elhelyezéstől függően korláttal és anélkül is kapható. A magasított szélű, négyzet alakú lyukak a járda járófelületén biztonságosan védenek a láb megcsúszása ellen. A járda lekerekített éle a tetőjárda körül futtatható biztonsági kötelet védi.

Védőkorlátok
A védőkorlátok alkalmazása több esetben is előnyös. Egyrészt a tetőkibúvó ablakokat foghatják közre három oldalról - a biztonságos kilépést lehetővé téve -, másrészt jó szolgálatot tesznek télen, amikor a lapostetőkön elhelyezett bevilágító ablakok köré építik, mivel hóban nem mindig látható az ablak pontos helye, ezáltal könnyen az épületben találhatja magát, aki a tetőn közlekedik. A védőkorlát tetőjavítás esetén a magasban dolgozó munkást is védi.

Szellőzőcserép
A tetőszerkezet átszellőzését biztosító speciális, nyitott cserép. Levegőkivezető nyílásként alkalmazva, elhelyezésük a taréjgerinc alatti második sorban ajánlott. Kontyolt tetőknél az élgerinc két oldalán is elhelyezendők. A héjazat alatti szellőzőlevegő bevezetését is biztosítja az eresznél és a vápánál.

Szellőzőidom kúpcserép alá
A profil lyukasztott taréjjal biztosítja a kúpcserép belső felületétől a távtartást. A szellőzést peremezett lyukak biztosítják, meggátolva a csapóeső és porhó behatolását. A polipropilén műsörte három színben (vörös, barna és antracit) készül. A műsörte elemi 0,15 mm vastagságú szálai, kötegelve fedik a tetőcserép illeszkedő geometriáját.

Viharkapocs
A tetőfedés egyik legfontosabb eleme, a különböző hullámosságú betoncserepeknél. Korrózióálló rúgóacélból profilra hajlított alakzat a tetőléc és a tetőcserép illeszkedő felületeinek összekapcsolásához. A kapocs a vihar okozta tetőcserép eltávolodás meggátlására szolgál. Többféle méretben kapható, a különböző hullámosságú tetőcserepekhez.

Szellőzőfésű
A PVC anyagú szellőzőfésű biztosítja, hogy a madarak ne fészkeljenek be a hullámos ívű cserép alá, ugyanakkor nem akadályozza a levegő szabad mozgását. A szellőzőfésű 1 m hosszú, szálainak hossza 60 mm.

Kémény- és falszegély
Többcélúan felhasználható tartozékelem a tetőfedés, illetve a kémények és falak vagy más felmenő épületszerkezetek, pl. álló tetőablakok csatlakozásának vízzáró kialakításához. Sík és hullámos fedőanyagoknál egyaránt felhasználható. A tekercsben forgalmazott kémény- és falszegély könnyen megmunkálható, pl. ollóval vágható, kézzel formázható. Az alumínium rácsbetétnek, valamint a hátoldalán lévő öntapadó ragasztócsíkoknak köszönhetően - melyet a beépítés során eltávolítandó fóliacsík véd - a felhelyezéskor kialakított forma tartósan megmarad. Az anyag különleges önhegesztő tulajdonsága révén egyszerűen toldható, szélesíthető, így - a fémlemez szerkezeteknél sokszor körülményes forrasztással szemben - kivitelezése egyszerűbb, gyorsabb.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

BB

Címkék: tető, tetőtér

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Építkezzünk 21. századi módon

Itt van az ősz, itt van újra. Szerencsés esetben az emberfia-lánya alaposan kinyaralta magát, és úgy érzi, lélekben fel van készülve a tervezett építkezési munkálatokra. Azért nem árt egy...


Fémtetők

Egyre több féle héjazat közül válogathat az, aki tetőfedésben gondolkozik. A legelterjedtebb cserépfedésen túl népszerű a pala és a bitumenes zsindely is. Újabban pedig a fémlemezfedések kezdenek...