Mobilházak Magyarországon

2012-06-30 12:40:00 | Módosítva: 2012-06-30 12:40:00

Néhány óra alatt kész otthon, ingatlanadó, építési engedély és egyéb kötelezettségek nélkül? A mobilházakat nem csak nyaralónak vagy kiállítási pavilonnak, hanem lakóháznak is használhatjuk télen-nyáron.

Az Egyesült Államokban a lakosság 10%-a lakik mobilházakban, melyeknek nagy előnye, hogy nem tart hónapokig az építkezés, könnyen telepíthetőek, és néhány óra alatt minden holminkkal együtt akár több száz kilométerre költözhetünk, minimális felfordulással. Európában is már sok helyen elterjedtek ezek a fajta lakások, Magyarországon azonban a mobilházaknak meglehetősen rövid története van, ezért sokan, sokfélét gondolnak róla.

A mobilházak többnyire 3 és 4 méter széles, 7-12 méter hosszú, előre gyártott, kerekeken gurulni képes, alvázas építmények, amelyek több szobát, konyhát és fürdőszobát is magukban hordoznak. Telepítésük során nem kell őket véglegesen rögzíteni a talajhoz, nem kell bebetonozni, a kamionról legurítva a „helyére”, speciális tartólábakkal kell csak alátámasztani őket. Mivel véglegesen nincsenek rögzítve, így a telektől függetlenek maradnak, és ennek köszönhetően bármikor egy darabban tovább szállíthatók.

Alapozást nem igényelnek, nem lesznek részei a talajnak, illetve semmilyen más építménynek. A fentiekben felsorolt tulajdonságai miatt teljesen más kategóriába sorolhatók, mint egy hagyományos építésű, illetve könnyűszerkezetes ház. Ráköthetők a közműre, de ezek hiányában is bárhol összkomfortos házként funkcionálhatnak, hisz tartályos vízről, saját emésztővel, gázpalackról és generátorral is megoldható a beüzemelésük és használatba vételük.

Szerkezeti felépítés

A mobilházak korrózióvédelemmel ellátott fém alvázára fa- vagy fémszerkezetű ház kerül ráépítésre. A külső réteg színterezett alumínium, ritkább esetben (az újabb és drágább típusoknál) speciális műanyag, melyek biztosítják a külső borítás korróziómentességét és könnyű karbantartását. A belső fal farostlemez, ami tapétázható és festhető is.

A külső és a belső réteg között található egy fa- vagy fémszerkezet, ami PUR-hab szigeteléssel van kitöltve. A panelek él kialakítása lehetővé teszi a légzáró, jó hőszigetelő értékű hézagmentes szerelést. A panelek bruttó vastagsága alaphelyzetben 10 cm, melyben a kemény poliuretán hab vastagsága mintegy 88 mm. Ezzel a szerkezeti felépítéssel a panel hőátbocsátási tényezője 0,35 W/m2K, amely érték a kétoldali vakolattal ellátott és hőszigetelő falazó habarcsba falazott, 44 cm vastag téglafal hőátbocsátási tényezőjének felel meg.
A padlózat lehet préselt furnérlemez vagy OSB lap, mely – helyiségtől függően – padlószőnyeggel vagy laminált parkettával, PVC-vel van burkolva.

Hazai próbálkozások

Hazánkban több cég próbálkozik a mobilházak elterjesztésével. A mobilhazak.hu és az angolmobilhazak.hu oldalon Angliából származó, új és használt házak vásárolhatóak meg, a házak jellemzően 30 m2 alapterületűek. Hasonló próbálkozás a dominohaz.eu, egy magyar tervezésű mobilház honlapja. A tervezők szerint a Domino mobilház az összes olyan pozitív jellemzővel bír, amely elvárható egy, a XXI. század minden építészeti és műszaki lehetőségeit kihasználó terméktől. Mind az üzemeltetése, mind a gyártása során megfelel a fenntartható építés elveinek a kiemelkedő esztétikai színvonal mellett.

A házak többféle kialakításúak lehetnek, változatos beltérrel, és érdekesség, hogy sorolhatóak, azaz több ház összekapcsolásával egy nagyobb épület hozható létre. A magyarmobilhaz.hu-n szintén hazai gyártású mobil otthonokat találunk. A mobilházak alapterülete 18 m2 és 300 m2 között változik. A nagyobb házakat ebben az esetben is több egységből csatolhatjuk össze.

Engedélyek

Érdekes kérdés, hogy kell-e építési engedély a mobilházhoz? A válasz az, hogy elvileg nem, de ahány építésügyi hatóság, annyi válasz érkezik erre a kérdésre. Az Országos Településrendezési és Építési Követelmények (OTÉK) többször lett módosítva, utolsó módosítása 2008-ban jelent meg, de ebbe sem került bele a mobilház definíciója, ezért a mobilházakkal kapcsolatos elképzelések a legtöbb esetben tévesek.

Amennyiben onnan nézzük a kérdést, hogy az építmény állagsérelem nélkül a földtől elválasztható, eredeti rendeltetésének megfelelő használatra alkalmas marad, akkor nem minősül a földterület alkotórészének, és így megtartja ingó jellegét. A mobilházak esetében konkrét építési tevékenység nincs, hiszen csak elhelyezik a telken, a mobilház egyetlen részét sem kell építeni, átalakítani. Bank lakáshitelt nem ad rá mert mobil, tehát ingóság, nem ingatlan.

Más kérdés, hogy egy lakókocsi is épületnek minősül, ha azzal a céllal helyezik el a telken, hogy abban folyamatos jelleggel lakjanak, illetve ha egy konténert elhelyeznek az ingatlanon, az még nem épület, de amennyiben már a konténerben tárolni is akarnak valamit, azzal már a konténer rendeltetést kap, és innen kezdve már építési engedély vagy bejelentés is kell az elhelyezéséhez.

A dominohaz.eu oldalon olvasható vélemény szerint a mobilház nincsen helyhez kötve, hiszen bármikor képes – ha segítséggel is – a helyváltoztatásra, ezért nem minősül építménynek – ezáltal épületnek sem, ebből következően nem kell rá építési engedélyt kérni. Azonban – az esetleges problémákat elkerülendő – mindenképpen azt javasolt a helyi önkormányzat építési hatóságával egyeztetni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

perzsi avatarja

perzsi         Önköltséges mobilház vásárlás!

Itt érdemes körülnézni,nagykereskedelmi áron vásárolhatsz 700-800 ezer Ft-l olcsóbban,mint a többi Magyarországi mobilház forgalmazóknál.
http://mobilhazak.hu/partnereink/pukher/?mobilhaz=90

rebi012 avatarja

rebi012        

Szuper cikk! Egyre inkább gondolkodom mobilház vásárlásán, de valóban sok kritika éri őket. Sok helyen azt lehet olvasni, hogy ezek nem a magyarországi időjárásnak lettek kitalálva, és hogy a telet kockázatos ebben tölteni. De azért remélem lehet őket megfelelően téliestíni, mint ahogy ez és egy másik cikk is írja (http://aranyfotel.weebly.com/1/post/2014/03/klnleges-hzmegolds-a-mobilhz.html)

alexandru avatarja

alexandru         mobilhazak

Lakokocsi,kontenerhaz es mobilhaz, mi a kulombseg,mindegyik szallithato, mozgathato! Mikor lesznek altalanos EU. torvenyek?Mikor lesz vege a torvenyhozok fantazia torvenyeinek?Milyen torveny az amit magyarazni, kimagyarazni lehet?

mirror avatarja

mirror        

Ismerve a magyar építés üggyel kapcsolatos eljárást aki ilyenre vállalkozik a lehetetlenre vállalkozik.Ott tesznek keresztbe a hatóságok ahol erre csak egy pici esélyük adódik,ők máris megtorpedózzák az elképzelést is.Ez a Magyar építéstől idegen,nem megvalósítható, számtalan jogi akadályt hoznak elő,nehogy megvalósuljon a dolog.

Hétvégén is kényelmesen

Manapság egyre több szó esik a hétvégi házak, üdülők fűtéséről, hiszen sokan szeretnének elvonulni nyugalmas második otthonukba télen is. Sok helyen, főleg a magyarországi tavaknál – Balaton,...


Ingatlan vétel-eladás: illeték és adó

Az ingatlanpiac lendülete változatlanul tart, és várhatóan így lesz ez az elkövetkező években is. Vásárlók és vevők remélhetőleg egyaránt tudják, hogy valamiféle fizetési teher mindenképpen...