A felületi kopások teszik szükségessé

Fapadlók felújítása

2012-04-21 13:53:52 | Módosítva: 2012-04-21 13:53:52

Amennyire szépek és dekoratívak az ápolt és megkímélt hajó-, svéd- vagy tömörfa padlók, annyira lehangoló a mély karcolásokkal „felszántott”, kopott felületűek látványa. Ez utóbbit többnyire a használat és a rendszeres gondozás hiánya okozza, jelentősen megrövidítve ezzel a szükséges felújítások közötti időt. Ez természetesen a padló anyagától is függ, hiszen a keménységük és a bevonatuk eltérő. Egy biztos, az elhasználódott felületű padlók felújítására előbb-utóbb sort kell keríteni.

Mikor aktuális a felújítás? A válasz e kérdésre látszólag egyszerű; amikor már a padlófelület olyan kopott, hogy a tisztítása szinte észrevehetetlen, a padló felülete pedig kopott, sérülésekkel tarkított, a bevonata pedig sok helyen a nyers fáig lekopott. A szennyeződések ilyen esetekben mélyen beszívódhatnak a padló faanyagába, és csak felületének jelentős lemunkálásával állítható vissza az eredetit megközelítő tiszta állapot.

Ezt csak a fapadlók felületének teljes lecsiszolásával lehet elérni. A nagyon elszennyeződött és nem minőségi anyagból készült hajópadlóknál azonban ez nem is lehetséges, mert a szennyeződések túlságosan mélyen behatoltak a faanyag rostjai közé, és sem vegyi kezeléssel sem csiszolással nem tüntethetők el. Az ilyen foltosodásokat a lakkozás markánsabbá teszi, soha nem lesz tiszta a padló felszíne. Az ilyen padlókat újra kell cserélni, vagy szalagparkettát, esetleg laminált padlót ajánlatos ráfektetni. Ideális esetekben azonban a fapadlók lecsiszolásával újszerű állapotba hozhatók az elhasználódott padlófelületek.

A felület lekoptatása

Minden felújítható fapadlóról először a látható sérüléseket és a kopott bevonó réteget kell teljesen eltávolítani. Ezt csak padlócsiszoló géppel lehet elvégezni. A padlók felületéről olyan vastag réteget célszerű lekoptatni, hogy tiszta, sima és sérülésmentessé váljon. A lecsiszolt anyagvastagság ugyanis befolyásolja a további felújítások lehetőségét. Míg a tömör parkettát ideális esetben akár ötször is fel lehet csiszolni, addig a szalagparketta 3,8-5 mm vastag ún. koptató keményfa felső rétegét csak egy-kétszer lehet így felújítani. Ehhez általában síkcsiszoló tárcsás gép szükséges.

A fenyőfa hajópadlóknál viszont az egyenetlen kopások, szálkásodás miatt ajánlatos nagyoló csiszoláskor több kisebb fogásban eltüntetni az egyenetlenségeket, mert a lágyabb anyagból könnyű jelentősebb réteget lecsiszolni. Ezért is lényeges a fapadlók rendszeres ápolása és kíméletes használata, mert ezzel nő az élettartamuk, és a felújítások közötti idő is hosszabb lesz. Ez parketták esetén ideális esetben akár 10-15 év is lehet, hajópadlóknál pedig a használattól függően 6-8 év.

A faanyagok fokozatosan összeszáradnak ezért a padlóelemek között rések keletkeznek, amelyek a felületi csiszolással nem tűnnek el. Ha a lécek közötti hézagok már túl szélesek, akkor érdemes az egész padlót még csiszolás előtt átrakatni. A hézagkitöltő fugaanyagok ugyanis idővel kiperegnek a résekből, és ez nemcsak rontja az egységes összhatást, hanem a padló takaríthatóságát is megnehezíti.

A padlók csiszolása végezhető saját kezűleg is, de óvatosak legyünk, mert könnyű alig korrigálható hibákat véteni a munka közben. Amúgy a gép kölcsönözhető, bár a szállítása nehézkes. A nehezen hozzáférhető helyekhez szélcsiszoló is szükséges, ami újabb kiadással jár. A munka pedig nagy figyelmet igényel. Ezért ajánlatos az ilyen munkát szakemberre bízni. A padlófelújítás viszont így többe kerül, mert a szakemberek csak lakkozással együtt vállalják az ilyen munkát, 1800-2500 Ft/m2 áron.

Parketta csiszolása

A padlófelújítás saját kezűleg is elvégezhető. Előtte a szegélyléceket, fém küszöblemezeket célszerű felszedni, és az egész helyiség berendezését ki kell pakolni. A csiszoláskor először 40-es szemcsenagyságú papírral - a fal síkjával párhuzamosan - kell a padlót sávonként oda-vissza és egyenletes sebességgel haladva végigcsiszolni. Az anyaglehordás mélységét a haladási sebességgel lehet szabályozni. A lecsiszolt sávok mindig egy kissé fedjék egymást.
Ha a padló egyenetlen felületű, előbb átlós irányban célszerű összecsiszolni az egészet, majd következhet a hosszirányú sávos nagyoló csiszolás. A géppel nem lecsiszolható fal melletti részeket szélcsiszolóval kell lekoptatni. Ezt követően az esetleges hézagokat kell speciális padlóhézagoló tapasszal besimítva kitölteni, majd következhet a simító csiszolás 60-as csiszolóanyaggal. Teljesen nyommentes felületet pedig még egy finomabb, 120-as csiszolóanyaggal való átcsiszolással lehet elérni.

A hajópadlók csiszolása

A fenyőfa hajópadlók alapanyaga puhább a parkettákénál, ezért az ilyen padlókat nagyobb gonddal kell lecsiszolni. Ha felülről szegezettek a padlódeszkák, akkor csiszolás előtt a szegeket ajánlatos mélyebbre ütni. Az anyag összeszáradása miatt előbb mindenképpen ajánlatos az átlós irányú összecsiszolás, majd következhet a szálirányú nagyolás minimális anyaglehordás mellett. Egyébként szálirányban már simító fogással célszerű a felületet finomítani, amit akár kétszer is meg lehet ismételni a csekélyebb anyaglehordás érdekében. A finomcsiszolás mindenképpen szükséges, hogy lakkozás után szép sima felületű legyen a padló. A deszkák között azonban az elszennyeződés miatt a csekély hézagok is látszani fognak.

Szalagparketták csiszolása

Mivel a szalagparketták felső kemény rétege nem túl vastag, felújításkor nem ajánlott a hagyományos csiszológépet használni, mert az nagyoláskor túl vastag réteget koptatna le a felületéből. A horizontál korongos csiszológép alkalmasabb e célra, ám ez csak az igényesebb parkettcsiszolók eszköze, kölcsönzőkben nem lelhető fel. Lakkrétege gyárilag felhordott. Egyenletes, lekoptatása a közepes szemcsenagyságú simító csiszolóanyaggal, a hengeres gépekkel nagy figyelemmel is elvégezhető. A finomító csiszolás feltétlenül szükséges, hogy a nyers fafelület teljesen sima legyen.

Felületbevonás

A teljesen simára és nyers fáig letisztított fapadlót alaposan portalanítani kell. A felületbevonást csak a por leülepedése és felporszívózása után lehet elkezdeni. A nyers fafelületre általában valamilyen erősen kopásálló lakkot szokás felteríteni. Ezek többnyire egy komponensű, vizes bázisú bevonó anyagok, bár akad közöttük néhány egy- és kétkomponensű oldószeres parkettalakk is. Bevonatuk selymes, vagy fényes, kellő védelmet szinte mindegyik 3 rétegben felhordva biztosít a padlónak.

A lakkok általában ecsettel vagy lakkhengerrel hordhatók fel, és a rétegek között előnyös a finom felületi csiszolás is, ami a rétegek tapadását erősíti. Kiválasztásukhoz érdemes előzetesen tájékozódni a különféle gyártmányok tekintetében, használatukhoz pedig szigorúan be kell tartani a gyártó előírásait.

A lakk felhordása mindig az ajtó felé haladva történjen, a rétegek közti idők betartása mellett. A kész lakkbevonatot a teljes kikeményedés miatt pár nap után lehet teljesen igénybe venni. A karbantartó felületi ápolásokat pedig 2-3 havonta ajánlott megejteni, hogy a felület hosszú éveken keresztül újszerű állapotú maradjon.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Beltéri kerámia- és kőpadlók tisztítása

A kellemetlen, csatakos idő beköszöntésével a szokásosnál több szennyezőanyag kerül a lakásba. Ezen a lábtörlő használata és az utcai cipők papucsra cserélése ugyan sokat segít, ám ennek...


Építőanyag és hőtechnika

Kevesen gondolnák, hogy amikor egy épület fűtésrendszerének optimális kiválasztásáról gondolkozunk, akkor alapvető szempontként kell mérlegelnünk a ház építőanyagát is. Az összefüggésekről Dr....