Gravitációs kémények

2016-10-16 10:25:22 | Módosítva: 2016-10-16 10:31:04

A gravitációs kémények egyszerű elv alapján működnek, amelynek lényege, hogy a meleg levegő könnyebb, mint a hideg, ezért felfelé a meleg levegő száll. Mivel a füstgáz hőmérséklete magasabb a környezetében lévő levegőénél, a kéményen keresztül a szabadba távozik. Ehhez azonban szükség van a megfelelő huzatra. Ez főként a már említett füstgáz sűrűségétől és hőmérsékletétől, valamint a kémény magasságától, illetve keresztmetszetétől, átmérőjétől függ. Ezt minden esetben figyelembe kell venni a kéményépítés vagy a berendezés kiválasztása során (kémény- és levegőellátás méretezése).


Az utóbbi években elterjedtek a zárt égésterű fűtőberendezések, amelyekben egy ventilátor található, ami segíti a levegő égéstérbe jutását, valamint a füstgáz távozását is. Az ezekhez kapcsolódó kéményeket nevezik mesterséges égéstermék elvezetőknek. A zárt égésterű tüzelőberendezések nem a helyiség levegőjét használják az égés során, ezért esetükben a kéménynek nemcsak a füstgáz elvezetésében, hanem a levegő bejuttatásában is szerepe van.

A kémény, a legszélsőségesebb igénybevételnek kitett épületszerkezet. Erős fizikai hatásoknak van kitéve, a folytonos hőmérsékletingadozás, a füstgázban lévő vízgőztől való átnedvesedés, téli időszakban az átnedvesedett kémény szétfagyása miatt. Emellett érik a kéményt kémiai hatások is, mert az égéstermék két fő alkotója a vízgőz és a széndioxid egymással keveredve, szénsavas folyadékként csapódik a kémény falára. A savhatást erősíti, ha a tüzelőanyagban szennyezőanyagként kén is előfordul. Következmény a kéményfej és belső felület porladása, szétmállása, kéménytéglák kilazulása. A kémény idővel életveszélyessé válik. Ennek elkerülésére még a hagyományos (nyílt égésterű) fűtőberendezésekhez tartozó kéményekbe is szükséges, a magas hőmérsékletnek, víznek, savnak ellenálló kéménybélelést beépíteni (akár utólag is).


A hagyományos kéményekre más veszélyek is leselkednek. A kémény a szigeteletlen padlástérben szétfagyhat. A belsejében lecsapódó kondenzvíz előbb-utóbb a kémény beomlásához, dugulásához vezet. Ez ellen (is) a savas víznek ellenálló béléscső, a kémény hőszigetelésének javítása és magasabb füstgáz hőmérséklet beállítása jelentheti a megoldást.

Gyakori probléma a tisztító ajtók hiánya vagy hozzáférhetetlensége, emiatt nem követhető nyomon a kémény állagromlása, el szurkosodása, koromzsák keletkezése, kémény szűkületek, esetleges dugulás kialakulása. Elengedhetetlen tehát tisztító ajtók beépítése, hozzáférhetőségének biztosítása, és a kémény rendszeres ellenőrzés, tisztítása.


Gyakran a kémények túlterheltek, mert az engedélyezettnél több készülék, vagy az engedélyezettnél nagyobb teljesítményű tüzelőberendezések vannak egy kéménybe kötve. Ha túl sok a készülék egy kéményen, a sok bekötés miatt a kémény átmérője kicsi lesz, a készülékek égéstermék mennyiségét nem tudja hatásosan elvezetni, ebből adódóan az visszatorlódik az adott helységbe. Ha túl nagy a tüzelőberendezés teljesítménye, az égéstermék egy része szintén nem a kéményen keresztül távozik, hanem a készülék helységébe áramlik vissza. Fontos ezért, hogy egy kéményen csak annyi és akkora fűtőberendezés működjön, amit az elbír.


Változatlanul lakások tömegében fordulnak elő a régi, „klasszikus” hibák. A lakótér újonnan beépített nyílászárói légtömören záródnak, így nem pótlódik az égéshez elfogyasztott levegő. Ez tökéletlen égéshez vezet, amitől kormos lesz a készülék és a kémény. Ha a lakásban (szag-, pára- vagy szellőztető-) elszívó ventilátor üzemel a tüzelőberendezéssel együtt, akkor a ventilátor megfordítja a gravitációs kémény huzatát, és szénmonoxid visszaáramlás keletkezik. Az is előfordulhat, hogy a lakásban kandalló üzemel, amely kéményének (a magasabb füstgáz hőmérséklet és nagyobb kémény átmérő miatt) sokkal jobb a huzata, mint a gáztüzelő berendezésé. A kandalló kémény erős huzata megfordíthatja a gázkémény huzatát, visszaáramlik a gázkészülék égésterméke a lakásba (szénmonoxid mérgezés).

A súlyos szénmonoxid-mérgezés megelőzése érdekében a gravitációs kémények helységében biztosítani kell a friss levegő szabadból való beáramlását (akár utólagos légbevezető beépítésével). A gravitációs kéménnyel légtér összeköttetésben lévő helységekben nem lehet elszívó ventilátor, és nem célszerű nyitott kandallót üzemeltetni.

Kéményfedél alkalmazása (Meidinger tárcsa)


A zárt égésterű készülékek mellett üzemelő kandallók kéményének füstgázát minden esetben távol kell tartani, a zárt égésterű készülék frisslevegő nyílásától. A kéményeken gyakran alkalmazott Meidinger tárcsa esetén a füstgázcsőnek túl kell nyúlnia a Meidinger tárcsán, hogy a füstgáz ne tudjon a tárcsa alatt felgyülemleni, és a frisslevegő nyíláson át a kazánhoz visszajutni.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mosogatógép helyes használata

A mosogatógép az egyik leghasznosabb háztartási gépünk, hiszen időt és fáradtságot takaríthatunk meg vele. Energiatakarékos is, mert kevesebb vizet és kevesebb energiát felhasználva, jobb,...


Társasházak fűtéskorszerűsítése gyűjtőkémény átalakítással

Legtöbb társasházbangravitációs gyűjtőkémény szolgál a lakásokba beszerelt gáztüzelő-berendezések füstgázának elvezetésére (Termofor vagy LAS kémények).