Járófelületek építése

2017-10-07 16:43:09 | Módosítva: 2017-10-19 12:21:17

Ismeri azt az érzést, amikor néhány év után tönkrement a járda? Vagy már a kezdetektől fogva folyik be a víz a pincébe vagy a ház alá? Ezek elkerülése nem kihívás, évtizedek óta rutinfeladat.


Érdemes megismerni, hogyan, miből, mivel csináljuk. Hasznos tanácsok és ajánlott betonösszetétel a családi házak járófelületeinek építéséhez a Duna-Dráva Cement Kft. szakértőjének tolmácsolásában.

Egy családi ház kültéri járófelületének betonozásához olyan cementet kell választani, amellyel könnyen és gyorsan bedolgozható beton keveréket lehet készíteni, biztosítja a beton nagymértékű, korai- és végszilárdságát, alacsony zsugorodásával segíti az elkészült járófelület repedésmentességét, időjárás-állóságát. Ezek figyelembevételével a családi házak kültéri járófelületeinek betonozásához a Duna-Dráva Cement Kft. CEM II/B-S 42,5 N váci vagy CEM II/A-M (V-LL) 42,5 N beremendi, zsákos kiszerelésben is kapható cementterméke javasolt. Ezen cementek optimálisan biztosítják, hogy az elkészített járófelület megfelelő minőségű legyen.


Mire van szükség betonozáskor?

– Cement, víz és homokos kavics adalékanyagra.

– Beton keverőgépre, talicskára, kéziszerszámokra.

– Tömörítő eszközre (csömöszölő/döngölő fa, elektromos merülő vibrátor vagy vibrációs lehúzó gerenda).

– Elektromos vagy kézi emelő csigára.

– Az utókezeléséhez takaró fóliára vagy locsoló és permetező berendezésre.

– Biztatásra (ha csak magunk vagyunk, legalább a szomszédok biztatására, hiszen jelentős anyagmennyiségeket kell mozgatni), rutinra, szaktudásra a szakszerű betonozáshoz. Ha szükséges, ne féljünk szakembert hívni!

Mennyi anyagot rendeljünk?

Javasolt mennyiségek 1 m3 tömör födémbeton előállításához (CEM II/B-S 42,5 N vagy CEM II/A-M (V-LL) 42,5 N típusú cement és 4% nedvesség tartalmú homokos kavics esetén. A megadott értékek az adalékanyag minőségének függvényében változhatnak):


A betonozást akkor lehet megkezdeni, ha a betonozandó felület ágyazatát előzetesen stabilan tömítettük. A járdák fagyállósága szempontjából kiemelten fontos, hogy a csapadékvíz elvezetése ideális legyen, ezért az elkészítendő járdának 1,5–2%-os keresztlejtést kell biztosítani. Az esetlegesen beépítésre kerülő betonvasak a megfelelő pozícióban, elmozdulás-mentesen legyenek elhelyezve. Ügyelni kell a beton megfelelő tömörítésére. A betonozás után lehetőség szerint azonnal, de legfeljebb 6-8 órával később meg kell kezdeni a beton utókezelését, amelyet legalább 7 napig fenn kell tartani.


Miért rendeljünk transzportbetont?

A modern betonüzemekben előre megtervezett receptúrák szerint, pontos mérlegeléssel gyártják a betonokat. Rövid idő alatt nagy mennyiségű friss beton előállítására képesek, és ez az építkezésre kiszállítva rendkívül gyors alapozást tesz lehetővé. Nincs szükség a beton előállításához használt anyagok felhalmozására, tárolására, és nincs – a megmaradt alapanyagok miatti – veszteség.

Adalékszerek

A betonüzemekben készített betonokhoz az otthon kikeverthez képest bizonyosan adnak légpórusképző adalékszert is, amely biztosítja a fokozott fagyállósághoz és a jégolvasztó sókkal szembeni ellenálló képességhez szükséges apró méretű légbuborékok képződését és eloszlását. Ilyen minőségű betont házi keverővel nem lehet készíteni.


További jó tanácsokért és tippekért látogasson el a Duna-Dráva Cement Kft. honlapjára:


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Családi házak alapozása

Családi házak alapozásához olyan cementet kell választani, amellyel nagy tömegben, könnyen és gyorsan bedolgozható betonkeveréket lehetkészíteni. Emellett földzsaluba történő bedolgozás esetén,...


Családi házak aljzatbetonja

A családi házak építésénél, felújításánál számos szerkezet esetében használhatunk betont, amely erős, tartós és költséghatékony megoldást jelent. A kialakítandó élettér szempontjából az egyik...