Betonozás a nyári forróságban

2023-07-20 17:40:10 | Módosítva: 2023-07-20 17:43:19

Ha nem is a legnagyobb öröm a nyári hőségben betonozni, ha a munkák ütemezésében ez a nehéz feladat éppen a legmelegebb nyári időszakra esik, akkor nincs sok választása az építőnek. A korszerű betonozási technológiáknak és segédanyagoknak köszönhetően ma már gyakorlatilag minden évszakban lehet betonozni, csak ki kell védeni az időjárási szélsőségek negatív hatásait.


Ha a levegő hőmérséklete meghaladja a 25 °C-fokot, akkor a betonozás szempontjából már magas hőmérsékletről beszélünk, és ez a hőmérséklet a beton minőségének romlását eredményezheti a munka bármely fázisában. Így a friss betonkeverék, a már bedolgozott beton és a szilárduló beton esetében is számolhatunk komplikációkkal.

A károsodás még nagyobb mértéket ölt, ha a beton közvetlen, erős napsugárzásnak és/vagy szélnek van kitéve. Nyáron a beton és annak összetevőinek hőmérséklete magasabb, így az elkészített szerkezet hőmérséklete is magasabb. Mindezek hatására a betonkeverék bedolgozása megnehezedik, mivel az túl gyorsan kezd el megkötni, és meggyorsul a szilárdulása is. Ezenkívül a szerkezet felülete gyorsan kiszárad, végszilárdsága és tartóssága csökken, a szerkezeti részek pedig fokozottan hajlamosak lesznek a zsugorodásra és a repedésképződésre.

Különféle technológiai, eljárásbeli megoldásokkal és adalékszerek használatával viszont kiküszöbölhetők a forróság káros hatásai. A beton tartósságának egyik feltétele az, hogy megfelelő szintű nedvességtartalma legyen az elkészí­tése során. A nyári forróságban az aljzatnak és a zsaluzatnak nem szabad vizet elszívni a friss betonból, így az építési helyen javasolt a fogadó szerkezetek – az aljzat és a zsaluzat – előnedvesí­tése. A bedolgozhatóság és konzisztencia romlásának elkerülése érdekében beton képlékenyítő és folyósító adalékszer, valamint kötéslassító adalékszer alkalmazása javasolt. Ugyanakkor, a többlet keverővíz hozzáadása kerülendő, ugyanis ezzel a beton szilárdsága és tartóssága erősen csökken.Az adalékszerek használata mellett érdemes a bedolgozási munkákat a lehető leggyorsabban elvégezni, ami szintén hozzájárul a cement felgyorsult kötési mechanizmusának kivédésére. A „frisset frissre” elv alapján az egymásra kerülő betonrétegeket alaposan össze kell dolgozni, ezzel elkerülhető a munkahézagok kialakulása, amelyek mentén a szerkezet könnyebben megrepedhet, a repedésekbe a víz bejuthat, és a betonacél korrózióját okozhatja. A negatív hatások mérsékelhetők szakszerű utókezeléssel, amellyel a keverővíz fokozott kipárolgása megakadályozható, és a szükséges vizet a szerkezetben tarthatjuk.

Az utókezelés végezhető zsaluzatban tartással, a szabad felületek fóliával történő teljes takarásával, vagy kipárolgást gátló szer felhordásával. A megfelelő hatás elérése érdekében az utókezelést lehetőség szerint a beton bedolgozását követően azonnal, de legkésőbb 24 órán belül meg kell kezdeni.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: betonozás, kánikula

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tíz gyakorlati jótanács betonozóknak

Nemrég egy ismerősöm építkezni kezdett, ami családi házra vágyó, vagy azzal már rendelkező dolgos és bátor embereknél egyáltalán nem szokatlan. Természetesen a háznak betonigénye is volt, hiszen ha...


Betonozás nyáron

A forró nyári időszak nem ideális abetonozáshoz. Az építési munkák azonban folynak, és nem mindig választhatjuk meg a legideálisabb időpontokat. Amikor az építési folyamatban oda érünk, akkor...