Szolár parabola

2012-08-11 13:16:40 | Módosítva: 2012-08-11 13:16:40

A szolár parabola egy olyan napenergiát hasznosító eszköz, amely a nap sugarait koncentráltan, egyetlen fókuszpontba gyűjti össze. A keletkező hő többféleképpen hasznosítható.

A napsugárzás energiájának felhasználása leggyakrabban napkollektorral történik, ahol a beérkező sugarak egy több négyzetméteres sötét felületet – illetve, közvetve valamilyen folyadékot – melegítenek. A szolár parabola ezzel szemben egy néhány négyzetcentiméteres területre koncentrálja a sugarakat, amivel 1000 °C körüli hőmérsékletet hoz létre. A parabola reggeltől estig követi a nap járását, mindig az adott napszakban a legjobb szögből tudja összegyűjteni a napsugarakat. Olyan vezérlő és mozgató rendszerrel rendelkezik, amely képes követni a nap pályáját, mind a napon belül, mind az évszaktól függően. Ennek következtében a sugárzás hasznosítása szempontjából mindig a legkedvezőbb pozíciót foglalja el a hatalmas tükör.

Hogyan működik?

A technológia nevét onnan kapta, hogy fényvisszaverő felület 150-200 darab, egyenként állítható síktükörből áll, melyek együttesen egy forgási parabolához hasonló felületet alkotnak. Ezáltal a tükrök mindegyike a felület fókuszpontja felé mutat, és szerepük az, hogy a felületükre érkező napsugárzást a fókuszpontba koncentrálják. A fókuszpontban egy hőcserélő található, ami a tükrök által odasugárzott hőenergiát a hőcserélőn átáramoltatott hűtőközegnek adja át.

A hűtőközeg általában fagyálló folyadékkal kevert víz. A zárt körben keringő hűtőközeg a felvett hőt a használati melegvizet előállító tároló fűtési hőcserélőjén keresztül adja le. Ha szolár rendszer sötétség vagy karbantartás miatt nem működik, akkor a használati melegvíz-tárolót hagyományos kazánnal fűtik. A rendszer a direkt napsugárzást hasznosítva működik, felhős vagy nap árnyékos időben nem termel hőenergiát (ellentétben például a harmadik generációs napkollektorokkal). A kis hőátadó felületnek köszönhetően, télen sem jelent problémát a keringetett közeg magas hőfokra való hevítése, hiszen a hűlő felület csupán töredéke a síkkollektoros rendszerekhez képest. Érdekességképpen megemlítjük, hogy létezik olyan szolár parabola is, ahol a fókuszpontban egy Stirling-motor (Carnot hőerőgép) foglal helyet, és a rendszer nem melegvizet, hanem elektromos energiát állít elő.

Teljesítmény és megtakarítás

A rendszer hőteljesítménye egy nyári napon ~9-10 kW. Évente mintegy 2300 órán keresztül, átlagosan 6 kW hőteljesítményt képes produkálni, így évente közel 14000 kWh hőenergia mennyiséget tud a hőhasznosító rendszerbe betáplálni, azaz ekkora energiamennyiséget nem kell más energiahordozóból előállítani. Ez közel 1500 m3 földgáz felhasználás megtakarítását teszi lehetővé.

Hazai gyártók és alkalmazások

Magyarországon két Kft. is foglalkozik szolár parabolák gyártásával. Az egyik már több helyen is üzembe állított ilyen eszközt, a teljesség igénye nélkül a budapesti Bethesda Gyermek Kórház, a csepeli Csalitos utcai Óvoda, és Óbuda-Békásmegyeren, az önkormányzat kezelésében lévő Hatvany Lajos utcai Nyugdíjasház használati melegvíz-igényét fedezi a szerkezet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Még marad a szaldós elszámolás

Október azelőrehozott napelemes igénybejelentésekrőlszólt, a péntekiMagyar Közlönybőlpedig megtudtuk, meddig maradhat szaldós elszámolásban, aki még idejében telepített napelemes rendszert -...


Energiatermelő ház

Az Építési és Beruházási Minisztériumban önálló építészeti államtitkárság jött létre, melynek feladata lesz a jövő építészetének iránymutatása. Az új államtitkárság fogja majd felügyelni, hogy...