A legfontosabb tudnivalók az otthoni burkolásról

2017-07-13 19:43:31 | Módosítva: 2017-08-02 08:14:37

Épületeink arca, dísze a burkolat. Mindenhol azt látjuk, érintkezünk vele ezért általános épületszerkezeti szerepén túl védelmi és esztétikai szerepek is társulnak hozzá. Mindenek előtt tartsuk szem előtt, hogy a megelőző rétegekben lévő pontatlanságok, eltérések a burkolatot fogadó felületnél összegződhetnek, ezért a hidegburkolati munkák során folyamatosan ellenőrizzük mind a három irányban a síktól való eltéréseket.


A megfelelő alap előkészítéséhez elengedhetetlenek a különféle alapozók, melyek a nedvszívás kiegyenlítésére és a megfelelő tapadófelület elérésére egyaránt alkalmasak.

– Amennyiben szükséges (mosdó, zuhanyzó), vízszigeteléssel (pl. Sakret SBA) kell ellátni a felületet, ennek hiányában a szerkezetek hosszú távú teherbírása és esztétikus megjelenése nem biztosítható. Hengeres és simító eljárás esetén két réteg felvitele szükséges. A második réteg felhordása az első felvitele után kb. 1 órával történhet. Az első alaprétegbe kell elhelyezni a SAKRET DB rugalmas tömítő szalagot az élek, sarkok találkozásaihoz. Törekedjünk a teljes hézagmentességre! A szigetelések rétegvastagsága min. 2 mm legyen.

– A csemperagasztó (zsákon szereplő vízmennyiséggel történő) bekeverése: egyszerre annyit keverjünk be, amennyit el is tudunk használni, használjunk könnyen osztható mennyiségeket (egész, fél, negyed zsák).

– 3-5 perc pihentetés után keverjük át újra az anyagot.

– Ha a kenhető szigeteléssel kapcsolatos várakozási és száradási idők leteltek, és a felület alkalmas a ragasztó és a burkolat fogadására, kezdődhet a burkolási munka. A burkolat anyagának megfelelően csemperagasztó alkalmazása javasolt (a felhasználási területről bővebb információ található a zsákokon, illetve a műszaki adatlapokban). Ágyazzuk be a lapokat, a fektetés során használjunk fugakereszteket (a fugaszélességnek megfelelően) az egyenletes távolságok végett.

– A lapok ragasztása után 24 óra elteltével a felület járható, fugázható, de a teljes terhelést csak kb. 15 nap elteltével lehet megkezdeni!

– A ragasztó kötéséhez szükséges várakozási idők után megkezdhető a fugázási munka. A fuga szélességnek és mélységnek megfelelő fugát válasszunk. Ügyeljünk rá, hogy min. 1 hétig ne érje komoly terhelés az anyagot.

– A kivitelezés során folyamatosan figyeljünk a háromirányú síktartásra, mert mivel burkolataink befejező rétegek, fontos az egyenletesség, javításuk utólag nehéz.


Szükséges eszközök:

Keverőedény, keverőszár, kőműveskanál, serpenyő, glettvas, szintező, függő, fugázó, csempevágó, fugázó kereszt, csempe-csípő, kinyomópisztoly.

Alkalmazható Sakret termékek

FK, FK-N, Fke+, FFK, FFK+, FFKs, EF, FBM, DFK, EPK, FF, FFM, LF, SD, AA, SBA, DS, kiegészítők


Bővebb információ: www.sakret.hu
sakret@sakret.hu
tanacsadas@sakret.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hansgrohe Showerpipe-ok

A szakértők az idei évre sem jósolnak túl pozitív változásokat az újépítésű ingatlanok tekintetében. Ezzel párhuzamosan – a gazdasági válságnak „köszönhetően” – azonban kialakult egy olyan trend...


Mintás csempe másképpen

Az alábbi képes összeállításunkban nem arra kerestünk példákat, hogy milyen csempeminták vannak, hanem arra, hogy miként lehet játszani különböző csempékkel, és azokból harmonikus kompozíciót...