A legfontosabb tudnivalók az otthoni burkolásról

2017-07-13 19:43:31 | Módosítva: 2017-08-02 08:14:37

Épületeink arca, dísze a burkolat. Mindenhol azt látjuk, érintkezünk vele ezért általános épületszerkezeti szerepén túl védelmi és esztétikai szerepek is társulnak hozzá. Mindenek előtt tartsuk szem előtt, hogy a megelőző rétegekben lévő pontatlanságok, eltérések a burkolatot fogadó felületnél összegződhetnek, ezért a hidegburkolati munkák során folyamatosan ellenőrizzük mind a három irányban a síktól való eltéréseket.


A megfelelő alap előkészítéséhez elengedhetetlenek a különféle alapozók, melyek a nedvszívás kiegyenlítésére és a megfelelő tapadófelület elérésére egyaránt alkalmasak.

– Amennyiben szükséges (mosdó, zuhanyzó), vízszigeteléssel (pl. Sakret SBA) kell ellátni a felületet, ennek hiányában a szerkezetek hosszú távú teherbírása és esztétikus megjelenése nem biztosítható. Hengeres és simító eljárás esetén két réteg felvitele szükséges. A második réteg felhordása az első felvitele után kb. 1 órával történhet. Az első alaprétegbe kell elhelyezni a SAKRET DB rugalmas tömítő szalagot az élek, sarkok találkozásaihoz. Törekedjünk a teljes hézagmentességre! A szigetelések rétegvastagsága min. 2 mm legyen.

– A csemperagasztó (zsákon szereplő vízmennyiséggel történő) bekeverése: egyszerre annyit keverjünk be, amennyit el is tudunk használni, használjunk könnyen osztható mennyiségeket (egész, fél, negyed zsák).

– 3-5 perc pihentetés után keverjük át újra az anyagot.

– Ha a kenhető szigeteléssel kapcsolatos várakozási és száradási idők leteltek, és a felület alkalmas a ragasztó és a burkolat fogadására, kezdődhet a burkolási munka. A burkolat anyagának megfelelően csemperagasztó alkalmazása javasolt (a felhasználási területről bővebb információ található a zsákokon, illetve a műszaki adatlapokban). Ágyazzuk be a lapokat, a fektetés során használjunk fugakereszteket (a fugaszélességnek megfelelően) az egyenletes távolságok végett.

– A lapok ragasztása után 24 óra elteltével a felület járható, fugázható, de a teljes terhelést csak kb. 15 nap elteltével lehet megkezdeni!

– A ragasztó kötéséhez szükséges várakozási idők után megkezdhető a fugázási munka. A fuga szélességnek és mélységnek megfelelő fugát válasszunk. Ügyeljünk rá, hogy min. 1 hétig ne érje komoly terhelés az anyagot.

– A kivitelezés során folyamatosan figyeljünk a háromirányú síktartásra, mert mivel burkolataink befejező rétegek, fontos az egyenletesség, javításuk utólag nehéz.


Szükséges eszközök:

Keverőedény, keverőszár, kőműveskanál, serpenyő, glettvas, szintező, függő, fugázó, csempevágó, fugázó kereszt, csempe-csípő, kinyomópisztoly.

Alkalmazható Sakret termékek

FK, FK-N, Fke+, FFK, FFK+, FFKs, EF, FBM, DFK, EPK, FF, FFM, LF, SD, AA, SBA, DS, kiegészítők


Bővebb információ: www.sakret.hu
sakret@sakret.hu
tanacsadas@sakret.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Pár(a) tanács a burkoláshoz

A lakás párával leginkább terhelt része a fürdőszoba. Ebből a szempontból sem mindegy, hogy milyen burkolási segédanyagokat használunk fel az építésnél.


Vízálló laminált padló

Korábban a laminált padlókat a szakemberek egyáltalán nem ajánlották nedves helyiségekbe. A melegburkoló mesterek még a laminált feltörlésétől is óvták a lakástulajdonost, vagy legalábbis azt...