Földhivatal Online

2011-11-19 14:43:57 | Módosítva: 2011-11-19 14:43:57

Elindult a Földhivatal elektronikus adatszolgáltatási rendszere, amely elérhető teszi az interneten keresztül – napi 24 órában – a lakosság számára is a földügyi adatokat. Eddig csak regisztrált bankok, önkormányzatok, ügyvédek, közjegyzők, közintézmények stb. számára voltak elérhetők. Igénybevételéhez Ügyfélkapu regisztráció szükséges. A szolgáltatások díjfizetés ellenében (interneten keresztül bankkártyás elektronikus fizetéssel) vehetők igénybe.

Aki már rendelkezik Ügyfélkapu regisztrációval, a Földhivatal oldaláról a (www.foldhivatal.hu) belépve veheti igénybe a Földhivatal Online szolgáltatásait. Nincs szükség további regisztrációra.

Aki még nem rendelkezik Ügyfélkapu regisztrációval, annak először regisztrálnia kell. Ez díjmentesen, személyesen megtehető bármelyik okmányirodában vagy kormányablaknál.

Az ingatlan azonosítása helyrajzi szám alapján a leggyorsabb, de a térképi és az ingatlan címe szerinti keresés is működik. A cím alapján történő keresés több ingatlanra is eredményes lehet, ezek a képernyőn megjelennek. A közeljövőben a szolgáltatások bővülnek majd, egy ingyenesen igénybe vehető térképi keresővel, és a rendszeren keresztül szerződést is lehet majd kötni a változásfigyelő szolgáltatásra.

A következő szolgáltatások vehetők igénybe

  • Tulajdoni lap I. rész, ingyenes havonta 20 letöltési lehetőséggel
  • Nem hiteles tulajdoni lap másolat (1000 Ft/ingatlan): elektronikus dokumentumként szolgáltatott nem hiteles tulajdoni lap. Az elektronikus formában szolgáltatott nem hiteles tulajdonilap-másolat, valamint az erről készített papír alapú másolat bizonyító erővel nem rendelkezik.
  • E-hiteles tulajdoni lap másolat (3600 Ft/ingatlan): elektronikus dokumentumként szolgáltatott e-hiteles tulajdoni lap. Az elektronikus formában szolgáltatott hiteles másolatot a hosszú távú érvényesítés feltételeit biztosító minősített elektronikus aláírással van ellátva. Az ilyen módon hitelesített tulajdoni lap kizárólag elektronikus formában rendelkezik bizonyító erővel.
  • Térképmásolat, helyszínrajz (2400 Ft/ingatlan): elektronikus dokumentumként szolgáltatott térképmásolat. Az elektronikus formában szolgáltatott térképmásolat valamint az erről készített papír alapú másolat bizonyító erővel nem rendelkezik.

A földhivatali adatszolgáltatásokhoz kapcsolódó lekérdezési adatok naplózásra kerülnek, mely tartalmazza: természetes személy azonosító adatai, lekérdezett ingatlanadatok, igénybevett szolgáltatás típusa, dátum. A szolgáltatás próbaüzemben működik, ezért szolgáltatás időnként szünetelhet.

 


képek

Az üdvözlő üzenetben megkér a rendszer, hogy adjuk meg személyes adatainkat, a folyamatos naplózáshoz

Adatainkat kötelező megadni a szolgáltatás igénybevételéhez, ha túl sokáig váratjuk a rendszer, biztonsági okokból kiléptet, és újra be kell jelentkezni

Lehetőség van a helyrajzi szám, illetve a cím szerinti keresésre. A cím szerinti keresés bonyolultabb, de ha nem tudjuk a helyrajzi számot szükséges. A cím szerinti kereséshez a kék karikában lévő kérdőjelre kattintva részletes leírást olvashatunk, hogy mit és milyen módon írjunk be a sikeres kereséshez

A következő oldalon kell kiválasztanunk, hogy melyik szolgáltatást szeretnénk igénybe venni, a rendszer figyelmeztet, hogy fizetős lehet a szolgáltatás

A tulajdoni lap első oldala, amit ingyenesen tölthetünk le (havonta max. 20 db-ot), csak az ingatlan adatai tartalmazza (lakás, iroda, méret stb.), a tulajdonosokat természetesen nem. A fizetős szolgáltatásokért bankkártyával lehet fizetni, ennek módjáról is részletes leírást kapunk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Elállási jog külföldi webes vásárlásnál

A karácsonyi időszakban szokatlanul sok webes vásárlás történt, és ezek között jelentős volt a külföldi weboldalakról történő vásárlás. Volt is belőle kalamajka bőven, mert a Magyar Posta...


Vásárlás webshopban

Magyarországon több százezer kisvállalkozás, egyéni vállalkozás tevékenykedik cégszerűen, és a munkájukhoz szükséges, elszámolható eszközöket természetesen ÁFA-s számlára vásárolják meg. Sőt, a...