Régi szék, új párnázat

A régi, kedvelt szék aligha szobadísz, inkább mindennapi használati tárgy, ami bizony időnként karbantartást is igényel. Ha ülőpárnája nem rugóbetétes, a sok használattól kiteknősödik, és már nem kényelmes ráülni. Ilyen esetekben célszerű a régi párnázatot lebontani, majd felújítani. E munkához nem feltétlenül kell kárpitost hívnunk, a kárpitcserével együtt a munkát magunk is elvégezhetjük. Első teendőnk, hogy a régi huzat eltávolítása után figyelmesen bontsuk le az egész párnázatot. A kiteknősödést valószínűleg a megereszkedett hevederezés, és az elmozdult párnázó anyagok okozzák. Ha a bontást figyelmesen végezzük el, akkor az egyszerű párnázás "rétegrendjét" és módját is egy füst alatt felderíthetjük, s az elhasználódott anyagokat újra cserélve szinte néhány délután felújíthatjuk kedvelt székünk párnázatát.

A kárpitszövet alatt általában molinó vászonhuzat van, az alatt pedig vattaréteg fedi a kókuszrost, vagy lószőr réteget. Ezt laza zsinegezés rögzíti az alapvásznazáshoz, ami alatt a székvázra szegelt kárpitos hevederek képezik az ülőpárna rugalmas alapját.
A keretig lebontott párna helyreállítása előtt a székváz eresztékeinek a szilárdságát is vizsgáljuk meg, és ahol szükséges, a kiemelt fa alkatrészek csapjait - a csapfészkek kitisztítását követően - újból szilárdan ragasszuk a helyükre. E célra meleg enyvet, vagy ennek hiányában diszperziós faragasztót használjunk. Az újból összeragasztott darabokat hevederes szorítóval, vagy erős zsinegköteggel összehúzva rögzítsük a helyükre. A felesleges, kitüremlett ragasztót azonnal nedves ronggyal töröljük le. A váz megszilárdítása után a politúrozott felületeteket Kiraviv vagy Pronto bútorápolóval áttörölve ápoljuk le, majd ezt követően hozzáfoghatunk az ülőpárna újjá formálásához.
A régi, lebontott hevederek helyébe tegyünk újakat. Először középre szegezzünk fel egy kifeszített hevedert. A kifeszítéséhez egy kb. 50 cm-hosszú, 20x40 mm-es lécet használjunk. Az üléskeret szélére visszahajtottan felszegezett heveder másik végét a keretre kissé ferdén rátámasztott lécre fogva, majd lenyomva, az így kifeszített hevedert már könnyű három helyen az ülőkeretre szegezni. A hevedert véglegesen a visszahajtott szél újbóli leszegezésével rögzítsük. A hevederek egymástól a szélességükkel azonos távolságban legyenek. Az összes hevedert ezek szerint szegezzük a székvázra, mégpedig egymás alatt, illetve felett fonatszerűen átfűzve. A hevederekre ezután fektessünk erős zsák-, pontosabban jutavásznat, és kifeszítve visszahajtott széleik mentén sűrűn szegezzük le (1). Az ülőkeret vásznazásának szélére varrjunk szövetből összesodort, és lazán összeöltött szegélyt, majd ezután erős zsinegből öltsünk hurkokat a vászon fölé.
A zsinegezéskor lehetőleg görbe tűt használjunk, és a hurkokat a hevederekhez is öltsük hozzá (2). A régi lószőrből, vagy kókuszrostból maroknyi csomókat képezve, ezeket bujtassuk a zsineghurkok alá (3), majd nyomkodással igyekezzünk közel azonos vastagságú réteget alkotni belőlük. Ezt borítsuk be 2-3 cm vastag vattaréteggel. Vastagabb párnázás esetén ez akár két egymásra terített rétegből is állhat (4). Az így kialakított párnázatot erős lenvászonnal fedjük le, amit előbb oldalanként középen egy-egy szeggel fogassunk le (5), majd a vásznat állandóan feszesebbre húzva, és a párnázó anyagot eligazgatva a vásznat szegezzük az ülőkeret oldalára. A sarkoknál aláhajtásokkal, és ne bevágásokkal alakítsuk formára a vászonborítást. Így rugalmas és kellően puha párnázatot alakíthatunk ki, amit már csak megfelelő bútorkárpit anyaggal kell lefednünk, mégpedig a vászonhuzathoz hasonló módon, fokozatosan a sarkok felé haladva. A sarkokat most is aláhajtásokkal alakítsuk ki. Mindig a két párhuzamosan futó oldal mentén feszítsük ki a textíliát, és közben az esetleges geometrikus mintázat szabályos szimmetriájára is ügyeljünk. Végül a szegőszélt domborúfejű kárpitos díszszegekkel, vagy egyszerűen ragasztópisztollyal rögzítsük a kárpit szélére.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szék, párna

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szekrény átformálása festéssel

Az adott fürdőszobában volt egy szekrény, amelynek fehér színét A bentlakók már megunták a jellegtelensége miatt. Laminált bevonata viszont alkalmassá tette, hogy legalább az egyik oldalának...


Ötletes bútorok

Az interneten böngészve számos érdekes bútort találunk, amelyek nem csak látványukban, hanem sokszor funkciójukban is rendhagyóak. Érdemes ezeket az ötletes újításokat alaposabban megnézni, mert...