Zöldség- és gyümölcscentrifugák

2009-08-30 14:10:25 |

Az egészséges életmód iránti igény előtörésével egyre többen vásárolnak gyümölcs- és zöldségcentrifugát, mellyel házilag lehet gyümölcsleveket készíteni friss gyümölcsökből. E hasznos eszközök fontosabb tulajdonságait szeretnénk bemutatni Olvasóinknak, hogy vásárláskor a legjobb döntést hozhassák meg.

A gyümölcslevekről

Ha a boltok polcain végignézzük a választékot, árban és minőségben is nagyon sokféle termékkel találkozunk. Vannak a gyümölcsízű italok, melyek gyakorlatilag gyümölcsöt sem láttak, hiszen gyümölcstartalmuk mindössze 1-2 százalék körüli. Ezek esetén az ízhatást aromaanyagok biztosítják.
A gyümölcslevek között is nagy a változatosság, 12, 25, 50 és 100 százalékosakat is találunk. Ezek ára annál magasabb, minél nagyobb a gyümölcstartalmuk. Választhatunk még szűrt és rostos levek közül is. A csomagolástechnológia fejlődésének köszönhetően szerencsére ma már egyre szélesebb a tartósítószert, színezéket nem tartalmazó termékek palettája.
Hogy miért is érdemes gyümölcscentrifugával otthon gyümölcsleveket készíteni? Leginkább azért, mert abban csak az van, amit mi szeretnénk beletenni, és a többféle gyümölcsöt vagy zöldséget ízlésünk szerint keverhetjük. A boltokban kapható gyümölcslevek többsége sűrítményből van visszahígítva, és ha megnézzük a dobozon, hogy mit tartalmaz, láthatjuk, hogy számos terméknek alma sűrítmény az alapja. Ez nem baj, csak ha narancslevet iszunk, akkor az sokszor narancs-alma keveréket jelent...

Mi is az a gyümölcscentrifuga?

A gyümölcscentrifuga zöldség-, és gyümölcslé kinyerésére alkalmas konyhai kisgép. Működési elve, hogy magas fordulatszámú aprító tárcsájával szinte lereszeli a belerakott gyümölcsöt, ezáltal megnyitja a sejteket, melyek létartalma így kinyerhetővé válik. A gép végül különválasztja a levet a rostoktól. A gyümölcscentrifugák árai 5000 forint körül kezdődnek, de ehhez képest öt-nyolcszoros árban is találhatunk csúcsmodelleket.
A gyümölcsleveket lehetőleg éhgyomorra fogyasszuk, így hasznosul a legtöbb hasznos alkotórésze. A lényerés után az oxidációs folyamatok felgyorsulnak, ezért a tápanyagok megőrzésének az érdekében jó, ha a levet minél hamarabb elfogyasztjuk, és nem tároljuk hosszasan, hiszen levegővel érintkezve - igaz számunkra láthatatlanul - gyorsan romlik a minősége.

Tippek a géphez...

Hasznos segítség, ha a gyümölcscentrifuga leírásába beleírja a gyártó, hogy a gép a gyümölcs vagy zöldség levét hány százalékban tudja kipréselni. Általánosságban elmondható, hogy azok a modellek, amelyek a gépen kívülre adagolják a rostot és a már kicentrifugált pépet, azok kicsivel kevésbé hatékonyak, mint azok a típusok, melyek a gépen belül egy külön tartályba gyűjtik a sűrű részeket.
Többféle teljesítményű gép közül választhatunk, ebben nem érdemes spórolni. Az alacsonyabb teljesítményű gépek nem bírják a terhelést hosszabb ideig, így keményebb, kisebb létartalmú terményekkel gyakran használva hamar tönkremennek. A magasabb teljesítményű, 500 W körüli gépek már arra is alkalmasak, hogy a gyümölcsöket hámozás nélkül rakjuk bele (pl. barack, körte, alma), így a munkafolyamat jelenősen lerövidül a hámozás mellőzése miatt.
A gép lelke a szűrő, ami egyben érzékeny is, hiszen a rostoktól hamar eltömődhet. A komolyabb gépekben ezt elkerülendő kettős szűrőket szerelnek be. Választáskor fontos szempont a gyümölcsadagoló garat mérete és kialakítása. Ha a garat túl szűk, akkor a nagyobb gyümölcsöket csak kicsire aprítva lehet belerakni, ami több munkával és időveszteséggel jár. Ha a gyümölcstartály kicsi, akkor sokszor kell utántölteni a gyümölcsöt, míg megfelelő mennyiségű levet kapunk. Mindebből következik, hogy kényelmünk érdekében jó, ha minél nagyobb gyümölcstartállyal és minél szélesebb betöltőnyílással rendelkező gépet veszünk.

Mint az összes háztartási kisgép esetén a magas zajszint itt is megkeserítheti reggelenként a még alvó családtagok életét. Igyekezzünk minél halkabb típust választani gyümölcscentrifugából is.
Fontos, hogy olyan típust válasszunk, mely egyszerűen tisztítható. Mivel napi-, vagy legalábbis gyakori használatú gépről van szó, ezért tisztítani is gyakran kell. Nem érdemes olyan gépet választanunk, melyet apró darabokra kell szétszedni a tisztításához.
A biztonság is lényeges. A legtöbb készüléket már úgy alakítják ki, hogy a kések addig nem indulnak be, amíg a fedél nincs felhelyezve a betöltőnyílásra. Hogy használat közben a konyhapulton ne induljon el a gép, ezért tapadó korongok rögzítik az asztalhoz. Ezek stabilitásáról már vásárláskor is meggyőződhetünk, ne később jöjjünk rá, hogy a gép "elmászkál" használat közben.
Az eddig említettek mellett számos egyszerű, ám nagyon praktikus dolog akad, amit még érdemes megnézni a gépen vásárlás előtt. Ilyen a többfokozatú sebességállítás lehetősége, a váltakozó forgásirány, melyek a jobb lékinyerési hatékonyságot biztosítják. A kábeltartó is egyszerű, de praktikus dolog, hogy ha a gépet közel tudjuk helyezni a konnektorhoz, akkor a felesleges kábelhossz ne akadályozzon bennünket. Jó, ha a gép gyakran tisztítandó alkatrészei alkalmasak mosogatógépben történő tisztításra. A légyűjtő kancsónál pedig előnyös, ha az áttetsző, azaz látjuk benne a lészintet, sőt, ha mérőskála is van a kancsón.
Mint már sok más háztartási kisgépre is jellemző, a gyümölcscentrifugákat sem nagyon éri meg javítani, a garanciális idő alatt bekövetkező hibák esetén gyakran inkább az egész gépet kicseréli a forgalmazó. E készülékből is javasolt minél hosszabb, de lehetőleg minimum 2 éves garanciával rendelkező típust választani.

A gépeknek lelke van

Sokan nem tartják fontosnak egy-egy háztartási gép megvásárlásakor azok használati utasításainak áttanulmányozását, mondván ezek olyan egyszerűek, mindenki rájön a használatukra. Ez az állítás részben igaz is, ám számos olyan apró dolog olvasható például a gyümölcscentrifugák leírásaiban, melyeket nem valószínű, hogy a vásárló magától kitalálna. Ezek ismeretével azonban a gép munkájának hatékonyságát növeljük, azaz egyben a saját időnkkel spórolunk, valamint nem elhanyagolandó, hogy a szakszerű használat jelentősen kihat a gép várható élettartamára.
Például gépenként, annak teljesítményétől és kialakításától függően más lehet a gyümölcsök előkészítési igénye. Cseresznyének, baracknak és szilvának a magját mindig el kell távolítani. A citrusféléket, a görögdinnyét, sárgadinnyét, kivit, ananászt mindig hámozzuk meg gyümölcscentrifugálás előtt. Ezután a gép leírásában kívánt méretre aprítsuk a gyümölcsöket, és helyezzük be az adagolóba. A szűrőt eldeformálódás esetén cseréljük ki, de általában - ha semmi látható sérülése nincs - kétévente, vagy ahogy a gépleírásban szerepel, szerezzünk be újat.

Mint a villám: egy nap mínusz egy kiló

Ha egész nap csak zöldség- és gyümölcslevet fogyasztunk, másnap garantáltan egy kilóval kevesebbet mutat majd a mérleg. Minimum.
- Reggel éhgyomorra igyunk meg 0,5 dl savanyúkáposzta-levet.
- Délben és este (esetleg reggelire is) igyunk 1,5-1,5 dl cukrozatlan, saját készítésű zöldség- vagy gyümölcslevet.
- Este pedig 0,5 dl saját préselésű búzafű- vagy gyermekláncfűlevet.
Mindennap kortyolgassunk el 2 liter ásványvizet vagy édesítés nélküli gyógyteát.

Papaja-gyömbér ital - a jobb emésztésért

A papajában található papain nevű enzim segít a nehezen emészthető ételek könnyebb és gyorsabb feldolgozásában. Hatása érezhető a napi munkában, az esti elalvás "zökkenőmentességében". A gyömbér fokozza az emésztőnedvek termelődését, lazítja a gyomor és bél izmait, egyensúlyt teremt a bélflórában.
- Vágjunk félbe 2 papaját, magozzuk ki, és adjunk hozzá egy nagyjából 1 cm hosszú, megtisztított, friss gyömbérgyökeret. Préseljük ki gyümölcscentrifugában, és azonnal fogyasztható.

Energiaital zabpehelyből

A zabpehely rostanyagai megdagadnak a gyomorban és a bélben - ezáltal pedig hamarabb lakunk jól. A szénhidrátokban gazdag banán káliumot és B6-vitamint (is) tartalmaz - gyorsítja az anyagcserét és a zsírégetést. Az író baktériumai is gyorsítják az anyagcserét, és kiűzik a fölösleget a zsírraktárakból.
- Áztassunk be 3 evőkanál zabpelyhet 2 dl íróba. Egy óra múlva adjunk hozzá egy fél banánt és turmixoljuk össze.

Brokkoli ital, a máj méregtelenítésére

Igazi hasznosanyag-bomba. A béta-karotin, az antibiotikumok, a folsav, a kalcium, a vas, a magnézium, a C- és B-vitamin kombinációja méregteleníti, tisztítja a májat, hatékonyabbá teszi az anyagcserét. Karcsúsít és szépít - a kötőszövetben lerakódott salakanyagok eltávoznak, a bőr feszesebbé válik, kisimul.
- Tegyünk a gyümölcscentrifugába 6 nagy fejessaláta-levelet, 1 brokkolirózsát, 1 kis céklagumót és 3 szál sárgarépát. A kipréselt levet azonnal fogyasszuk.

Gazdag szépségkoktél és gyorsabb zsírégetés

A halban található jód gyorsítja az anyagcserét. A pajzsmirigy elegendő hormont termel, ez fokozza a zsírégetést. A jód narancslével kombinálva tökéletes keveréket alkot, hiszen a C-vitamin megvédi a hormonokat a szabad gyökök károsító hatásaitól. A sárgarépa béta-karotinja csak zsírban oldódik, ezért optimális megoldás ebben a koktélban a lazac- vagy halolaj kapszula.
- Tegyünk a gyümölcscentrifugába 2 szál sárgarépát. A kipréselt léhez hozzáadunk 2 dl frissen facsart narancslevet. A koktéllal beveszünk 1 lazac (vagy hal-)olajkapszulát.

Vértisztító mangó mix

A mangó koktélban található béta-karotin, folsav, pektin, kalcium, magnézium, kálium és C-vitamin tisztítja a vért, méregteleníti a vesét. Ez fontos, hiszen az anyagcsere maradékai megkötik a vizet a kötőszövetekben, ami akár két kiló pluszt is jelenthet.
- 1 mangót, 1 megtisztított kivit és egy almát gyümölcscentrifugába teszünk. A kipréselt levet azonnal fogyasztjuk.

A paprikakoktél kisimítja a narancsbőrt

A zöldpaprika gazdag C-vitaminban, béta-karotinban, folsavban, kalciumban, káliumban, magnéziumban, szilíciumban, vasban és cinkben. Ezen anyagoknak köszönhetően az izmok rugalmasabbá, a kötőszövetek erősebbé, keményebbé válnak. A legjobb és legegyszerűbb szer narancsbőr ellen. Az articsókában található cinarin elősegíti az epesav termelését, amely a zsírégetésért felelős.
- 2 articsóka, 2 zöldpaprika és 1 csokor petrezselyem levét gyümölcscentrifugában kipréseljük.

Laposabb has uborkaitallal

Az uborka 95%-a víz - fogyókúrázók legideálisabb tápláléka. Ugyanakkor telis-teli van értékes ásványi anyagokkal: folsavval, szilíciummal, káliummal, C-vitaminnal, vassal és cinkkel. A zöldség magas víztartalmánál fogva ezek gyorsabban jutnak el a sejtekbe, ezáltal fokozzák az anyagcserét. Az édeskömény segít lekötni a táplálékkal bekerülő zsiradékot: kiválasztódik, mielőtt még lerakódna a hason vagy a csípőn. Belülről tisztítja a bőrt, fokozza annak vérellátását, így az arc pirospozsgássá, egészséges színűvé válik.
- 1 édesköménygumót, 1 kis kígyóuborkát és 2 kis szál sárgarépát feldarabolva gyümölcscentrifugába teszünk. A kipréselt levet azonnal fogyasztjuk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyümölcsből pálinka, zöldségből párlat

Terjed a zöldségpárlatok gasztronómiai felhasználása. A gyümölcsökből készült pálinkák szinte mindenki számára ismertek, ám egy új irányvonal is erősödik az utóbbi években, hiszen zöldségekből...


Egynyáriak összeültetése

Látványos összeültetések készíthetők egynyári virágokból, melyek egy része ősz végén akár a szobában, vagy a ház egy világos részén is folytathatja díszítő tevékenységét.