Romokból ökoház

2011-05-23 10:08:42 | Módosítva: 2011-05-23 12:15:04

Egy 150 éve elhagyatottan álló, romos házat alakított át alacsony energiafogyasztású, korszerű épületté egy skót építésziroda.

Skóciában, Coll szigetén áll a helyiek által csak Fehér Háznak hívott épület, pontosabban annak romjai. Az 1700-as évek közepén épült, masszív kőfalakkal körülvett ház lenyűgöző környezetben fekszik. A WT Architecture iroda gondolt egyet és egy 21. századi követelményeknek megfelelő ingatlant tervezett, a tájba illeszkedő, régi körítés megtartásával. Nehézséget jelentett, hogy a falak egy része elmozdult, részben a talaj mozgásának, részben pedig egykori kincskeresők tevékenységének következtében. Egy évszázaddal később a házat lakatlanul hagyták, teteje elpusztult, másfél évszázadig üresen állt. Egy, a szigeten élő pár fejéből pattant ki a felújítás-újjáépítés ötlete. Első lépésként a falakat kellett megerősíteni, illetve masszív alapot teremteni az új épületnek. Az építkezés második részében készült el a fából, fémből és üvegből készült otthon. Utóbbi a passzív napenergia-hasznosítást is szolgálja, a hatalmas ablakok világos, tágas tereket hoztak létre, nem mellesleg a csodás kilátás is biztosított a tengerre. A külső, régi kőfalak árnyékolást nyújtanak az új épületnek, ami ily módon védett a szél ellen, belül pedig egy hangulatos udvar kialakítására is lehetőség nyílt.


Hamisítatlan skót táj, modern belbeccsel
 


Nagy üvegfelületekkel világos tereket hoztak létre
 


A 18. századi és a 21. századi építészet találkozása
 


Hangulatos belső udvar, a megerősített falrésszel
 


Szükség esetén árnyékolhatóak a duplafalú üvegablakok
 


Az acél és üveg elemek mellett faburkolat biztosít barátságos környezetet
 


Érdekes látványt nyújt a megrepedt-megerősített falszakasz
 


A két épületrész közti átjáró egyben nappaliként is funkcionál
 

A Maclean-Bristol házaspár, akik hat hónap Londoni tartózkodás után a Coll szigetet választották

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Falak előkészítése szigetelés előtt

Mielőtt falszigeteléshez fognánk, célszerű a fal hibáit feltárni, ésaproblémákat elhárítani. Gondotokozhat a vizesedés, a málló vakolat, illetve a kisebb-nagyobb repedések. Érdemes újragondolni a...


Kompozit csövek gyártási folyamata

A Pipelife Hungária Műanyagipari Kft. 2008 őszétől, elsőként a hazai csőgyártó cégek közül, megkezdte a PEX/Al/PEX és PE-RT/Al/PE-RT kompozit csövek gyártását az alábbi méretekben: 16x2 mm, 18x2...