Romokból ökoház

2011-05-23 10:08:42 | Módosítva: 2011-05-23 12:15:04

Egy 150 éve elhagyatottan álló, romos házat alakított át alacsony energiafogyasztású, korszerű épületté egy skót építésziroda.

Skóciában, Coll szigetén áll a helyiek által csak Fehér Háznak hívott épület, pontosabban annak romjai. Az 1700-as évek közepén épült, masszív kőfalakkal körülvett ház lenyűgöző környezetben fekszik. A WT Architecture iroda gondolt egyet és egy 21. századi követelményeknek megfelelő ingatlant tervezett, a tájba illeszkedő, régi körítés megtartásával. Nehézséget jelentett, hogy a falak egy része elmozdult, részben a talaj mozgásának, részben pedig egykori kincskeresők tevékenységének következtében. Egy évszázaddal később a házat lakatlanul hagyták, teteje elpusztult, másfél évszázadig üresen állt. Egy, a szigeten élő pár fejéből pattant ki a felújítás-újjáépítés ötlete. Első lépésként a falakat kellett megerősíteni, illetve masszív alapot teremteni az új épületnek. Az építkezés második részében készült el a fából, fémből és üvegből készült otthon. Utóbbi a passzív napenergia-hasznosítást is szolgálja, a hatalmas ablakok világos, tágas tereket hoztak létre, nem mellesleg a csodás kilátás is biztosított a tengerre. A külső, régi kőfalak árnyékolást nyújtanak az új épületnek, ami ily módon védett a szél ellen, belül pedig egy hangulatos udvar kialakítására is lehetőség nyílt.


Hamisítatlan skót táj, modern belbeccsel
 


Nagy üvegfelületekkel világos tereket hoztak létre
 


A 18. századi és a 21. századi építészet találkozása
 


Hangulatos belső udvar, a megerősített falrésszel
 


Szükség esetén árnyékolhatóak a duplafalú üvegablakok
 


Az acél és üveg elemek mellett faburkolat biztosít barátságos környezetet
 


Érdekes látványt nyújt a megrepedt-megerősített falszakasz
 


A két épületrész közti átjáró egyben nappaliként is funkcionál
 

A Maclean-Bristol házaspár, akik hat hónap Londoni tartózkodás után a Coll szigetet választották

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mit érdemes tudni a villamos energia számláról?

Ha valaki ki szeretné zökkenteni magát túlzott nyugalmából, kis izgalomra, vagy bosszankodásra vágyik, az adrenalin szint emeléséhez elegendő valamelyik közüzemi számlát elővennie. Nem nagyon kell...


Falak előkészítése szigetelés előtt

Mielőtt falszigeteléshez fognánk, célszerű a fal hibáit feltárni, ésaproblémákat elhárítani. Gondotokozhat a vizesedés, a málló vakolat, illetve a kisebb-nagyobb repedések. Érdemes újragondolni a...