Nedves falak felújítása

2010-05-19 12:35:01 | Módosítva: 2010-05-30 13:42:18

Napjainkban az új építésű házaknál a pincét lakótérnek tervezik, pl. irodának, hobbicélú helyiségnek, vendégszobának vagy akár wellness-teremnek. A külső pincefal hőszigetelése alapfelszereltségnek számít. Mindez ugyanakkor meglevő épületek pincéinél is megoldható. Gondosan megtervezett és kivitelezett helyreállítással utólag is mód van magas használati értékű pincehelyiségek kialakítására.

A siker titka az előzetes állapotfelmérés

Minden pince felújítható. Az eredmény az épületszerkezet állapotfelmérésének függvénye. Ez magában foglalja az épület állagának kárelemzését és a laborvizsgálatot. További feladat a kár mértékének megállapítása. A megállapítások és a mérési eredmények alapján történik aztán az egyedi helyreállítási terv elkészítése.
Az elemzéshez próbatesteket kell kinyerni a falazatból, ideális esetben fúrásos mintavétellel. A mintatestek légmentesen lezárva kerülnek a laborba vizsgálat céljából. Két értéket kapunk eredményül: a sótartalmat és az átnedvesedés mértékét.

A laborvizsgálatok mellett a kár kiváltó okára is fényt kell deríteni, ill. meg kell állapítani annak mértékét. A károsodások okait öt különböző csoportba sorolhatjuk:
Leggyakrabban a hiányzó vagy károsodott vízszintes falszigetelés miatti kapilláris víz okozza a pincefalak átnedvesedését. A pincefalazatok főként ásványi építőanyagokból készültek, amelyek összefüggő kapilláris szerkezetet mutatnak. A hajszálcsöveken keresztül cseppfolyós halmazállapotú víz húzódik felfelé a falazatban, gyakran oldott sókat is magával szállítva. A víz elpárolgása után a kipárolgási zónákban leülepedett só marad, amely jelentős károkat okoz. A következmény: vakolat-lepattogzás és sókivirágzás.

Új vízszintes szigetelés

A kapilláris víz felhúzódásának új vízszintes szigetelés elhelyezésével lehet gátat vetni. Ez egy vízzáró réteg, amely útját állja a falazatban felfelé törekvő kapilláris víznek. Mechanikus vagy vegyi injektáló eljárások közül lehet választani. A gyakorlatban egyszerű alkalmazhatóságuknak köszönhetően inkább a vegyi úton történő vízszintes szigetelések honosodtak meg.

Nedves falak felújítása

A kapilláris vízmozgásból eredően higroszkopikus nedvességtartalommal kell számolni, különösen igaz ez sóban gazdag falazat esetén. A só képes a levegőből vízpára formájában magához vonni és megkötni a nedvességet. A folyamat során a légnemű halmazállapot cseppfolyósra változik, a só pedig újra oldott állapotba kerül. A sóval terhelt falazat így az újonnan elhelyezett vízszintes falszigetelés ellenére is nedves marad.

Vízszintes szigetelés + szárítóvakolat

A kívánt eredmény csak az új vízszintes falszigetelés és a "sómentesítő" szárítóvakolat kombinációjával érhető el. A hagyományos vakolóhabarcsok alacsony pórustartalmuknál fogva nem alkalmasak ilyenfajta helyreállítási munkálatokhoz.
Speciális szárítóvakolatok jelentik a megoldást, amelyeknek lényegesen nagyobb a porozitásuk, mint a normál vakolatoknak. Képesek eltárolni a sókat, megakadályozzák azok kijutását a felületre. A nagyfokú porozitásnak köszönhetően a cseppfolyós formában történő kapilláris vízmozgás is ellehetetlenül, a nagyfokú diffúziós képesség inkább a légnemű halmazállapotban való vízmozgást segíti elő. Ez biztosítja a nedvesség folyamatos kicserélődését a szárítóvakolat és a környezeti levegő között.

Függőleges pincefal-szigetelés

Ha a pincefal-szigetelés hibás vagy rosszul méretezett, a folyékony halmazállapotú víz a falazat keresztmetszetén keresztül közvetlenül bejuthat a pincehelyiségekbe. A behatolás ereje a kívülről a pincefalra irányuló vízterhelés típusától függ. A víz ebben az esetben is sókat szállít magával.
A kívülről behatoló vízzel szemben új függőleges pincefal-szigetelés a leghatékonyabb megoldás, pl. bitumenes vastagbevonat formájában. Ha teraszt vagy télikertet építettek hozzá a házhoz, nincs mód a pincefal feltárására. Ilyenkor marad az a lehetőség, hogy belülről helyezünk fel függőleges szigetelést a negatív víznyomás elleni védelem céljából.
Ásványi szigetelőhabarcs jöhet szóba, amelyeknek az esetlegesen agresszív víz miatt rendkívül szulfátállónak kell lennie. Annak érdekében, hogy a már jelen levő víz ne okozzon további károkat, újabb vízszintes szigetelésre lehet szükség, amely a szigetelőhabarccsal kombinálva úgymond bezárja a vizet a falazatba.
Ez a megoldás a stabilitást sem veszélyezteti, ha vízálló építőanyagokat használunk a pinceszigetelés helyreállításához. Sóval terhelt falazatok esetén a függőleges szigetelés kiegészítéseként szárítóvakolat felhordása is szükséges. Figyelembe kell venni ugyanakkor a hiányzó hőszigetelés miatt fellépő nedvességproblémákat is. Ilyenkor megfelelő épületfizikai, szerkezeti megoldásokkal lehet kivédeni a kondenzáció okozta problémákat.

Vízterhelés

A talajban folyamatosan jelen van valamennyi nedvesség, következésképpen a talajnedvességgel, mint terhelési tényezővel mindig számolni kell. Az alapozási sík alatti talajnak és a feltöltő anyagnak ezért olyan áteresztőnek kell lennie, hogy a keletkező víz cseppfolyós állapotban a terepszintről egészen a szabad talajvíz szintjéig akadálytalanul leszivároghasson, és még rövid időre - pl. nagy mennyiségű csapadék következtében - se tudjon feltorlódni. Ha tartósan működőképes szivárgó beépítésével sikerül megakadályozni a víz feltorlódását, a szigetelés itt is ugyanúgy történhet, mint talajnedvesség esetén. Ügyelni kell arra, hogy soha, még rövid időre se jusson a szigetelés közvetlen közelébe víz, amely statikus és/vagy dinamikus nyomást fejthetne ki a szigetelésre.
Feltorlódó szivárgóvízről beszélünk, ha a víz kívülről pozitív hidrosztatikus nyomást fejt ki a szigetelésre. A víznyomás okozta terhelés független az alapozási mélységtől, a merülési mélységtől és a talaj típusától. Minden olyan talajban levő épületrészt szigetelni kell a kívülről érkező víznyomással szemben, amely talajvízzel vagy rétegvízzel érintkezik.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A beteg lakás

Életünk jelentős részét otthon, és munkahelyünkön töltjük. Amunkahelyünkön levő körülményekre az esetek többségében nemsokráhatásunk van, ám hogy otthon egészséges körülmények között lehessünk,...


Teraszok, erkélyek vízszigetelése

Családi ház építése során a burkolási-szigetelési munkák közül sok szempontból a terasz a legkritikusabb, mert sokkal intenzívebben érik a különböző környezeti hatások, mint pl. a...