Egyedi és gyors dekorációs lehetőség

Faltetoválás

2012-07-23 11:24:28 | Módosítva: 2012-07-23 11:24:28

Ez nem összetévesztendő a hagyományos falfestő díszítési technológiával, amit mellesleg a falon elég nehéz lenne kivitelezni. A dolog lényegében sokkal egyszerűbb: a fal egy kiválasztott felületére nagyméretű és dekoratív matrica felragasztását kell a faltetováláson érteni. A választható motívumok bármely felületre felragaszthatók. Előnyük, hogy ha meguntuk, a hordozó felület károsodása nélkül eltávolíthatók. A minták sokféleségével és azok esetleges variálásával olyan egyedi és gyorsan kivitelezhető faldíszítés készíthető, amely a nagy üres falfelületeket, sarkokat egyedien dekoratívvá teszi.

Díszítő minták

Valójában maga az eszköz bármilyen letisztított és portalanított felületre felragasztható, vékony, mintára vágott műanyag fólia. A mintát két lapja felöl egy-egy fólia védi a felhasználás előtti sérülésektől. Falra ragasztás előtt előbb az egyik, öntapadó oldal felöli, majd a minta falra simítása után a másik védő fólia is lekerül a már falon levő mintázat felületéről. Maga a minta nagyon vékony, speciális minőségű matt felületű dekorfólia, amelynek felülete festett hatást kelt. A faltatook ebben különböznek a hagyományos falmatricáktól, amelyeknek a felülete fényes, csillámló vagy akár bársonyos.

A minőségi faltetováló minták bármilyen por- és zsírmentes felületen kiválóan megtapadnak, még a kisebb egyenetlenségű, pl. fűrészporos tapétára is felragaszthatók. Alapként csak minőségi és az alapra jól tapadó falfesték vagy más szilárd anyagfelület használható. Meszes festékkel festett falakon nem használhatók.

A minták igen változatosak, esetenként csak az adott méretben vásárolhatók meg, más gyártók viszont egy adott motívumot kívánság szerinti méretben is legyártják. Több mint 30 színben választható fóliából készülnek, ám ez gyártótól is függ. Az áruk pár ezer forinttól akár 15 ezer is lehet, elsősorban mérettől függően. Egyes cégek egyedi minták legyártását is vállalják, természetesen az előzőtől borsosabb összegért. Külföldről is beszerezhetők a különlegesebb matricák, mivel tőlünk nyugatabbra ez nagyon kedvelt és gyakran használt faldekoráció.

Előnyös tulajdonságai miatt sokan és kreatívan használják ezt a faldekorálási módot. Ez érthető is, hiszen alig pár óra alatt a falra ragaszthatók, és valóban erőteljesen dekoratív a hatása egy-egy jól megválasztott motívumnak. Ráadásul hőlégfújóval melegítve jó esetben az alapfestés sérülése nélkül eltávolíthatók. Egy motívum azonban csak egyszer használható fel.

Minták sokasága

A faltatook mintaválasztéka igen bőséges. A különféle stilizált állaton, növényen, továbbá számos ornamentális mintán kívül akár különféle szöveges idézeteket, kovácsoltvas mintákat is a falra lehet belőlük varázsolni. A stilizált tájképek sem hiányoznak a választékból, mint ahogyan a híres emberek kontrasztos képmásai sem. A konyhába vagy a fürdőszobába való minták is népszerűek, ezek némelyikének felülete még írható is. Nagyon attraktív hatásúak a kimondottan üvegdekorációs motívumok, amelyek a nagy felületű ablakok díszítésére valók. Különlegességként a csillogást kedvelők különleges faldekorációjukat akár Swarovsky kristályokkal díszítve tehetik exkluzívabb hatásúvá az erre alkalmas falmintákat. Ezek a kristályok 6, 20, és 2 mm-es átmérőben vásárolhatók meg, és öntapadó rétegükkel könnyen a mintákra ragaszthatók.

Egyszerűen a falra ragaszthatók

Ez az egyik legvonzóbb tulajdonsága a faltatooknak. A kiválasztott falfelület nagysága alapján ajánlatos a minta méretének a megválasztása. A mintának természetesen igazodni kell a berendezés stílusához, színéhez a kellő kontraszthatás vagy éppen a harmónia érdekében. A méretekkel azonban érdemes csínján bánni, mert a túlzó méretek ellentétes hatást válthatnak ki, a kisebbekből összeállított kompozíciókhoz pedig jó érzék szükségeltetik. A kisebb motívumok többszörözésekor kerülni kell a túlzsúfolt minta kombinációkat.

Miután megvan a falfelület kiválasztott része, azt előbb alaposan le kell porszívózni, szükség esetén még egy zsírtalanító mosás sem árt, majd falszárítás is ajánlott. A szilárd, felválás-mentes alapfestés alapfeltétel. Ajánlatos a mintát kiterítve egy napig a helyiségben temperálni. A felragasztása 8 fok alatti hőmérsékletnél már nem ajánlott. A kiszemelt falon pontos, ám eltávolítható módon jelöljük be a vízszintes kezdővonalat, majd a minta közepét.

Az asztalra helyezett minta hátoldaláról óvatosan eltávolítandó a védőfólia, amit lassan, laposszögben célszerű elvégezni. Ezt követően pontosan a fal kiválasztott és bejelölt részére kell illeszteni, majd közép felé, hosszában, lágyan a falra simítható. A minta ezt követően felülről lefelé haladva lekerekített sarkú, lágy műanyag lappal rögzíthető, buborékmentesen, a buborékokat a szélek felé kinyomva. A már falra simított mintáról most már óvatosan és laposszögben lehúzható a felső védőfólia. A falra ragasztott minta felületét végül puha textíliával erőteljesen átsimítva, szilárdítható meg a tapadás.

A falra ragasztott faltatoo még közelről nézve is homogén felületű festett díszítésként hat, amelyekhez hasonlót csak szakavatott falfestők képesek produkálni. Jó minta- és színválasztással viszont alig két óra alatt saját kezűleg is a falra varázsolhatók az egyedinek ható faldekorációk.

És mi van, ha már meguntuk?

Ha valamely okból el kell távolítani a falról a faltetoválást, akkor hőlégfúvóval melegítve fokozatosan és maradéktalanul eltávolítható. Ez az oldható diszperziós ragasztónak köszönhető, de nem szükséges 30 foknál erősebb melegítése, hogy megszűnjön a kötése. Ilyen esetekben azonban esetleg a festett réteg leválhat. A ragasztó maradékát tisztítószeres mosással lehet teljesen eltüntetni.

Arra azonban lehet számítani, hogy az erőteljesebb színre festett falak erős megvilágítás mellett fokozatosan fakulnak, míg a minták ez ellen védik a festést. Ezért leszedése után a minta árnyalatnyival erősebb színben mégis látható lesz a falon. Ha ez zavaró, akkor egy festékes áthengereléssel eltüntethető a nyoma, feltéve ha tudjuk a falfesték kódját vagy színösszetételét. Helyére pedig akár új mintát ragaszthatunk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mágneses vakolat

A mágneses vakolat tulajdonképpen egy gyárilag előkevert vakolatféle, ami vizes diszperziós kötőanyagot, ásványi töltőanyagot és mágnesezhető fémszemcséket tartalmaz. Azilyen módon „vas tartalmúvá”...


Látványos felületek egyszerűen

A struktúrlemezek speciális, innovatív díszítő termékek, melyek magas minőségű, dekoratív felületeikkel segítik a belső terek és bútorok tervezését. A lemezek fő felhasználási területe a lakások...