Elege van már abból, hogy pincéje használhatatlan a sok beázástól?

Ázik a pincéje?

2013-11-04 14:43:28 | Módosítva: 2013-11-18 15:55:21

Ugye milyen kellemetlen, rossz érzés, ha valahányszor le kell mennie a pincébe, az alagsorban dohszag, nedves, levált vakolat és sókivirágzások fogadja? Azonban ne ugorjunk azonnal fejest a vakolat és szigetelés kialakításba! Előbb tüzetesen vizsgáljuk meg, milyen lehetséges nedvesség források veszik körül pincénket!

Számos kérdést kell előbb körüljárni, mint például: 



  • Biztos, hogy a talajnedvesség jelenti a gondot? Ez esetben a talajból felszivárgó nedvesség és az oldódott sók, melyek bent lakoznak a falainkban, sőt egyre gyarapodnak, kikezdhetik az akár az új vakolatot is.
  • Az udvari járda, burkolat - akár a miénk, akár a szomszédé - mindenütt a megfelelő irányban lejt, és jó helyre távozik-e róla a víz? 
  • Mi a helyzet az esőcsatornával és az esővíz elvezetéssel?
  • Sehol sincs módja a távozó víznek bejutni a szerkezetbe? 
  • Egyetlenegy vízvezeték sem szivárog? Hiszen az onnan eredő víz a szerkezet apró lejtései nyomán még akkor is eljuthat a pince falazatba, ha a hiba a ház legtávolabbi pontján van!
  • S végül biztos, hogy áznak a falak? 
  • Nem lehet, hogy a levegőből kicsapódó nedvesség okozza a vakolat károsodását? Ez esetben a rendszeres szellőztetés mellett a következő lépés a megfelelő hőszigetelés kialakítása.


Nem mindegy tehát, hogy a pincét vakoltatjuk páraáteresztő termékekkel, vagy a hiba forrását szüntetjük meg, vagy a nyomozás egy teljesen más megoldáshoz vezet majd.

A MAPEI rendelkezik olyan vakolatrendszerrel, ami segíthet! 

Ez a POROMAP rendszer. Ez a felújító, páraáteresztő vakolatrendszer akkor nyújt hosszantartó biztonságot, ha a festék, amit rávisznek szintén páraáteresztő, amilyen például a MAPEI SILEXCOLOR PITTURA festéke.

Válassza bátran az Ön számára legszebb színt, hiszen ezek a termékek hosszú ideig ellenállnak majd a nedvesség és az oldott sók hatásainak. Se folt, se málló vakolat, se csúnya sókivirágzás! További biztonságot jelent pincéjének, ha a belső páraáteresztő vakolat mellett, a külső pincefalak is védve vannak az oldalról támadó talajnedvességtől. Erre nyújt kiváló megoldást a Mapei bitumenes szigetelése, a PLASTIMUL termékcsalád, ami teljesen megvédi a falat.


Tehát ne essünk kétségbe, van megoldás erre az összetett problémára, a lényeg, hogy hívjunk szakembert (adott esetben vegyük igénye mérnök, statikus segítségét) a hiba forrásának kiderítésére, és a megfelelő kivitelezésre.


De addig is informálódjunk a pinceszigetelés lehetőségeiről, a „Hogyan védekezzen hatékonyan a pincéjét fenyegető nedvesség káros hatásai ellen?” című kiadványból. Az alábbi linkre kattintva le tudja tölteni a kiadványt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szigetelés és légcsere

Egy Tolna megyében, azon belül is Sárpilis határában épülő sertés nevelde kapcsán szeretnénk bemutatni a Knauf Insulation Heraklith Agro termékét. A projekt több mint 12.500 m2 nagyságrendű, és...


Közel nulla energiaigényű épületek 2020-tól

A CO2 kibocsátás növekedése nem a Földet veszélyezteti – hiszen évmilliárdos története során bolygónk már több magas széndioxid koncentrációt kihevert –, hanem az emberi civilizációt - hangzott el...