Fajta és bevonat függő feladat

Padlók ápolása

2011-11-29 21:50:20 | Módosítva: 2011-11-29 21:50:20

Az épületek különféle helyiségeit az igénybevételnek leginkább megfelelő és esztétikailag is dekoratív padlóburkolatokkal látják el. Ezek a használat miatt kopnak, elszennyeződnek, ezért állandó ápolást igényelnek. Mivel felületük erősen igénybe vett, rendszeres karbantartásukkal sokáig megőrizhető a szépségük és tartósságuk. Ám nem mindegy, hogy a karbantartás milyen anyagokkal és gyakorisággal történik.

Ahány padló annyiféle lehetőség van felületük épségének megőrzésére. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a padlók ápolásához milyen eszközöket, anyagokat használunk, és kellően hatásos-e a lakás elsődleges szennyfogó „mezője”. Ez a lábtörlőn kívül szennyfogó szőnyeget és esetleg még lábbeli cserét is feltételez. Ezen előfeltételek jelentősen csökkentik a padlóbevonatokat koptató por belsőbb terekbe jutását, és ezekkel a felületi felkopás mértéke is jelentősen mérsékli.

A másik lényeges megelőző tevékenység a padlók gyakori porszívózása és nedves, majd száraz feltörlése. A por ugyanis járás közben finom csiszolóporként „működik”, és minden felületet koptat, mattit. Ezen túlmenően a durva mechanikai sérülésektől, pl. mély karcoktól, széklábak okozta kopásoktól stb. is óvni kell a padlófelületeket. Ezek többnyire kis területen ugyan, ám fokozottan koptatják a padló felületét. Ilyen sérülések nyomai nehezen javíthatók.
Porszívózáskor csak lágy párna betétes fejet ajánlatos használni, ami nem karcolja össze a bevonóréteget. A nedves feltörlés után pedig azért szükséges a szárazra törlés, mert különben fátyolos maradhat a padló. E célra a különféle mikroszálas mop-ok a legmegfelelőbbek, amelyek antisztatikus anyagukkal a porlerakódást is gátolják.

Könnyen tisztítható padlók

A padlóburkolatok nagyon változatosak. Ezek közül a kerámia bevonatúak talán a legkönnyebben ápolhatók. Nedves, tisztítószeres feltörléssel könnyen eltüntethetők még a makacsabb szennyeződések is. A tisztításhoz ajánlatos olyan szereket használni, amelyek száradás után csúszásmentessé is teszik a mázas felületeket. A gres lapos burkolatok olyan tisztítószert igényelnek, amely porózus felületükből is eltávolítja a koszt. Esetenként tisztítás után egy védőréteget adó szer használata is ajánlatos, ami meggátolja a szennyező anyagok tapadását és a padló tompa fényét is visszaadja. A megszáradt padlófelületet száradás után célszerű mikroszálas mop-pal is áttörölni, amelynek antisztaizáló hatása gátolja a por és egyéb szennyeződések gyors lerakódását.

A laminált padlók is könnyen tisztán tarthatók, ha porszívózás után kimondottan az e padlófajtákhoz való tisztítószerrel töröljük fel a felületüket. E szerek kíméletesen oldják fel a felületi szennyeződéseket még a strukturált felületű laminált fajták mélyedéseiből is, ám túl nedves feltörlésük tilos, különösen a klick rendszerű padlóknál. A beszivárgó nedvesség ugyanis károsítja a padlóelemek nem laminált illesztéseit. A felületet ez esetben is szárazra kell törölni, különben egy idő múlva a padló felülete a rászáradt nedvesség miatt fátyolossá válhat. Ez különösen a sötétebb tónusú padlókon vehető észre, nehezen távolítható el, és a padló eredeti fényét is tompíthatja. Fényt is adó ápolószerrel azonban korrigálható. Az agresszív lúgos vagy savas, szemcsés tisztítószereket tilos az érzékeny padlófelületeken használni a laminált felületek gyors kopása miatt.

A PVC padlók felületének vékony kopórétege fokozottan kényes a súrlódások okozta sérülésekre. Különösen az apró karcolódásokra, használatból eredő felületi kopásokra nagyon érzékeny e padló, viszont az alapos és szinte naponkénti portalanítás mellett általános tisztítószeres feltörléssel könnyen tisztítható. A felületi kopások pedig egy ideig hetente ápolószeres feltörlést követő utópolírozással tüntethetők el. Visszaadható a felület selymes fénye. E célra az antisztatikus védelmet biztosító szerek valamelyikét célszerű használni.
Hasonló a helyzet az újból divatba jött linóleum padlóknál is. Ezek ugyan jobban ellenállnak a kopásoknak, de az apró sérülések, karcok a felületükön meglátszanak. Tisztításukhoz, felújításukhoz általában viaszos tartalmú szereket ajánlatos használni, utána a felület átpolírozásával a linóleumpadlók fénye is helyreállítható. Az ilyen felújító tisztítást legalább hetente célszerű elvégezni.

A márvány és egyéb csiszolt felületű kőpadlók is a fényüket veszítik idővel. zeket a padlókat viasz tartalmú tisztítószerrel célszerű felmosni, majd feltörlésüket és teljes száradásukat követően polírozással lehet visszaadni a fényüket. Tisztításukhoz csak kőpadlókhoz való szereket lehet használni, amelyek tisztítás után hatásosan gátolják a szennyeződések felületi tapadását. Rendszeres porszívózással és száraz áttörléssel a kőpadlók tisztítására is jobban oda kell figyelni, de polírozásra csak havonta van szükség.

Fapadlók ápolása

A fa még „holtában” is élő anyag, ezért alaposabb gondoskodást, ápolást igényel. Különösen igaz ez a fapadlókra, amelyek erős igénybevételnek vannak kitéve. Az alapanyagok változatos szépségét, tartósságát éppen ezért csak különféle kopásálló bevonatokkal lehet hosszú évekre biztosítani. Elsődlegesen tehát e bevonatok épségét és tartósságát kell védeni.

A fapadlókat főként felkent több rétegű lakkréteggel lehet tartóssá és könnyen takaríthatóvá tenni. Ám a kopásálló lakkok felülete is kopik a használat miatt, és kisebb-nagyobb sérülések is nyomot hagynak a felületükön. A kopás miatt a lakk fénye is egyre mattabb lesz, ami azonban rendszeres ápoló kezeléssel könnyen visszaállítható. Ennek gyakorisága rendszeres porszívózással, gyakori portalanítással csökkenthető. A legtöbb parketta ápolószer nedves feltörlést követően fényesre, ill. igény szerint selyemfényűre szárad, és polírozást sem igényel. Fontos, hogy a teljes padlófelület áttörlésre kerüljön, hogy a bevonat egyenletes fényt kapjon. Ilyen kezelést igényel még a parafából készült padló is, ha a felülete lakkozott. Egyébként a tisztítószeres, nedves feltörlés nyomait célszerű szárazra törölni antisztatizáló hatású moppal vagy törlőruhával.

A lakk mellett újra divatos lett a viaszolt padlóbevonat is, ami viszont gyakoribb ápolást igényel. Az ilyen bevonatú fapadlókat az alapos takarítás után viasz tartalmú ápolószerrel kell bevonni, majd ezt követően polírozással adható vissza a padlók jellegzetes fénye.

Az olajozott padlónak is meg van a maga szépsége, ami viszont a gyakori takarítás mellett újra olajozással újítható fel. Az ilyen padlók védelmét az olajos kezelés biztosítja, amelynek felújításához speciális, olajtartalmú tisztító folyadékot kell használni.

Melyikhez milyen ápolószer használható?

Lehetőség szerint azokat az önfényező padlóápolókat (pl. a Sofix, Auro, Emsal, Polett, Sano, Ferfix, Kamer, Bona, Allegrini, Palman stb. gyártmányúakat) célszerű használni, amelyek garantáltan hatékonyak és esetenként még a padló fényét is visszaadják. Ezek többségükben koncentrátumok, amelyeket vízhez adagolva kell használni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mészkő és homokkő padlóburkoló lapok beépítése

A Cser kiadó gondozásában jelent meg Dennis Jeffries Padlóburkolatok című könyve. A képekkel gazdagon illusztrált kötetből - bemutató gyanánt - a mészkő és homokkő burkolatok lerakásával foglalkozó...


Padlószőnyeg foltozás

Aki padlószőnyeges lakásban lakik, tudja, hogy a padlója számos sérülésnek van kitéve. A bútorlábak nemcsak lepréselhetik a felületüket, de mozgatásuk közben feltéphetik a szálakat, sőt a hordozó...