Törülközőszárítós radiátor

2010-08-30 22:59:08 | Módosítva: 2010-09-04 16:28:06

Egyszerű, de praktikus szerkezet, minden fürdőszobában helye lenne. Beszerelése semmivel sem bonyolultabb a hagyományos radiátor-panelekhez viszonyítva, hőleadó munkáját ugyanúgy ellátja, mint egy radiátor, ám annál többet tud.

Törülközőszárítós radiátorok már többféle méretben és rácselosztással kaphatóak. Bár még nem nagyon elterjedt, de villamos árammal működő változata is kapható hazánkban. Ez kisebb teljesítménye miatt fűtésre kevésbé alkalmas, inkább csak törülközőszárítóként funkcionál, ám előnye, hogy mozgatható, könnyen áthelyezhető akárhova.
A ház központi fűtésrendszerébe köthető csőradiátor gyakorlatilag egy speciális radiátor, melynek a csöveiben meleg víz áramlik. A többi radiátorhoz hasonlóan alkalmanként szelepen keresztül légteleníteni kell annak érdekében, hogy a víz megfelelően áramolhasson a rendszerben.
Ugyancsak kapható a törülközőszárítós radiátorba külön beszerelhető elektromos fűtőpatron. Ennek dupla előnye is van. A radiátor szárító funkcióját akkor is igénybe vehetjük, amikor egyébként nincs fűtés, másrészt ilyen időszakokban is kellemes lehet a fürdőszobát néha betemperálni. A fűtőpatron elektromos teljesítménye fokozatmentesen szabályozható. A patront egyszerű beszerelni, de ez csak leürített radiátornál lehetséges.
A törülközőszárítós radiátor felszerelésénél ügyelnünk kell arra, hogy az megfelelő magasságba kerüljön. Az optimális hőleadás érdekében persze jó lenne, ha a normál radiátorhoz hasonlóan alacsonyra szerelnénk, így azonban az alsó csőszakaszok elveszítenék másik funkciójukat; nem lehetne kihasználni őket, mert a rájuk akasztott ruha leérne a földre. Kompromisszumot kell kötnünk tehát a hőleadás rovására; a radiátor legalacsonyabb része is legalább 40 cm-re kerüljön a padlótól.

Sokszor az is gondot okoz, hogy az eredeti radiátor-kiállások akadályozzák, hogy a törülközőszárítós egységet a falra simulva, a saját tartószerkezetével rögzíthessük. Ilyenkor arra lehet szükség, hogy a tartószerkezet talprésze alá műanyag - pl. plexi - távtartót helyezzünk, így a radiátor jobban eltávolodik a faltól, és elegendő hely marad a bekötőcsövek számára.
Ameddig nem jelentek meg kereskedelmi forgalomban a csőradiátorok, igény addig is volt rájuk. Több 30-40 éve épült házban már annak fűtésrendszerének kialakításakor a fürdőszobába és a WC helyiségeibe divat volt a fűtéscsövekből kiépíteni teregetésre, ruhaszárításra alkalmas kanyarokat. Itt kicsit több csövet használtak fel, és a szerelő egyedileg készített olyan vonalvezetést a csővezetéknek, hogy az a fűtővíz szállító funkciója mellett ilyen plusz feladat ellátására is alkalmassá válhasson.

A csövekre törülközőt, vagy a kimosott ruhát is ráteríthetjük, ami így jobban szárad. Mivel jóval magasabb a hagyományos radiátoroknál, így az ablakok szintjéig is elér, nagy szerepe van abban, hogy a fürdés utáni szellőztetéssel együttesen páramentesítse a fürdőszoba levegőjét és csökkentse az ablakon lecsapódó párát.

A törülközőszárítós radiátorokat csőradiátornak és design-radiátornak is nevezik. Kisebb helyiségekben esetenként elegendők a teljes légtér felfűtéséhez, ekkor kiválthatják a lapradiátorokat is, hiszen ruhaszárító funkciójuk itt előnyös többlettudás. Számos méret-, forma-, csőelosztás-, és színváltozatban kaphatók.

Nem gyakori, de a csőradiátor kis lakásokban ideális lehet részleges térelválasztás magoldására is. Ebben az esetben nem a hagyományos módon a fallal párhuzamosan, a fal mellé szereljük fel, hanem a falra merőlegesen. Így alkalmas egy kis garzonlakásban az egy szobán belüli különféle funkciójú terek elválasztására: nappali részt a dolgozótól stb.
Ilyen esetben valamilyen fixen álló keretet érdemes lerakni a padló és a plafon közé, és ebbe a keretbe beszerelni a megfelelő méretű csőradiátort. Míg a hagyományosan fallal párhuzamosan szerelt megoldás jóval kevésbé van kitéve annak, hogy valamit nekitolunk, nekimegyünk, a térelválasztónak felszereltnél erre is számítani kell - ezért kell a stabilan álló keret.
A térelválasztóként használt csőradiátornál előnyös, ha a sűrűbb csőelrendezésű típusokból és színeset választunk - így kevésbé látni át rajta. A térelválasztó szerep mellett ez dekorál, fűt és ruhák szárítására is alkalmas.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nzr


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Precíz hőmennyiségmérés

Gyanítható, hogy a távfűtés kedvezményeinek elérhetősége előbb utóbb kikényszeríti, hogy a távfűtéses lakásokban is precízen lehessen szabályozni és mérni az elfogyasztott hőenergiát. Az előbb...


Felokosított otthonok: így fűtünk-hűtünk 2022-ben

A magyar lakosság igénye az okos megoldások iránt a hűtés és a fűtés téren is egyre inkább nő, ez pedig nem csak az építkezőkre, hanem afelújítókra is igaz. De nem csak kényelmesebb otthonokra...