A gardróbot a kiegészítők teszik komfortossá

Helyre szabott ruhatár

Módosítva: 2009-05-20 23:40:13

Manapság a ruhás szekrények funkcióit a gardróbszekrény, vagy ahol erre lehetőség kínálkozik, a gardrób szoba veszi át. Helye vagy a hálószobában, vagy egy kimondottan e célra alkalmas helyiségben van. Így a lakószobákban a behemót ruhásszekrények praktikusabb berendezési tárgyaknak adhatják át a helyüket, tágasabbak, lakályosabbak lehetnek. A ruhaneműink pedig egy helyre kerülve - tematikusabb elrendezésben - áttekinthetőbbé válnak.

A cél, hogy minden ruházati kellékünknek ideális helye legyen, ne kelljen keresgélni, mit hol találunk meg. A gardróbszekrény ezért lehetőleg tágas legyen, belső tere pedig tárolandó kellékekhez igazodó legyen. Ezt a szekrényen belüli összkomfortot elsődlegesen a belső tér megfelelő kiosztásával, továbbá a tárolási feladatnak megfelelő kiegészítő szerelvényekkel érhetjük el. Ez utóbbiak készen megvásárolhatók, csupán a kiszemelt helyükre kell szerelni őket, s ezt követően már élvezhetjük a gardrób komfortos előnyeit.

A szekrénytér kiosztása

Ez mindig attól függ, hogy hány személy ruhaneműit kell az adott belső térben elhelyezni. A vállfákra akasztott felsőruhák leghosszabbjához kell igazítani az akasztós rész magasságát, szélességét pedig mindig ráhagyással célszerű meghatározni. Ruhatárunk rendszeresen új darabokkal gyarapodik, és ezeknek kellő helyet kell biztosítani. Ha túl szűk az akasztós rész, nehézkessé válhat a kezelése, a ruhaneműk pedig összegyűrődhetnek. A jobb helykihasználás érdekében akár két, eltérő magasságú akasztós részt is kialakíthatunk, ha a zakókat, blézereket és a nadrágokat, szoknyákat külön-külön csoportosítva tároljuk.
A fehérneműket természetesen fajta szerint csoportosítva, kihúzható fiókban, vagy kihúzható fémhuzal kosárban ajánlatos tartani. A fiók jobban véd a por ellen, a rácskosarak viszont jobb áttekinthetőséget biztosítanak kihúzásuk nélkül is. Ezen kívül még nadrág-, vállfa- és cipőtartókról se feledkezzünk el. Mindezek gyári kiegészítők, de különféle változataik eltérő méretűek, ezért előbb a méretüket írjuk össze, s ezek alapján próbáljuk meg ideális helykihasználással csoportosítani az adott szekrénytérben.

Gardróbszekrény vagy szoba

Többnyire csak szekrény kialakítására van mód még a nagy alapterületű lakásokban is. Ezek általában faltól falig érnek, és toló-, vagy csuklóajtók alkotják a frontfelületüket. Az ajtók szélességét úgy ajánlott megválasztanunk, hogy a tárolókhoz egy vagy két ajtó elhúzásával kényelmesen hozzá férhessünk. A belső térben függőleges oldalfalak is szükségesek, mert a különféle tároló fiókok és a tartók konzoljait ezekre kell felerősíteni. Nagyobb szobamagasságnál a rövidebb válaszlapok tetejére kerül az alacsonyabb szekrény fedőlapja. A válaszlapok helyét és számát ezért a rakodós rész szélességi igénye és a különféle kihúzható tároló szerelvények mérete alapján kell meghatározni.
Ha viszont egy kis alapterületű szobát alakítunk át gardrób szobává, akkor felesleges a szekrény korpuszát ajtókkal lezárni, elégséges egy igényesen kialakított nyitott polcrendszer is. A szoba jól záródó ajtaja ugyan elégséges védelmet ad a por ellen, ám a felső ruhákat nem árt porvédő tokba zárva tárolni az akasztórúdon, a fehérneműket pedig célszerűbb zárt fiókokban tartani. A gardróbszobában feltételezhetően a kabátoknak is jut hely, ezeknek azonban a felsőruháktól elkülönített helyet alakítsunk ki.

Különféle gardrób szerelvények

A felsőruhákat, kabátokat vállfatartó rúdra szokás akasztani. Ezek kör-, vagy ovális keresztmetszetűek, és 1-3 m közötti, vagy teleszkóposan állítható hosszúságban vásárolhatók meg a hozzá tartozó rúdtartóval együtt. Magasan beépített gardróbszekrények felső részébe a jobb helykihasználás érdekében lehetőség van ún. gardróblift, azaz ívesen kihajtható vállfatartó beépítésére is, amelyek 0-90 fok között bármilyen szögben kihajtva megtartják az akasztókart. E kiegészítő szerelvény teherbírása azonban max. 10 kg, csak öltönyök, kosztümök tárolására alkalmas. A ritkábban használt alkalmi ruhákat a jól záródó szekrényajtók mellett is hasznos műanyag védőtokokba zárva tárolni.
A jobb helykihasználást segítik elő a különféle kihúzható nadrág-, öv-, nyakkendő- és cipőtartók, amelyek fényes, vagy matt fémrudakból összeerősítettek és műanyag csúszóban mozognak. A fém tálcákat és kosarakat tartó keretek hasonló kivitelűek, csak két oldallaphoz erősíthetők. A tárolókosarak többnyire műanyagból készültek. A tároló fiókok készülhetnek hagyományos kávaszerkezettel, de könnyű mozgatásukhoz mindenképpen teljesen kihúzható fiókcsúszókat kell alkalmazni. Előlapjuk lehet akár fakeretbe erősített üveg is. A fiókok méretét célszerű a tárolt ruhaneműk összehajtogatott méretéhez igazítani, illetve a hosszabb fiókokat szükség szerint válaszlappal rekeszekre is oszthatjuk.
Ne feledkezzünk el arról sem, hogy a szekrényekben nem mindig ideálisak a fényviszonyok. Ezen akár még utólag is változtathatunk néhány, a mennyezetre vagy a szekrény fedőlapjába süllyesztetten felszerelt halogén izzós, lehetőleg állítható foglalatú fényforrással. Ezeket belül az ajtók fölé vagy azok elé nyúló párkányzatba célszerű felszerelni. Részét képezheti a szobai mennyezetvilágításnak is, de ebben az esetben a foglalatot a szekrény belseje felé döntve kell beállítani.
A gardróbszekrények, vagy az e célra használt helyiségek levegője kevésbé cserélődik, mint a többi lakóhelyiségé, amelyeket gyakran szellőztetünk. Szellőztetéskor nem árt a gardrób ajtaját is kitárni, hogy oda is jusson a friss levegőből. A vállfatartóra pedig illatosító tasakokat érdemes akasztani, ami nemcsak a molyokat és más rovarokat tartja távol, de ruhaneműink is átveszik kellemes, visszafogott illatukat. A gardróbhelyiségbe ablak híján célszerű csendes járású szellőző ventillátort szereltetni, amely az ajtó kinyitásakor automatikusan bekapcsol, és meggyorsítja a helyiség levegőjének a felfrissítését.
Ha a fenti kellékeket igényeinknek megfelelően alkalmazzuk, akkor komfortos és elegáns gardróbot alakíthatunk ki magunknak és a családunknak.

Praktikus és helykihasználó tárolóeszközök

A bútorok belső terét a legideálisabban akkor lehet kihasználni, ha a különféle használati tárgyainkat célszerű kialakítású tároló egységekben helyezzük el. E célt a Dósafa bútoralkatrész szaküzlet igen széles áruválasztékából könnyű kiválasztani.


A gardróbszekrényekhez is bőséges a kellék és alkatrész választékuk. Különféle tolóajtó rendszerek alkatrészei, amelyek a Cosmo, Sacheco, Hafele, Forest kínálatából valók. Ezekből akár egyedi méretre összeszerelt gardróbszekrény elkészítésére is van mód, sőt kívánságra a helyszínen be is építik a megrendelőigényeinek megfelelően, ruhalifttel, kosár-, nadrág-, cipőtartókkal kiegészítve.
A Dózsafa szaküzletben beszerezhető minden olyan szerelvény és kiegészítő termék, amelyekkel bármilyen belső teret jól áttekinthetővé lehet tenni. Áruválasztékuk az alacsony árfekvésű, praktikus szerelvényektől a legmagasabb minőségi igényeket is kielégítő termékekig terjed. A szokásos szerelvények mellett olyan minőségi és divatos belsőépítészeti anyagokat is árulnak, mint a szekrényajtókra erősíthető rattan betétek, nád és bambusz szövetek vagy a perforált falemezek, amelyekkel a bútorok frontfelületét lehet egyedivé tenni. A Dósafa bútoralkatrész szaküzletét érdemes felkeresni, mert mindenki megtalálja a számára megfelelő bútoripari szerelvényeket.

Dósafa Plussz Kft.
Budapest, 1149 Várna u. 12-14
dosafa@dosafa.hu
http://www.dosafa.hu/

Telefon: 383-8623

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Sarok gardróbszoba

Elsősorban a gyerek- és ifjúsági bútorok kínálatában találhatjuk meg ezeket a különleges, sokfunkciós darabokat, pedig sok családban jól jönne, ha ilyen egyszerűen meg tudnák oldani a szükségből...


Gardrób vasalatok

A korszerű lakásberendezés ma már kihagyhatatlan motívuma a gardrób helyiségek kialakítása. A helyiség berendezése speciális bútorokat, még inkább speciális szerelvényeket igényel. Ezek az összes...