Kezdeti teendők

Tetőtér-beépítés

2008-11-26 20:26:00 |

Az épületek padlásterei általában kihasználatlanok, bár egyre több épületben létesülnek e holt terekben lakások. Ennek egyik oka, hogy bizony elég rögös út vezet az ilyen beruházások megkezdéséig.

Számos fórumot kell végigjárni a különféle beleegyező nyilatkoztatok, engedélyek beszerzéséig, ami szerencsés esetben az építési engedély kiadásáig vezet. Nem véletlen, hogy csak a nagyon elszántak vállalkoznak a hosszadalmas és sokrétű procedúra végig vitelére. És ezzel még nincs vége, következhet maga az új lakótér kiépítése, ami ugyancsak nem sétagalopp a mindennapok embere számára. Ezért az alábbiakban legalább az első lépések megtételéhez adunk némi eligazítást az erre vállalkozó olvasóinknak.
Melyek legyenek tehát az első lépéseink, ha tetőtér-beépítésre szánjuk el magunkat? Ha van már kiszemelt helyszínünk, keressük fel a helyi önkormányzat építésügyi osztályát, és előzetesen informálódjunk a lehetőségeinkről. Elégséges a pontos cím és a helyrajzi szám megadása ahhoz, hogy megtudjuk, az adott területen mik a beépítési szabályok, és mi szükséges az építési engedély megadásához.
Ettől függetlenül azonban építész vizsgálja meg, milyen feltételek mellett lehet kivitelezni a tetőtér beépítését. Fontos a zárófödém kivitele és teherbírása, a tető hajlásszöge, a feljutás lehetőségének megteremtése, továbbá a kémények állapota, az ezekhez való kijutás, és a tető javításának a leendő lakáson kívüli elvégezhetősége. Fontos az is, hogy a közüzemi hálózat bővítés nélkül képes-e ellátni a létesítendő lakóterek kiszolgálását. Ha nem, akkor a szükséges hálózatbővítések jelentősen megemelhetik a költségeket. Ezeket a közüzemi szolgáltatónál lehet megtudni.
Lényeges kérdés még a kémény állapota, mert ilyen esetekben már az új előírásoknak megfelelő átalakításokra is kötelezhetik az építtetőt. Ezeknek az engedélyeknek a megszerzése már az építész feladata lesz. Az építésügyi hatóság ugyanis csak ezen engedélyek birtokában adhatja ki az építési engedélyt, amennyiben a tervet is rendben levőnek minősíti. Többnyire ehhez helyszíni szemlét is tart.
Ami viszont alapvetően meghatározó, hogy minden tulajdonos hozzájáruljon a tetőtér beépítéséhez. Családi háznál pl. csak ott lehet probléma, ahol két vagy esetleg több tulajdonos van, ugyanis mindegyik beleegyező nyilatkozatára szükség van az engedély kiadásához. Ennek hiányában már eleve reménytelen a tetőtér beépítése.
Társasházaknál ugyancsak az összes tulajdonostárs beleegyező nyilatkozatta szükséges a további lépések megtételéhez. Ha azonban néhányan ellene is vannak az építkezésnek, akkor a többség akaratának bírósági úton is érvényt lehet szerezni, bár ez hosszú procedúrát jelent. Ezzel a lehetőséggel főként akkor érdemes élni, ha az egész tetőtér eladása ellenében az építtető felújítja a házat, amire egyébként a tulajdonosoknak nem lenne anyagi lehetőségük. A tulajdonosok hozzájáruló nyilatkozatát ilyen esetekben ügyvédi közreműködéssel kötött adásvételi szerződésben kell rögzíteni. Az előzetes építési engedély megszerzése és azt megelőző közműszolgáltatók engedélyeinek megszerzése ilyen esetekben a vállalkozó és tervező feladata, és erről a közös képviselőt is tájékoztatni kell.
Bonyolultabb a vegyes tulajdonú házak tetőterénél a helyzet, mivel itt elsődlegesen a tulajdonosok beleegyezése szükséges, majd az osztatlan közös tulajdont illetően az önkormányzat elidegenítési csoportjának beleegyezését is meg kell szerezni. Az engedélyezési tervet csak ezt követően lehet a közművek hozzájárulásával együtt megszerezni.
Teljesen állami tulajdonban levő lakóház esetén viszont az adott önkormányzat elidegenítési osztályán kell vételi ajánlatot tenni, és ha szerencsésen megegyeztünk, akkor jogi szerződés alapján megtörténhet az adásvétel, majd a közműnyilatkozatok és a tervek elkészülte után lehet csak az építési engedélyért folyamodni. A bérlőknek ilyen esetekben csak akkor van beleszólásuk az építkezésbe, ha az nem lakások, hanem pl. irodák kialakítására irányul, amelyhez a beleegyezésük szükséges.
Aki tehát tetőtér beépítésére vállalkozik, előbb egy építésszel vizsgáltassa meg a műszaki lehetőségeket, a várható változtatásokat, különös tekintettel a közműszolgáltatók és a kéményseprők kívánalmait is figyelembevevő munkálatokra. Ezek alapján lehet eldönteni, hogy érdemes-e a tulajdonosok beleegyezéséért harcba szállni, mert ez mindig nehéz feladat.
A végleges tervdokumentáció (a meglevő állapot és a beépítésre vonatkozó rajzok, továbbá a műszaki-energetikai terv) elkészíttetése csak ezt kövesse. Az önkormányzat ennek alapján adhatja meg az előzetes építési engedélyt. Azt is vegyük figyelembe, hogy az építésügyi hatóság belátása szerint dönthet a dokumentáció különféle kiegészítéséről, szükséges kialakítási módosításokról és a hatályos építésügyi előírásoknak megfelelő kiviteléről. Szükséges még 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap, helyszínrajz, a tulajdonosok hozzájáruló nyilatkozata és a tervezői jogosultságot igazoló nyilatkozat.
Az engedély - megadását követően - azonban csak 15 nap múlva lesz jogerős, mert az építtető fellebbezhet az olyan kikötések ellen, amit nem tart elfogadhatónak. Továbbá valamennyi szomszéd tulajdonosnak és haszonélvezőnek is fellebbezési joga van az engedélyezéssel kapcsolatban. Ha az engedély már jogerőre emelkedett, akkor viszont hasonlóan rögös út áll előttünk: az építkezés, majd a használatba vételi engedély megszerzése, de ez már egy másik történet...

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tavaszi tetőkarbantartás

Csatornák bádogos-munkák ellenőrzése, fa elemek festése, héjazattisztítás.A családi házban lakók a téli hidegben nemigen néztek fel a ház tetejére. Ha különösebb gondot nem észleltek, nem ázott...


Energiahatékony VELUX tetőtéri ablakok megfizethető áron

A népszerű VELUX tetőtéri ablakok 3-rétegű üvegezéssel ellátott Standard Plus választéka minden épületben kiállja a próbát: korszerű, energiahatékony és pénztárcakímélő.