A függönyhöz és az ablakhoz igazodjanak

Karnisok

2010-04-21 14:30:14 |

Egy otthon függönyök nélkül, a függönyök pedig karnisok nélkül szinte elképzelhetetlenek. Ezek nélkül az ablakok, vagy akár a nagy felületű üveges ajtók - amelyek a helyiségekbe engedik a fényt, és kilátást biztosítanak a külvilágra - kopárak lennének. A különféle függönyök felfüggesztéséhez különböző karnisok szükségesek, amelyeket ízlés és a divat szerint szokás megválasztani. A karnisok szerepe tehát lényeges, de többnyire a függönyök formai kialakításától függ, hiszen minden redőzés, hajtás, rojt formálja az összképet. A függönyök tartását pedig a karnisnak ideálisan kell szolgálnia.

Először is azt kell eldönteni, hogy az ablaktípushoz és a tér stílusához mi illik leginkább: egyszerű függöny, vagy esetleg dúsan redőzött, drapériával kiegészített függöny együttes. Lényeges kérdés az is, hogy mennyi hely maradjon a függöny körül lent és fent, továbbá, hogy mennyire nyúljon túl az ablakon vagy a nyílászárón. Ilyenkor kell eldönteni, hogy milyen karnis a legelőnyösebb az adott függönyhöz, és azt hogyan és hová lehet felerősíteni. Továbbá az sem lényegtelen szempont, hogy ki lehet-e nyitni az ablakokat, ha az összes függönyelem a helyére került.
A karnis hossza mindig fontos, oldalanként legalább 15-20 cm-rel nyúljon túl a nyílás szélein. Ellenkező esetben nem lehet majd teljesen az ablak mellé húzni a függönyt. A helyiség belmagassága is meghatározó lehet. Nagy felületek esetén a mennyezetre szerelt műanyag- vagy fémsínek praktikusak, mivel ezeken akár zsinóros húzószerkezet is kialakítható, sőt ezt távvezérelhető húzómotorral is lehet működtetni. A nehezebb függönyöket viszont célszerűbb hagyományos módon, az ablak fölé erősített rúdkarnisokra függeszteni.

Mennyezetre szerelt görgős karnis sínA függönynek a dekoratív látványon túl azonban használati funkciója is van. Elsődlegesnek mondható, hogy nappal engedje be a világosságot és ki is lehessen rajta látni. Ám este - redőny, reluxa, vagy egyéb sötétítő híján - a sötétítést is függönnyel kell megoldani. Ilyen esetekben kétpályás karnisokra van szükség.
Az egyszerű, könnyű függönyöket, sötétítőket a mennyezetre szerelt egy- vagy két soros műanyag- vagy alumínium sínelemekre lehet felfüggeszteni. A hosszuk általában 120-250 cm, vastagságuk 12 mm, szélességük pedig 58-85 mm. Az alumíniumból készültek némelyike zsinórhúzó pályával is rendelkeznek, közvetlenül a mennyezetre szerelhetők, és fordító és végelzáró idommal is kiegészíthető. Ezekkel megoldható, hogy akár sarokablakok fölött is folyamatos sínpálya állítható össze, illetve a függöny oldalt teljesen a falsíkhoz simuljon.
A görgős alumínium síneket bástya- és boltíves alakúra is meg lehet hajlítaniA függöny könnyű mozgatását görgős csipeszek vagy görgős akasztók teszik lehetővé. Némely gyártmány előlapjára tépőzár szerelhető, ami az ablak felső peremének díszítését illetően számtalan változatra ad lehetőséget. A másik megoldás, ha a karnist mennyezetre ragasztott sztirolhab idom takarja el. Az ilyen díszítményeket azonban a karnisidomtól olyan távolságba ajánlott felerősíteni, hogy a görgős csipeszekhez könnyen hozzá lehessen férni, amikor a függöny tisztítása esedékessé válik.

A mennyezeti alumínium karnis sínekre függesztett függöny motoros meghajtása is megoldhatóA zsinórhúzós mennyezeti sínváltozatok különösen magas szobáknál előnyösek a függöny mozgatásához. Az alumínium karnisok másik, egysínes változata akár ívben is meghajlítható, ami akkor használható ki előnyösen, ha az ablakok ívelt falsíkon vannak, vagy ezek felső része ívelt. Ezzel a karnisfajtával a függöny ívelt pályája szakszerűen megoldható és a mozgatása zsinórral könnyű is.
A rúdkarnisokat általában a súlyosabb anyagú függönyöknél szokás használni, ám sok esetben a könnyebb anyagú függönyök felfüggesztésénél is előnyösek. Egy és két rudas kivitelben szerezhetők be általában készletben, amely tartalmazza a konzolokat, a rudat, karikákat, karnisvégeket és a csipeszeket, esetleg még a ráncszedőket is. A rudak átmérője általában 20-28 mm, a rúdhosszak pedig 1,2-5 m között változnak. Anyaguk lehet tömör farúd, réz-, krómozott cső, vagy kovácsoltvas jellegű. A karnisvégek esetenként szabadon, tetszés szerint variálhatók. A sárgaréz anyagú rudak inkább a súlyosabb, elegáns, a kovácsoltvas jellegűek pedig inkább a rusztikus hatású berendezéshez illenek jól. Azt azonban jó tudni, hogy bizonyos fesztávon túl plusz konzol beépítése ajánlott a rúd behajlása miatt.

A felszerelt függönysínt a mennyezetre ragasztott habidommal könnyű elrejteniA rúdkarnisok egy újabb változata, a belsősínes rúdkarnis hasonló a függönysínekhez, viszont a felülete különféle fólia bevonatú, így átmenetet képez a klasszikus rúdkarnisok és a függönysínek között. Ez a típus is lehet egy-, vagy két rudas, amelyeknek a belsejében siklanak a görgős függönycsipeszek.
Végül, de nem utolsósorban azt is érdemes végiggondolni, hogy milyen sűrűn kell majd elhúzni a függönyt, mert ez módosíthatja a felfüggesztését. A füles függöny, pl. alkalmatlan a gyakori elhúzásra, a mennyezeti sínekbe, függönykarikákra erősített műanyag akasztók gyors leszedést és felhelyezést biztosítanak még rúdkarnisokon is, a csipesz pedig erősebben tartja a nehezebb függönyanyagokat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Spórolás automatizálással

Néhány tízezer forintos épület-automatizálási beruházással akár 30%-nyi energia-megtakarítás is elérhető, míg a nyílászárócsere és a szigetelés egy családi ház esetén akár több milliót is...


Ne dobjuk ki a pénzt az ablakon!

A „NincsHuzat Kft.” több mint 10 éve foglalkozik ablakszigeteléssel, ablakfelújítással és nyílászárók korszerűsítésével. A szentendrei székhelyű vállalkozás gyorsan és szakszerűen elvégzi...