Új ablak, bontás nélkül

A Pevdi által kifejlesztett "ALL-SYSTEM" ablakrendszert azoknak a figyelmébe ajánljuk, akik régebbi, rossz minőségű és rossz hőszigetelésű nyílászáróikat szeretnék újra cserélni. A tulajdonosok ilyenkor több lehetőség között választhatnak. Ha az épület amúgy is komolyabb felújításra szorul, nagyobb méretű kőműves és burkoló munkák is várhatók, akkor érdemes a régi ablakokat tokostól kibontani, és az új - például korszerű műanyag - ablakok tokját, a gyári technológia szerint beszerelni. Ugyanezt ajánljuk a panelházak, nagyrészt "gerincre szerelt" nyílászáróinál is, mert ezeknél a régi, rossz tok viszonylag könnyen, rombolás nélkül leszerelhető.

Az első esetben azonban tudomásul kell vennünk, hogy a tok eltávolítása bontással jár. Sérül a külső és belső vakolat, rengeteg kosz, törmelék keletkezik. Az új tok beszerelése és tömítése után kőművest kell hívnunk, aki kívül-belül pótolja a hiányzó vakolatot, majd kívülről pl. kőporozni, belülről festeni kell, és rengeteget takarítani. Amikor az épület állapota komolyabb felújítást egyébként nem igényelne, vagy belülről például csempézett falat kellene megbontani, akkor az ember háromszor is meggondolja a gyenge minőségű nyílászárók cseréjét. Az ALL-SYSTEM kifejezetten az ilyen esetekre lett kifejlesztve.
A solymári Pevdi ablakrendszere a német Kömmerling műanyagprofiljaiból építkeznek. A kiváló minőségű - ólom helyett környezetbarát kalcium-cink adalékkal stabilizált, UV és ütésálló - alapanyagok, valamint a tartozékok egyenesen Németországból érkeznek. Ezekből a Péter Kft. solymári gyárában készülnek a hagyományos műanyag nyílászárók és az ALL-SYSTEM ablakai is.

A rendszer lényege, hogy az eredeti, fa ablaktokokat nem bolygatja, azokat az ablaknyílásba beépítve hagyja. Nem baj, ha régi, de természetesen az követelmény, hogy ép, korhadás-mentes legyen. A fa tokról leemelik az ablakszárnyakat, levágják róla a felesleges szerelvényeket. Az így előkészített eredeti tokba egy második tokot, az ALL-SYSTEM műanyag tokját szerelik be, illetve csavarozással rögzítik. Elvégzik a szükséges tömítést, a hézagokat PUR habbal töltik ki, majd felragasztják azokat a műanyagprofilokat, amelyekre az egész régi tokot eltakaró takaróprofilokat fel lehet pattintani. Így a régi fa tok teljesen eltűnik, legfeljebb mi tudjuk, hogy az is a helyén maradt.
Az új tokra most már a gyári szerelvényekkel tehetjük fel a hozzá tartozó ablakszárnyakat. Ezek már mind hőszigetelési, mind kényelmi, mind biztonsági szempontból a legkorszerűbbek közé tartoznak. Az új üvegfelület ugyan körben 2-3 cm-rel kisebb lesz, mint az eredeti, de a selymes fehér színű tok és keret fényvisszaverő hatása miatt ez alig érzékelhető. A szárny kialakítása lehetővé teszi a rejtett vasalatok beépítését, ami esztétikusabb a hagyományosnál és betörés-biztonsági szempontból is előnyösebb.
Az ALL-SYSTEM maximálisan igazodik a helyi, egyedi igényekhez. A gyártó szakemberei a helyszínen pontos felmérést végeznek, megnézik a helyi adottságokat, majd ezek alapján árajánlatot adnak. Az ablakok legyártása után a szerelést is ők végzik, ami legfeljebb 2-3 órát vesz igénybe, és utána mindössze egy alapos porszívózásra van szükség.
Az ALL-SYSTEM ablakrendszer költségei egy normál, korszerű műanyag ablakrendszer költségeivel vethetők össze. Pluszként a takaróprofilok ára jelentkezik, ami azonban biztosan nem éri el egy hagyományos tokcseréhez kapcsolódó kőművesmunka és festés kiadásait.

Péter Kft.
2083 Solymár, Külső Vasút út
pevdiablakrendszer@axelero.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: ablak

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fénycsatorna

A fénycsatorna nem ablak és nem is felülvilágító, habár a tetőbe építve úgy néz ki, mint egy tetőtéri ablak. Egy nagy fényvisszaverő képességű, flexibilis vagy merev csövön keresztül vezeti be a...


Téli penészesedés tavaszi elhárítása

A falak penészesedése jellemzően téli probléma, a fűtés, a hőszigetelés és a szellőztetés összetett hibáinak eredménye. A tél vége felé pedig azért kell foglalkoznunk vele, mert ha a korábbi...