Az egykarosok is gyengélkedhetnek

Csapjavítás

2009-10-03 15:13:49 |

Az egykaros csaptelepek mellett újra teret hódítanak a hagyományos két forgócsaposak új generációja. Mellettük természetesen megférnek az egykaros csapok is, amelyeknek kezelési praktikumai tagadhatatlanok. Ráadásul a tartósságuk szinte verhetetlen a nehezen kopó kerámia betétüknek köszönhetően. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ezek a csapok nem hibásodhatnak meg. Ha a csap még garanciális, akkor feltétlenül az illetékes szakszervizbe vigyük javításra. A régebbiek javítására is van remény, ha van hozzá türelmünk és alkatrészünk.

Javításkor előbb a kart rögzítő csavart kell megkeresniAz egykaros csaptelepek a gyakori használat miatt előbb csak szolid nyikorogással, egyre nehezebben mozdítható a szabályozó karjukkal és csepegéssel figyelmeztetnek a gyengélkedésükre. Ha erre legyintünk, lehet, hogy később már csak betétcserével lehet az egyre jobban csepegő csap hibáját megszüntetni. Ezt nem érdemes megvárni, mert ezek a betétek csak gyártmányokon belül csereszabatosak, beszerzésük pedig sokszor nehézkes, de azért nem lehetetlen.

A rögzítőcsavar oldása után a csapról leemelhető a szabályozókarzért ajánlatos olyan gyártmányú csapot vásárolni, amelynek van hazai szervizelési lehetősége, mert a külföldről származó, nem túl márkás egykarosokba nem biztos, hogy sikerül új betétet vásárolnunk. A hazai gyártmányokhoz szükséges kerámiabetétek a márkaszervizeknél és a szerelési alkatrészekkel jól ellátott szerelvény szaküzletekben viszonylag könnyen beszerezhetők, sőt a márkásabb külföldi csapokba való betétek is megvásárolhatók. A típus megállapításához célszerű a kiszerelt kerámiabetétet, vagy magát a csapot is mintaként elvinni, mert az üzletben így könnyebb a belevaló betét azonosítása.

A felső takarósapka leemelése sem nehéz feladat Mi tehát a teendő, ha a kedvenc egykarosunk csepeg és nehezen mozgatható? Oka a vízkő, a speciális kenőanyag kimosódása és a kerámialapok kopása. Jó esetben egy alapos tisztítással és a kenőanyag pótlásával még megszüntethetők a hibái.
A javítás előtte a szakaszoló sarokszelep természetesen lezárandó! A szabályozó kart rögzítő csavar után sem kell sokat nyomozni, az többnyire a középállást jelző kis műanyagbetét alatt rejtőzik, ám némelyik csapnál a felső takarósapka alatt található.

A betétet rögzítő menetes gyűrű kihajtása után már kiemelhető a cserélhető kerámiabetét E csavar - rendszerint imbusz - meglazítása után már leemelhető a szabályozókar. Nem ritka, hogy a kar alatt még egy domború takarósapka is van, ami szorosan a csaptestre, vagy a csaptestbe hajtott rögzítő gyűrűre van felillesztve. Apró mozgatással ez is könnyen leemelhető a csapról, és utána már csak a kerámiabetétet a helyére rögzítő menetes gyűrű meglazításával, majd kihajtásával kiemelhetővé válik a kerámiabetét. Ez kényes művelet, a vízpumpa fogó e célra nem a legmegfelelőbb szerszám, helyette állítható pofás kulcsot célszerű használni. Ha a gyűrű szemmel láthatóan el van vízkövesedve, akkor a megütögetve próbáljuk a kulccsal megindítani, hogy a menesztőlapjai ne sérüljenek. Ha sikerült meglazítani, majd kihajtani, akkor már kiemelhető a hibás kerámiabetét.

A betét zárólapjából a tömítő gyűrűket is el kell távolítani Az egymáson elcsúszó kerámialapok kenéséhez a betétet tovább kell bontanunk. A zárólapból emeljük ki a tömítőgyűrűket, a fedelet rögzítő zárókörmöket pedig egy vékony pengéjű csavarhúzóval nyomjuk szét. A fedél alatt van a szűrőbetét és a tömítőgyűrű, és ott lapulnak a csepegést okozó kopott kerámialapok is. Ha ezeket kiemelve vízálló-, pl. szilikonos zsírt juttatunk közéjük, és megmozgatva egyenletesen eloszlatjuk a felületükön, akkor még van esélyünk rá, hogy megszűnjön majd a tömítetlenségűk, és ezáltal a csap csepegése is. Így még egy ideig elodázhatjuk a betétcserét, de nem árt, ha még most, kiszerelt állapotban, biztosítékként beszerzünk egy teljesen új kerámia A szabályozólapok kiemelése után jöhet az alkatrészek vízálló szilikonos zsírral történő bevonása, majd fordított sorrendben történő visszaszerelése a csaptesbebetétet, amit a helyzet romlását követően már gyorsan a régi helyére szerelhetünk. Az alkatrészek visszaszerelését fordított sorrendben végezzük el, minden alkatrészt a megfelelő helyre, bezsírozva illesszünk vissza, majd a többi alkatrészt is megkenve szereljük vissza a csaptestre, azt pedig a vízvezetékre. A hálózatra csatlakoztatás után pedig remélhetően a szabályozókar újból könnyen, hangtalanul mozgatható, és a csap sem fog csepegni.
Ha próbálkozásunk mégsem járt sikerrel, akkor már csak a betétcsere, vagy rossz esetben olyan új csap vásárlásával javíthatunk a helyzeten, amelyikhez könnyű betétet vásárolni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kis javítások otthon

Otthonunk állandó használatban van, emiatt szinte állandó karbantartást is igényel. Mindemellett folyton meg is hibásodik valami, mert ami elromolhat, az el is romlik. Haezeket időben nem...


Fürdőszobai titkok

Valóban válóok a WC-ülőke le (nem) hajtása, vagy ez teljesen hidegen hagyja a nőket? Képesek a férfiak ülve végezni a kisdolgukat? Van olyan ember, aki soha nem használ nyilvános WC-t? A RAVAK...