Zöld homlokzatok

2010-04-16 18:52:36 |

Nem csak a tető, hanem a homlokzatok is befuttathatók növényekkel. Itt a hőszigetelésnek kisebb a szerepe (hiszen nincs talajréteg, ami szigetel), de nyáron a lomb falra vetődő árnyéka jelentősen hűti az épületet! Zöldhomlokzathoz kiváló a borostyán (Hedera helix) ami támrendszert nem igényel, és idővel akár 30 méter magasra is felfuthat. De ugyancsak alkalmasak ilyen célokra a különböző vadszőlő (Parthenocyssus sp.) fajok is. Családi házak esetén, ahol csak pár métert kell befutnia a növénynek, még egynyáriak is szóba jöhetnek (díszbabok, dísztök, hajnalka...).

Ritka de jó megoldás családi házak zöld homlokzatának kialakításához a redélyfák telepítése. Ezek lehetnek gyümölcsfák vagy díszfák is. A módszer lényege, hogy a fákat a falhoz közel, attól 40-50 centiméterre ültetjük, és rendszeres metszéssel egy, a fal síkjával párhuzamos, nagyon lapos koronaformát alakítunk ki. A metszéskor arra kell figyelni, hogy az oldalról lapos korona ágai ne érjenek a házhoz. Ez gyakorlatilag megegyezik a gyümölcssövények formájával, azzal a plusz tulajdonsággal, hogy közvetlenül a házfal mellett vannak, hogy árnyékolják azt.

Ha redélyfának gyümölcsöket választunk, akkor még termésüket is élvezhetjük, amellett, hogy nyáron hűtik a házfalat, közvetve ezzel a lakás légterét is. Gyümölcsöknél törpe alanyra oltott fajtákat válasszunk, mert akkor nem kell félni attól, hogy a túl erős gyökérzet miatt a redélyfák kárt tesznek a ház alapjában, esetleg bejutnak a pincébe vagy megemelik a ház körül futó betonjárdát.
A futónövényekkel befuttatott zöld homlokzatok alatt a vakolatot akár 50-60 évig sem kell felújítani, mert nem látszik és védettebb helyen van, hiszen a záporok okozta eróziónak sincs kitéve. És a sok-sok adat mellé még egy közismert de nem elhanyagolandó tény: a zöld szín segít leküzdeni a stresszt, nyugtat és pihentet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hőszigetelések élettartama

Az épületszigetelés fontosságát ma már senkinek nem kell bizonygatni (a finanszírozás állami támogatásának szükségességét még valószínűleg kell egy ideig). Sokakban felmerül azonban a kérdés, hogy...


Hőszigetelés lépésről lépésre

Alapvető elvárás egy épülettel szemben, hogy a belső térben nagyjából ugyanaz legyen a hőmérséklet a nyári és a téli időszakban is. Természetesen az esztétikum sem elhanyagolható szempont egy-egy...