Zöld homlokzatok

2010-04-16 18:52:36 |

Nem csak a tető, hanem a homlokzatok is befuttathatók növényekkel. Itt a hőszigetelésnek kisebb a szerepe (hiszen nincs talajréteg, ami szigetel), de nyáron a lomb falra vetődő árnyéka jelentősen hűti az épületet! Zöldhomlokzathoz kiváló a borostyán (Hedera helix) ami támrendszert nem igényel, és idővel akár 30 méter magasra is felfuthat. De ugyancsak alkalmasak ilyen célokra a különböző vadszőlő (Parthenocyssus sp.) fajok is. Családi házak esetén, ahol csak pár métert kell befutnia a növénynek, még egynyáriak is szóba jöhetnek (díszbabok, dísztök, hajnalka...).

Ritka de jó megoldás családi házak zöld homlokzatának kialakításához a redélyfák telepítése. Ezek lehetnek gyümölcsfák vagy díszfák is. A módszer lényege, hogy a fákat a falhoz közel, attól 40-50 centiméterre ültetjük, és rendszeres metszéssel egy, a fal síkjával párhuzamos, nagyon lapos koronaformát alakítunk ki. A metszéskor arra kell figyelni, hogy az oldalról lapos korona ágai ne érjenek a házhoz. Ez gyakorlatilag megegyezik a gyümölcssövények formájával, azzal a plusz tulajdonsággal, hogy közvetlenül a házfal mellett vannak, hogy árnyékolják azt.

Ha redélyfának gyümölcsöket választunk, akkor még termésüket is élvezhetjük, amellett, hogy nyáron hűtik a házfalat, közvetve ezzel a lakás légterét is. Gyümölcsöknél törpe alanyra oltott fajtákat válasszunk, mert akkor nem kell félni attól, hogy a túl erős gyökérzet miatt a redélyfák kárt tesznek a ház alapjában, esetleg bejutnak a pincébe vagy megemelik a ház körül futó betonjárdát.
A futónövényekkel befuttatott zöld homlokzatok alatt a vakolatot akár 50-60 évig sem kell felújítani, mert nem látszik és védettebb helyen van, hiszen a záporok okozta eróziónak sincs kitéve. És a sok-sok adat mellé még egy közismert de nem elhanyagolandó tény: a zöld szín segít leküzdeni a stresszt, nyugtat és pihentet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Épületszigetelés

Az energetikailag korszerű az ingatlan azt jelenti, hogy jelentősen kevesebb energiát használunk ugyanolyan komfortérzet és életmód mellett, mint azelőtt.


Hőszigetelés új építésnél

Új építésnél ajánlott egy kifejezetten jó páraáteresztésű (open) homlokzati hőszigetelő rendszert alkalmazni, mert ez hatékonyan segíti a falakban lévő építési nedvesség távozását. A fokozottan...