Természetes fényt juttatnak e helyiségekbe

Világító aknák pincékbe

2011-01-12 12:57:57 |

A pincével rendelkező épületeknél ennek a helyiségnek a kihasználtsága általában raktározásra, vagy a fűtőberendezés elhelyezésére szorítkozik. Világítását, szellőzését legfeljebb néhány kis méretű ablak szolgálja, ami aligha elégséges más célú használatra. A helyiség fény viszonyait a mesterséges világításon kívül azonban természetes fénnyel is lehet növelni.

E célt szolgálják a speciálisan e célra kifejlesztett pince bevilágító aknák. Alkalmazásukra akár még utólag is mód van, így a helyiség hasznosabb célokra, pl. irodai, kis házi műhely vagy kondi szoba céljaira is használhatóvá tehető. Ezt azonban többnyire csak a komplett bevilágító ablakrendszerek valamelyikének a beépítésével lehet megvalósítani.

Új építkezéseknél a falazat vastagságához illeszkedő ablaktokok alkalmazhatókSzerencsés eseten a talajszint alatti helyiség megfelelő méretű ablakcserével és az ablak alsó szintje alá nyúló széles akna kiépítésével is megoldható az egyébként sötét helyiség bevilágítása, ám ez jelentős földmunkát és korrekt vízelvezetést igényel. Ezt pedig a legtöbb esetben elég nehéz megoldani.
A sötét pincehelyiségekbe azonban korszerűbb megoldással is el lehet juttatni a természetes fényt. E célra szolgálnak a különféle gyártmányú pincebevilágító aknák és ablakok. Ezeket célszerű már előre tervezetten, még az építés folyamán a terepszint alatti helyiségek falába beépíteni. Ez utólag már csak jelentős bontással, az azt követő ablakcserével, és némi talajmunkával oldható meg. Az előrelátó tervezés tehát nagyon ajánlott, mert az utólagos beépítések elég költségesek.

A talajszint alatti helyiségekbe az ablak előtt kialakított üreg elég sok fényt juttathatA pince bevilágítók egyrészt a jól megválasztott méretű ablakból, és a méretben hozzáillő bevilágító aknából áll. Az ablakok beépíthető tokjai szélességükben követik a különféle falvastagságokat, anyaguk üvegszál erősítésű műanyag vagy beton, és ezekbe már könnyű a megfelelő méretű ablakot a helyére szerelni. Az ablak méretei gyártmányonként eltérők; az 50x50 cm-estől akár 200x125 cm-esig változhat.
A bevilágító akna mérete az ablakhoz választható, az akna megfelelő mélységét pedig aknamagasító darabokkal lehet biztosítani. Az aknák anyaga általában nagy teherbírású, fehérített felületű polipropilén vagy poliészter, amely anyagok garantálják az aknák belső felületeinek a magas fényvisszaverő képességét, az alapanyag összetevői pedig kellő szilárdságot biztosítanak, és az előbbi tulajdonsága mellett ellenállnak a savaknak, sóknak és egyéb maró hatású anyagoknak. Az aknák alján bűzelzárós és szennyfogó vízelvezető csatlakozás van, amellyel akár a szennyvízcsatornára történő csatlakozás is megoldható.
Pontos felillesztés után a bevilágító aknák gyorsan és vízszigetelten a falazatra szerelhetők. Az aknákat tűzi horganyzott acélrácsok fedik le, amelyek 30x30, vagy 30x10 mm-es szemnagyságúak. Minden rácsot záró horgok biztosítanak a külső kiemelés ellen. A kiemelés ellen biztosított rácsok rögzítő horgai azonban az ablak felöl oldhatók, így az akna szükségesé vált tisztítása könnyen elvégezhető.

Az ablakokon át az új aknabevilágítók is elég fényt juttatnak a talajszint alatti helyiségbeA lomb és egyéb szilárd szennyező anyagok aknába jutását a külön tartozékként megvásárolható 5 mm vastagságú biztonsági üveglap fedővel lehet megakadályozni, ami ferde síkban, fém felfogó szegéllyel rögzíthető szilárdan az akna fölé. Ez a tartozék a bejutó fény mennyiségét nem csökkenti, feltéve, hogy a felülete rendszeresen tisztított.
Ami pedig a helyiségek szellőzését és hőszigetelését illeti, annak záloga a jól megválasztott ablak. Az ablak ugyanis nemcsak a bejutó természetes fény mennyiségét határozza meg, hanem a helyiség befűtésének és egyben ideális szellőzésének is a kulcsa. Az ablakok méretét a bevilágító aknák nagyságához, pontosabban a falba épített vaktokok méretéhez igazodva kell megválasztani. A beépíthető pincealakok kerete lehet acél-, fa- vagy hőszigetelt béléskeretű műanyag, amibe egy- vagy kétrétegű hőszigetelt üvegezés választható.
Az ilyen üreg falát célszerű burkolattal is megerősíteniAz ablakok öt ponton záródó bukó-, vagy bukó-nyíló rendszerűek. Az aknák tisztítása és az intenzívebb szellőztetés szempontjából ez utóbbiak az előnyösebbek. Az ilyen talajszint alatti helyiségek e módszerrel való bevilágítása azonban nem ad mindig ideális fényviszonyokat. Célszerűen megválasztott mesterséges megvilágítással párosítva, és kellő belső hőszigeteléssel kiegészítve viszont akár állandó tartózkodásra is alkalmassá teheti az ilyen pince helyiségeket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: pince, akna, világítás, fény

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Intelligens világítás

Az okos házak legáltalánosabb alap funkciója az intelligens világításvezérlés, mely amellett hogy kényelmes kezelhetőséget biztosít a felhasználók számára energiatakarékossági szempontból is...


Intelligens világításvezérlés

Egy okosotthon számos lehetőséget kínál az intelligens világításvezérlésre kezdve avilágítás fényerőszabályzásától a LED szalagok RGBW szabályzásán át a fényérzékelőkkel és mozgásérzékelőkkel...