Hogyan tervezzük meg otthonunk világítását

2018-12-17 07:25:56 | Módosítva: 2018-12-17 07:35:58

A fény fontos része életünknek, ezért a természetes napfény kiegészítésére hivatott mesterséges világítást komfortunknak megfelelően érdemes kialakítanunk környezetünkben. Az optimális világítás kialakítása, a lámpák kiválasztása azonban nem könnyű feladat, még akkor sem, ha egyszerű átalakítást vagy felújítást tervezünk. A kereskedelemben a választék óriási, a világítás technológiája folyamatosan fejlődik és a trendek is időről-időre változnak.


A jól megválasztott világítás feladata, hogy segítse az otthoni munkavégzést, biztonságossá, kényelmesebbé tegye életünket, hangulatot teremtsen, hogy teljes mértékben élvezhessük otthonunkat. A világítás megválasztásánál néhány szempontot mindenképpen érdemes megvizsgálni.

– Figyeljünk arra, hogy a berendezéshez, a designhoz, a helyiségekben használt színekhez és anyagokhoz leginkább illeszkedő stílusú lámpát vásároljunk.
– A lámpák kivitelét és funkcióját lehetőleg a helyiség vagy a terület feladatának megfelelően válasszuk ki.
– Gondoljuk végig, hogy milyen technológiát részesítsünk előnyben: cserélhető fényforrás legyen a lámpában vagy beépített, LED modul?
– Tervezzük meg, hogy elegendő, megfelelő minőségű és színhőmérsékletű fény legyen a helyiségekben.
– Érdemes elgondolkodni a mostanában divatos, ún. okos világítási megoldásokon is: vannak olyan helyiségek, ahol a fény szabályozása, vagy a szín változtatásának lehetősége, esetleg az egyedi programozás, személyre szabás fontos szempont.


A lámpa kivitele fontos kritérium, mindenekelőtt el kell döntenünk, hogy mekkora és milyen fényre van szükségünk

Szeretnénk egységesen bevilágítani az egész helyiséget? Ebben az esetben lehetőleg opál vagy homogén felületű burás vagy ernyős lámpát válasszunk. Minél nagyobb a világító, homogén felület, a fény annál egységesebben szóródik minden irányban.

Szeretnénk kiemelni a helyiség egy részét, egy képet vagy egy asztal lapját? Kiemelő világításra a spot lámpák alkalmasak, melyek prizmák vagy tükrök által irányított fénye körkörös formában világítja meg a megcélzott felületet (akár a kézi elemlámpák fénye).

Nem javasoljuk ugyanakkor spot lámpákkal megvilágítani teljes helyiségeket. A korábban leírtak miatt a világítás nem lesz egyenletes; abban az irányban amerre a spot lámpa világít fényár lesz, míg a közvetlen környezetében sötét részek maradhatnak. Emellett a magas fénysűrűség miatt kápráztathatnak is, ami zavaró lehet.

A fényforrások is igen különbözőek – igaz ez még egy népszerű E27 foglalatú fényforrás esetében is. Éppen ezért már a tervezésnél érdemes figyelembe vennünk a fényforrásból kijutó fény irányát is, ami meghatározza, hogy a fényforrás milyen lámpába lehet alkalmas.


Különböző sugárzású fényforrások

A cikk teljes terjedelmében itt olvasható: www.lumenet.hu/otthon-vilagitas


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Germicid fényforrások és lámpatestek

A germicid lámpák speciális UV-C tartományú fényforrások. Ez egy rövid hullámú ultraibolya sugárzás, amely roncsolja a baktériumok vírusok DNS-ét, ezzel elpusztítva őket, és így fertőtlenítve a...


Fények az otthonokban

A fényre minden embernek szüksége van, hiszen nem kellő megvilágítás esetén nem látunk jól, emellett a napfény szükséges a szervezetünknek a D-vitamin szintéziséhez, de a fény a hangulatunkra is...