Szellőzőtisztítás

2008-08-07 23:39:51 | Módosítva: 2008-08-08 00:21:44

A lakótelepi lakásokban többnyire központi elszívó van, ám hogy ezek valójában milyen hatásfokkal működnek, az a légcsatornák állapotán kívül a lakások becsatlakozó csöveinek az állapotától is nagyban függ. Sőt, esetenként ezek eltömődése gátolja az intenzív szagelszívást. Kitisztításuk igen egyszerű, és nem is igényel különösebb szakértelmet, így bárki elvégezheti. Különösen a konyhai elszívók nyílásait ajánlatos alaposabban megvizsgálni, kitakarítani, hiszen a zsíros pára és por elég gyorsan akár a negyedére csökkentheti a csőnyílásba helyezett műanyag elszívó-gomba nyílásait. Erre egyébként a fedőrács nyílásainak a szélén látható sötétszínű foltok figyelmeztetnek.


Mit kell ilyenkor tennünk? Szinte semmi különöset, csupán ki kell emelnünk fészkéből a takarórácsot (1). Most már hozzáférünk az elszívócső torkolatához, amelyet többnyire vastagon lerakódott ragadós szennyréteg fed (2). Ennek jórészét zsíroldó mosószeres papírtörlővel távolítsuk el, majd mosószeres ronggyal töröljük teljesen tisztára. A nagyon ritkán tisztított elszívóknál ez elég kellemetlen és piszkos munka, de mindenképpen ajánlatos túl lenni rajta. A csővezetékbe ajánlatos porszívóval befújni (3), hogy megbizonyosodjunk róla nincs-e eldugulva a főcsatornába csatlakozó végén sem. Ha a levegő nem áramlik vissza, nincs baj. Ha mégis csőszűkület, vagy dugulás állja útját a légáramnak, akkor üvegmosó kefével, vagy más hasonló, kemény szőrzetű tisztítóeszközzel szüntessük meg a dugulást.
Ezt követően már csak a szellőzőrácsot kell a rárakódott zsíros szennyrétegtől megtisztítanunk. Ezt zsíroldó mosószerrel és műanyagkefével már könnyen megtehetjük (4). A teljesen megtisztított rácsot ezután már csak a helyére kell nyomnunk, és a szellőző takarítását megint elfeledhetjük. Igaz csak egy évre, de akkor már jóval kevesebb dolga akad majd a kefének, rongynak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szellőző

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szellőzőkürtők tisztítása

A gyűjtőszellőző rendszerek túlnyomó többsége 30-35 éve gyakorlatilag tisztítás és karbantartás nélkül üzemel. A vezetékekben található szennyező anyagok nagy része éghető. A lakásban keletkező...


Kémény és szellőzés egyben

Az évszázadokon át használt fakeretes nyílászárók légrésein a kályha, kandalló vagy később a gázkészülék égéséhez szükséges levegő akadálytalanul áramolhatott be a lakótérbe. A fokozott...