Rexon RD 26A radiális asztali fúrógép

2008-08-07 22:52:16 | Módosítva: 2008-08-07 22:52:50

Az asztali fúrógépek általában célfeladatokra alkalmasak, "mozgásterük", szolgáltatásaik többnyire korlátozottak, viszont kiválóak pontosan merőleges furatok, illesztő-fészkek készítésére. Kis szakműhelyben nélkülözhetetlen az asztali fúrógép, ám a barkácsolók számára is előnyös lenne a használatuk. A profi gép azonban sokba kerül, ezért ők inkább a külön tartozékként beszerezhető fúrógép állványt, és az ebbe fogható kézi fúrógépet használják a munkáikhoz. Az ugyanis lényeges szempont, hogy milyen mértékben lehet egy asztali fúrógépet kihasználni. Az alábbiakban most egy olyan asztali fúrógépet mutatunk be olvasóinknak, amelyet az egyszerűség és a sokoldalúság jellemez. Egyszerűsége azonban nem a pontosságát teszi megkérdőjelezhetővé, csupán szerkezeti adottságait jellemzi. E jellegzetességeitől függetlenül jól kihasználható gép, amiért érdemes áldozni.

A Rexon RD 26A asztali fúrógép nem mondható szokványosnak, ugyanis nemcsak vertikálisan, hanem horizontálisan, sőt a fúrófeje szög alatt is elforgatható, asztala úgyszintén. E tulajdonságait a szakiparosok, de az igényes munkákat végző ezermesterek is jól hasznosíthatják. Mint említettük, a gép egyszerű kivitelével hívta 1fel magára a figyelmünket. Manuális beállítás minden funkcióban, szabályozó elektronikának nyoma sincs, de a hasonló asztali gépek is hasonló megoldásúak. Senkinek nem esik le a gyűrű az ujjáról, ha pl. kézzel kell a megfelelő fordulatszám eléréséhez a meghajtószíjat a tárcsákon áthelyezni. A hagyományosnak mondható csavaros rögzítéseknek köszönhetően viszont kibővítettek a beállítások, amelyek a fúrógép lényegesen jobb kihasználását teszik lehetővé.
Meghajtómotorja 230 V, 300 W-os, és ötlépcsős műanyag szíjtárcsája ékszíjjal hajtja meg a főtengelyt. Az ötfokozatú hajtásmechanika a főorsót 620, 1100, 1720, 2340, és 3100 percenkénti fordulattal forgatja. A fordulatszám-váltás manuális, a gép tetején levő burkolat felhajtása után könnyen elvégezhető (1). A gép állványa vastagfalú, edzett acélcső, amelyek öntött talpba, illetve tartóidomokhoz csatlakoznak. A horizontális tengelyre csatlakozik az orsóház, a biztonsági kapcsoló, továbbá a manuális előtolómű. A fúróorsót nyugalmi helyzetében egy lapos, acélszalagból készült spirálrugó tartja meg. Az előtoló-kar háromküllős (2), és fogaskerékkel kapcsolódik az orsóhüvely fogaslécéhez. A hüvely, illetve a főtengely maximum 100 mm-nyi 3függőleges elmozdulásra képes, és állítható furatmélység behatárolóval korlátozható az elmozdulása (3). Az elmozdulás mértékének ellenőrzését és beállítását ellenanyás, menetes orsó, milliméter beosztású mérőléc és a menetes orsóra erősített mozgó mutató segíti. A főtengely végére kónikusan illeszkedő fogaskoszorús, hárompofás tokmány illeszkedik, amelybe 3-13 mm-es szárú forgácsolószerszámokat lehet befogni.
A vertikális oszlopállványon teljesen körbe forgatható az egész fúrómechanizmus. A horizontális tengelyen pedig jobbra-balra 90-45 fokban oldalra fordítható, és e fokértékeken belül bárhol rögzíthető (4). A szögbeállítást fokbeosztású skála, a tengely merőlegesbe állítást pedig ezen felül rugós csappantyú könnyíti meg (5). Retesze a tengelypalástba mart hosszanti horonyba illeszkedik, így merőlegesbe állítva megkönnyíti a fúrómechanizmus előre-hátra mozgatását. A rögzítőcsavarok vége homorú palástú éket szorít a tengelycsövekre, így a csőpalástok nem sérülnek meg, a rögzítés szilárdsága pedig tökéletes.
Az öntött tárgyasztal nem túl nagy, 193x219 mm-es, ám a nagyobb tárgyak fúrásához 406x610 mm-es, MDF anyagú, 10 mm vastag pótasztallal kiegészíthető (6). A tárgyasztal is 2x45 fokos szögben oldalra dönthető (7), merőleges helyzetében pedig egy kihúzható csap rögzíti. Vízszintes irányban természetesen a vertikális tengely körül is elforgatható. A fúrógép talpa masszív fémöntvény, ám a gépet nem feltétlenül kell stabilan a munkaasztalra csavarozni, mert a talpára szerelhető stabilizátorral kiegészítve bármilyen síkfelületen is biztonsággal használható (8). Tekintettel viszonylag könnyű, mindössze 27 kg-os összsúlyára, bárhová könnyen elszállítható, és mivel gyorsan szétszerelhető, szállítási helyigénye sem jelentős, bármilyen típusú személygépkocsi csomagterében elfér. Mindent egybevetve, égszerű kivitele mellett sokoldalúan kihasználható gépről van szó, amellyel viszont pontosan és szakszerűen dolgozhat bárki, akár szakiparos, akár barkácsoló az illető.
5A gépet természetesen mi is kipróbáltuk. A motorja, meghajtó mechanizmusa működés közben alig halható, ereje, fordulatszáma pedig megfelelő. Fémek fúrásakor visszafogott előtolást alkalmaztunk, s még a lágyacélt is könnyen fúrhattunk vele. A horizontális tengelyen szögben elforgatott fúrómechanizmus használatához azonban a tárgyasztalhoz szilárdan lefogott gépsatura is szükségünk volt. Munka közben nem éreztük, hogy a viszonylag kis teljesítményű motor erőlködött volna, igaz, csak olyan erővel nyomtuk le a fúrót, hogy az még jól forgácsolhatta a fémeket is. Szögbe állított fúrófejjel egy acélrúdba készítettünk 30 fokba döntött lyukat (9), majd alumínium idomba fúrtunk süllyesztéket adott mélységben (10). A munkadarabokat azonban mindenkor gépsatuba fogtuk, mert csak így biztosíthattuk, hogy a lyuk pontosan a kívánt helyre kerüljön. Fémanyagokban természetesen pontozóval kell a lyuk helyét előzőleg bejelölni. A munkadarab befogását úgy végeztük el, hogy a fúróorsót lenyomva a fúró hegyét igazgattuk a munkadarab bejelölt 7pontjába. A fúrófejet könnyű, ám kissé szokatlan volt a horizontális tengelyen előre hátra állítgatni, ám amint megszoktuk a gép eme sajátosságát, élvezettel használtuk is. Továbbá azt is, hogy ha a fúrófejet oldalra fordítottuk, az asztalon kívül is tudtunk vele dolgozni. Ez főként olyan tárgyaknál volt előnyös, amelyek méreteik miatt nem fértek volna a tárgyasztalra. A barkácsgépekhez viszonyítva kissé szokatlan volt a kézi fordulatszámváltás, az ékszíjat azonban pillanatok alatt a megfelelő áttételre illeszthettük. Erre ugyanis a különféle anyagok és a fúrandó lyuk átmérőjét illetően elég gyakran volt szükség. A csigafúrók átmérőjének növekedésével a fordulatszámot ugyanis csökkenteni kell. (A megfelelő fordulat kiválasztását - a próbaidőszak rövidsége miatt - a használati utasításban közölt táblázat alapján választottuk ki.)
A géppel - megrögzött barkácsolók lévén - fa- és műanyagokat is fúrtunk, ez utóbbiakat azonban csak alacsony fordulaton forgácsoltunk. A befogott fúrók méretétől függetlenül kiválóan dolgozott a gép, 10sőt még kivetőpánt fészekmaróként is jól szolgált, különös tekintettel az előzetesen beállítható furatmélységre, és a fúróorsó garantált merőlegességére (11). Megjegyezzük, hogy furatmélység mérésére, beállítására szolgáló mérőskálát természetesen az anyás szorító nélkül is lehet használni. Ilyenkor a mérőlécen előbb a tárgyfelszín érintésekori értékét olvastuk le a mutató segitségével, majd ehhez adtuk hozzá a furat mélységét, és ezen értékig fúrtuk ki a lyukat. Több azonos mélységű lyuknál azonban előnyösebb és főként biztonságosabb az ellenanyával biztosított mélységhatároló használata.
Számos próbafúrásunkat követően az a véleményünk, hogy a manuális beállításokkal együtt a Rexon RD 26A asztali fúrógép számos olyan pluszszolgáltatást nyújt, amellyel a méretében hasonló asztali gépek nem rendelkeznek, és ezért nemcsak a szakműhelyekben, hanem az igényes szerszámozottságú barkácsműhelyekben is jól megállná a helyét. Akinek pedig további információra lenne szüksége a bemutatott fúrógépről, az forduljon a forgalmazó Király-Torma Kft.-hez, 1151 Budapest, Mogyoród útja 12-14. Tel.: 306-8138, 307-3800.
 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fúrógép

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szila Siak avatarja

Szila Siak        

A 'T' alakú szerelvény fog először széttörni, nyilván nem öntöttvas, hanem néhány év időtartamra tervezett porkohászati termék ...

Egylépcsős fúrás vasbetonba

A világ 30 legnagyobb vállalata közt helyet foglaló Hitachi-nak csupán az egyik üzletága a kéziszerszámgép gyártás, ám a 10 éve a hazai piacon is elérhető gépek minősége, megbízhatósága hamar...


Fúrógépek új generációja

Az élénkpiros színű Einhell gépek megjelenésével a márka elkezdteátpozicionálniszerszámgépeit. A szín nem csak dizájnelem, hanem egy jobb minőség, hosszabb élettartam megjelenítése. A...