A háziasszonyok már
régen bevett szokása, hogy a frissen vásárolt ízesítő zöldségleveleket, a
petrezselymet, kaprot, snidlinget vízbe állítva tartják több napon keresztül
frissen. E célra műanyag-, vagy üvegpoharakat töltenek meg vízzel, és ebbe
állítják a zöldellő leveleket. Az ilyen alkalmi vizes edénykéket azonban könnyű
fellökni, különösen, ha nem is nagyon magasak. Megoldásként ajánljuk a képünkön
bemutatott poharas állványt.
Ennek fészkes talpa 20x80-100x340 mm-es fenyődeszka. Erre ragasszunk 6 mm-es
rétegeltlemezből kivágott darabot, amelybe előzőleg már körkiszúróval, korona-,
vagy lombfűrésszel a poharak alsó átmérőjével azonos kerek nyílásokat vágtunk. A
felső kalodalapot is az előzőkkel azonos méretű deszkából szabjuk le, majd ebbe is
vágjunk a poharak méretéhez igazodó kör alakú nyílásokat. A két deszkalapot két
25-30 mm átmérőjű faoszlop kapcsolja össze. Az oszlopok magassága a hosszú
üvegpoharaknál 30 mm-rel legyen alacsonyabb, s akinek módja van rá, a farudak egyik
végére esztergáljon ellapított, ellipszoid oszlopvéget. Az oszlopok alul legalább 10
mm mély csapfuratba illeszkedjenek, a felső kalodalapba pedig átmenő furatokat
készítsünk az oszlopok számára. Az oszlopokat ragasszuk a helyükre, majd alulról
behajtott facsavarokkal akadályozzuk meg a kilazulásukat. A poharas állványt végül
lakkozzuk be, tegyük helyére a vízzel félig töltött poharakat, amelyekbe máris
beleállíthatjuk a friss ízesítő zöldségeket. E zöldségtartó nemcsak hasznos, de
a konyhapolcra helyezve mutatós is.
Fürdőző zöldségeknek
2008-08-07 23:00:46 |
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!
Szólj hozzá a cikkhez!
Be kell jelentkezned,
hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.
Veteményezés
Óriási a vetőmagválaszték az üzletekben márciusban, hiszen ekkor indul a kiskertek szezonja. Érdemes jól megtervezni a konyhakertet, mert egy adott helyre az év során több növény is kerülhet....
Aszalás
Az aszalt élelmiszerek egészségesek, semmilyen tartósítószer nem kell ehhez a tartósításhoz. Ha szakszerűen tároljuk, akkor hosszú ideig, akár 1 évig is elállnak, ráadásul nincs további tárolási...