Fürdőző zöldségeknek

2008-08-07 23:00:46 |

A háziasszonyok már régen bevett szokása, hogy a frissen vásárolt ízesítő zöldségleveleket, a petrezselymet, kaprot, snidlinget vízbe állítva tartják több napon keresztül frissen. E célra műanyag-, vagy üvegpoharakat töltenek meg vízzel, és ebbe állítják a zöldellő leveleket. Az ilyen alkalmi vizes edénykéket azonban könnyű fellökni, különösen, ha nem is nagyon magasak. Megoldásként ajánljuk a képünkön bemutatott poharas állványt.
Ennek fészkes talpa 20x80-100x340 mm-es fenyődeszka. Erre ragasszunk 6 mm-es rétegeltlemezből kivágott darabot, amelybe előzőleg már körkiszúróval, korona-, vagy lombfűrésszel a poharak alsó átmérőjével azonos kerek nyílásokat vágtunk. A felső kalodalapot is az előzőkkel azonos méretű deszkából szabjuk le, majd ebbe is vágjunk a poharak méretéhez igazodó kör alakú nyílásokat. A két deszkalapot két 25-30 mm átmérőjű faoszlop kapcsolja össze. Az oszlopok magassága a hosszú üvegpoharaknál 30 mm-rel legyen alacsonyabb, s akinek módja van rá, a farudak egyik végére esztergáljon ellapított, ellipszoid oszlopvéget. Az oszlopok alul legalább 10 mm mély csapfuratba illeszkedjenek, a felső kalodalapba pedig átmenő furatokat készítsünk az oszlopok számára. Az oszlopokat ragasszuk a helyükre, majd alulról behajtott facsavarokkal akadályozzuk meg a kilazulásukat. A poharas állványt végül lakkozzuk be, tegyük helyére a vízzel félig töltött poharakat, amelyekbe máris beleállíthatjuk a friss ízesítő zöldségeket. E zöldségtartó nemcsak hasznos, de a konyhapolcra helyezve mutatós is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: zöldség

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szalmakertek, -ágyások

A zöldségeskert annyival jobb a díszkertnél, hogy azt évente újra alakítjuk, hisz az oda ültetett növények csak egy szezont töltenek a helyükön. A kisméretű szalmabálákból kialakíthatunk emelt...


Új zöldségfajták születése

Az új zöldségfajták nemesítése, ésamáshol nemesítettek adaptálása jelentősen felgyorsult az utóbbi időben. Egy zöldségfajta régen 15-20 évig is termesztésben volt, most 3-5 év múlva lecserélődik...