Virágsziget és homokozó teraszon

2008-08-07 23:30:50 | Módosítva: 2008-08-08 00:19:45

A nagyobb teraszok burkolatának sivárságát érdemes megtörni egy kisebb virágládával, amelybe szép virágokat, esetleg díszcserjéket ültethetünk. Könnyű a dolgunk akkor, ha a burkolólapok nem habarcsba, hanem homokba rakottak, mert akkor néhány lapot egyszerű felszedni, s helyébe deszkából összeállított keret is elég a kis virágsziget létrehozásához. Előnye, hogy szükség esetén az eredeti állapot gyorsan helyreállítható, illetve a virágládát könnyű áttelepíteni a terasz más részére.

A burkolat természetesen csak elvben könnyen megbontható, a kiemelendő lapokat valójában két acélhuzalból hajlított kampóval lehet csak kiemelni. Előtte a keskeny fugákba sepert, s már tömörödött homokot a huzalkampó szárával kaparjuk ki, majd oldalra fordítva, elhajlított végükkel nyúljunk a lapok alá. A kampókkal óvatosan mozgassuk meg a lapot, majd a segítségükkel emeljük ki az elsőt. A többit már könnyen kiemelhetjük, hiszen most már a lapok alá tudunk nyúlni. Annyi lapot vegyünk ki, amennyi elégséges a virágos sziget kialakításához.
3A virágláda végeredményben 40-45 mm-es vastagságú saroklécekkel összefogott, 20-24x10-120 mm-es deszkából készült keret, amelynek külső mérete pontosan igazodjon a kiemelt kőlapok helyére. A deszkalapokat a saroklécek felől behajtott facsavarokkal erősítsük össze (1). Magassága kb. 200-260 mm, külső mérete 480 mm-nél kisebb ne legyen. Ha két egymás fölé erősített deszkából állítjuk össze, akkor ezeket egy anyagvastagságnyival vágjunk rövidebbre a keret teljes szélességénél, és él-lap sarokkötéseiket felváltva alakítsuk ki. A keret felső élét a sarkokon gérbevágott illesztésű párkánydeszkákkal fedjük le. E vízszintes deszkákat alulról, trapéz alakúra szabott konzolokkal támasszuk alá, amelyeket ugyancsak a keret belseje felől behajtott facsavarokkal rögzítsünk a keret felső élével egy szintbe (2). A párkánydeszkákat a helyére illesztett keret és a konzolok élére helyezve csavarozzuk le (3). Ezt követően a láda belsejébe helyezzünk vastag fóliabélést, töltsük fel termőfölddel, s máris elültethetjük a virágládába szánt növényeket.
Ha pedig kisgyerek is van a családban, ilyen módon akár homokozót is létesíthetünk a terasz sarkában (4). Erre amúgy csak néhány évig lesz szükségünk, utána a burkolólapokat vissza is helyezhetjük a helyükre. A homokozó keret természetesen nagyobb, mint a virágszigeté, mérete akkor ideális, ha legalább 1,5x1,5 m-es, s 350-400 mm magasságú. Előnye, hogy a játék hevében kiszóródott homokot könnyű felseperni, párkányán pedig ülni és játszani is tudnak a gyerekek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: homokozó, terasz

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Terasz beépítés, igény szerint

A beépített terasz divatja szerencsére erősödőben van. Sokan élnek azzal a lehetőséggel, hogy életterüket bővítsék, komfortosabbá tegyék, és erre ma már színvonalas megoldások egész sora érhető el...


Kültéri betonfelületek felújítása

Az idő múlása, az időjárás, a hó, a fagy, az eső a kültéri betont kikezdi, felületük repedezik, porlik, mállik. Az ilyen betonfelületeket előbb utóbb mindenképpen fel kell újítani, vagy el kell...