Gyémánt vágótárcsák a Bosch-tól

2008-08-06 23:12:48 | Módosítva: 2008-08-07 00:31:29

Elsősorban az iparosok, de minden érdeklődő építkező figyelmébe is ajánljuk a Bosch legújabb fejlesztését a gyémánt vágótárcsát. A sarokcsiszolókban alkalmazható vágótárcsák különleges tudományukat annak köszönhetik, hogy a tárcsa alaplemezére speciális lézerhegesztési eljárással, fémporokba ágyazott szintetikus gyémántszemcséket ültetnek. A vágandó anyagoknak megfelelően a gyémántszemcsék beágyazásához különböző fémporokat használnak. Például a bronz és a réz lágy kötést biztosít, amely optimális vágást tesz lehetővé kemény anyagokban. Ezzel szemben a wolframkarbid vagy más keményfémek szilárd kötést képeznek, melyek optimális élettartamot biztosítanak erősen koptató hatású, un. abrazív anyagok vágásakor.

Lényegében a vágási teljesítményt a gyémántok és a hordozóanyag minősége határozza meg, ezeknek az összehangolása biztosítja a mindenkori anyagnak megfelelő optimális vágást. A gyémántszemcséknél pedig a maximális keménység és a szabályos vágásgeometria a legfontosabb szempontok.
A "professional" sorozatú gyémánt vágótárcsák három minőségi kategóriában készülnek, de mindhárom valóban professzionális minőségű. A "professional plus" a csúcskategória, amely a legmagasabb igényeket is kielégíti; ezek a kék, edzett alaplemezről ismerhetők fel. A "professional" alaplemeze zöld színű, és kiválóan megfelelnek az építési területeken végzendő vágási munkákhoz. A "professional eco" gyémánt vágótárcsák a kedvező árú napi mindenesek. Fényes alaplemezükről ismerhetők fel.

Ez a besorolás nem azt jelenti, hogy egyes anyagokhoz csak az egyik, vagy másik kategóriába tartozó vágótárcsák felelnek meg. Gyakorlatilag mindhárom kategóriában található olyan vágótárcsa típus, amely a tágan értelmezett építési-vágási munkákhoz szükségesek. A megfelelő szerszám kiválasztásával nem okozhat gondot a beton a kerámia a cserép, de akár a márvány vagy a betonvas vágása sem.
A gyémánttárcsák önélezők, ami azt jelenti, hogy a lekopott gyémántszemcsék fokozatosan leválnak és mindig új, éles szemcsék fejtik ki hatásukat. A vágótárcsákon lézerrel beégetett nyíl jelzi a forgásirányt, hogy még véletlenül se lehessen fordítva beszerelni.
A tárcsa vágóélén érdemes megfigyelni a különlegesen nagy (10 mm-es) szegmensmagasságot, amely a korábbi tárcsákhoz képest kétszeres élettartamot biztosít, valamint az ún. kopásjelzőket, melyek mindenkor információt nyújtanak a hátralevő élettartamról. Nem csak üzleti fogás, hanem egy fajta garancia a minőségre, hogy a gyártó a "professional plus" sorozatból, a 75%-nál kevésbé elhasznált gyémántvágó tárcsát visszavásárolja, ha a felhasználó nincs megelégedve a szerszámmal.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kombinált csiszológépek

A csiszolás a különféle felületek finomításának egyik fontos művelete. Kézzel ez fárasztó és időigényes, ezért aki teheti, igyekszik ezt a munkát is gépesíteni. Igen ám, de a csiszoló munkák...


Gyémánt vágótárcsák

Kemény vagy erősen koptató anyagok vágásához speciális vágóéllel rendelkező szerszámok szükségesek. Legtöbbször beton, kő vagy kerámia vágásakor lehet szükségünk gyémánt vágótárcsákra. Borsos áruk...