Gyémánt vágótárcsák a Bosch-tól

2008-08-06 23:12:48 | Módosítva: 2008-08-07 00:31:29

Elsősorban az iparosok, de minden érdeklődő építkező figyelmébe is ajánljuk a Bosch legújabb fejlesztését a gyémánt vágótárcsát. A sarokcsiszolókban alkalmazható vágótárcsák különleges tudományukat annak köszönhetik, hogy a tárcsa alaplemezére speciális lézerhegesztési eljárással, fémporokba ágyazott szintetikus gyémántszemcséket ültetnek. A vágandó anyagoknak megfelelően a gyémántszemcsék beágyazásához különböző fémporokat használnak. Például a bronz és a réz lágy kötést biztosít, amely optimális vágást tesz lehetővé kemény anyagokban. Ezzel szemben a wolframkarbid vagy más keményfémek szilárd kötést képeznek, melyek optimális élettartamot biztosítanak erősen koptató hatású, un. abrazív anyagok vágásakor.

Lényegében a vágási teljesítményt a gyémántok és a hordozóanyag minősége határozza meg, ezeknek az összehangolása biztosítja a mindenkori anyagnak megfelelő optimális vágást. A gyémántszemcséknél pedig a maximális keménység és a szabályos vágásgeometria a legfontosabb szempontok.
A "professional" sorozatú gyémánt vágótárcsák három minőségi kategóriában készülnek, de mindhárom valóban professzionális minőségű. A "professional plus" a csúcskategória, amely a legmagasabb igényeket is kielégíti; ezek a kék, edzett alaplemezről ismerhetők fel. A "professional" alaplemeze zöld színű, és kiválóan megfelelnek az építési területeken végzendő vágási munkákhoz. A "professional eco" gyémánt vágótárcsák a kedvező árú napi mindenesek. Fényes alaplemezükről ismerhetők fel.

Ez a besorolás nem azt jelenti, hogy egyes anyagokhoz csak az egyik, vagy másik kategóriába tartozó vágótárcsák felelnek meg. Gyakorlatilag mindhárom kategóriában található olyan vágótárcsa típus, amely a tágan értelmezett építési-vágási munkákhoz szükségesek. A megfelelő szerszám kiválasztásával nem okozhat gondot a beton a kerámia a cserép, de akár a márvány vagy a betonvas vágása sem.
A gyémánttárcsák önélezők, ami azt jelenti, hogy a lekopott gyémántszemcsék fokozatosan leválnak és mindig új, éles szemcsék fejtik ki hatásukat. A vágótárcsákon lézerrel beégetett nyíl jelzi a forgásirányt, hogy még véletlenül se lehessen fordítva beszerelni.
A tárcsa vágóélén érdemes megfigyelni a különlegesen nagy (10 mm-es) szegmensmagasságot, amely a korábbi tárcsákhoz képest kétszeres élettartamot biztosít, valamint az ún. kopásjelzőket, melyek mindenkor információt nyújtanak a hátralevő élettartamról. Nem csak üzleti fogás, hanem egy fajta garancia a minőségre, hogy a gyártó a "professional plus" sorozatból, a 75%-nál kevésbé elhasznált gyémántvágó tárcsát visszavásárolja, ha a felhasználó nincs megelégedve a szerszámmal.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyémánt vágótárcsák

Kemény vagy erősen koptató anyagok vágásához speciális vágóéllel rendelkező szerszámok szükségesek. Legtöbbször beton, kő vagy kerámia vágásakor lehet szükségünk gyémánt vágótárcsákra. Borsos áruk...


Gyémántfúrók

Persze nem a gyémánt fúrására gondolunk most, hanem azokra a betonfúró gépekre, amikkel a speciális, gyémántszemcsés fúrókoronák használhatók. A legkisebbek ezek közül normál fúrógép méretűek és...