Télikertekről nyáron

2008-08-07 23:22:17 | Módosítva: 2008-08-08 00:17:03

A télikert általában a ház napos, déli oldalán fekvő, üvegezett falú helyiség. Az Észak-Európában elterjedt üvegház jellegű télikert formája a Viktória-korszakban alakult ki; eleinte elsősorban egzotikus növények elhelyezésére szolgált. Korai formája pavilonszerű üvegház volt, amelyet a házhoz hasonló stílusban építettek. Az 1851-es londoni világkiállítás alkalmából épített Kristálypalota divatba hozta az előregyártott elemekből, üvegből és vasból épített elegáns megjelenésű konstrukciókat.

2

A télikert összeköti a házat a kerttel, elmossa a határvonalakat a "kint" és a "bent" között. Az üvegablakon keresztül zavartalanul gyönyörködhetünk a természet szépségeiben - bármilyen legyen is odakint az időjárás.

A hatalmas üvegablakokat a ház stílusában épült alacsony fal is tarthatja, de gyakran nincs is fal, csak a padlósíktól a tetőig tartó üveg.
9A legegyszerűbb télikert is dísze a háznak, de olyan típust válasszunk, amely házunk, kertünk stílusához és méreteihez leginkább illik. Nagyon szép lehet, ha a fémszerkezetet fehérre festjük. A favázás típusok folyamatos karbantartást igényelnek és jóval drágábbak, de gyönyörűek.
A télikert padlója lehet gránit, kerámia, pala, márvány, vagy deszka. Fontos, hogy vízálló legyen, hogy a növények öntözésekor lecsöppenő víz illetve a pára ne tehessen benne kárt. A télikertnek jól szellőztethetőnek kell lennie. A szellőzőnyílások legyenek a mennyezet közelében, hogy ne érezzük huzatosnak a helyiséget. Most nyáron viszont árnyékolásra van szükség.
A télikertet általában olyan bútorokkal rendezik be, amelyeket kerti használatra terveztek, így a magas páratartalom nem árt nekik. A nád vagy gyékényfonatos bútorok, színes párnákkal, abroszokkal igazi kerti hangulatot teremtenek.
Körültekintően válasszuk ki a télikert növényeit. Tájékozódjunk a különböző növények igényei felől, és csak ezután döntsünk. A télikertben ellenőrzés alatt kell tartani a hőmérsékletet és a páratartalmat, hogy a növények megfelelően fejlődjenek.

1. Cédrusfából készült napozóhely luxuskivitelben.
2. A burkolt pihenő fölé boruló íves vonalú télikert maximális kilátást biztosít a kertre. Jó időben ajtaja szinte teljesen nyitható.
3. Az örökkévalóságnak épült a nyugati vörös cédrusfa vázú sokszög alapú télikert. Anyagában és stílusában tökéletesen illeszkedik a házhoz.
4. Az egyszerű télikert házilag is összeállítható a kívánt méretben.
5. A félnyeregtetős télikertet a ház déli vagy nyugati oldalára érdemes elhelyezni. A házfal elraktározza a hőt, így a fűtés költségei jelentősen csökkennek.
6. A sokszög alaprajzú, fehér műanyagvázas télikert akár a ház sarkához is odailleszthető.
7. Szoba kilátással. Gyönyörű viktoriánus stílusú télikert. Az oldalfalak és a tető erős biztonsági üvegből készült.
8. A ház terméskő falához illesztett télikertből rossz idő esetén is szép látványt nyújt a kerti tó, a gondosan ápolt gyep és mutatós szegélyágyás.
9. A favázas télikert helyed ad a tulajdonos csodás növénygyűjteményének.
10. A télikert növényeit szalagfüggönyök védik az erős napsütéstől.
11. Az L-alakú épület teraszának egy részét foglalja el a télikert, amelynek vázszerkezete tökéletesen harmonizál a régi vidéki, épület vadonatúj nyílászáróival.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: télikert

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Légkamrás lemezek

A légkamrás műanyag lemezek egyszerűen szerelhetőek, sokoldalúan felhasználhatóak, ezért az utóbbi időben üvegházak, télikertek készítésekor, teraszfedések alkalmával egyre inkább kiszorították az...


Télikertek kialakítása

Nyitott terasz télikerté alakítása komplex feladat, mivel sok tényezőt kell figyelembe venni. Előző lapszámunkban részletesen elemeztük azokat a szempontokat, amelyeket mérlegelnünk érdemes, amikor...