Télikertekről nyáron

2008-08-07 23:22:17 | Módosítva: 2008-08-08 00:17:03

A télikert általában a ház napos, déli oldalán fekvő, üvegezett falú helyiség. Az Észak-Európában elterjedt üvegház jellegű télikert formája a Viktória-korszakban alakult ki; eleinte elsősorban egzotikus növények elhelyezésére szolgált. Korai formája pavilonszerű üvegház volt, amelyet a házhoz hasonló stílusban építettek. Az 1851-es londoni világkiállítás alkalmából épített Kristálypalota divatba hozta az előregyártott elemekből, üvegből és vasból épített elegáns megjelenésű konstrukciókat.

2

A télikert összeköti a házat a kerttel, elmossa a határvonalakat a "kint" és a "bent" között. Az üvegablakon keresztül zavartalanul gyönyörködhetünk a természet szépségeiben - bármilyen legyen is odakint az időjárás.

A hatalmas üvegablakokat a ház stílusában épült alacsony fal is tarthatja, de gyakran nincs is fal, csak a padlósíktól a tetőig tartó üveg.
9A legegyszerűbb télikert is dísze a háznak, de olyan típust válasszunk, amely házunk, kertünk stílusához és méreteihez leginkább illik. Nagyon szép lehet, ha a fémszerkezetet fehérre festjük. A favázás típusok folyamatos karbantartást igényelnek és jóval drágábbak, de gyönyörűek.
A télikert padlója lehet gránit, kerámia, pala, márvány, vagy deszka. Fontos, hogy vízálló legyen, hogy a növények öntözésekor lecsöppenő víz illetve a pára ne tehessen benne kárt. A télikertnek jól szellőztethetőnek kell lennie. A szellőzőnyílások legyenek a mennyezet közelében, hogy ne érezzük huzatosnak a helyiséget. Most nyáron viszont árnyékolásra van szükség.
A télikertet általában olyan bútorokkal rendezik be, amelyeket kerti használatra terveztek, így a magas páratartalom nem árt nekik. A nád vagy gyékényfonatos bútorok, színes párnákkal, abroszokkal igazi kerti hangulatot teremtenek.
Körültekintően válasszuk ki a télikert növényeit. Tájékozódjunk a különböző növények igényei felől, és csak ezután döntsünk. A télikertben ellenőrzés alatt kell tartani a hőmérsékletet és a páratartalmat, hogy a növények megfelelően fejlődjenek.

1. Cédrusfából készült napozóhely luxuskivitelben.
2. A burkolt pihenő fölé boruló íves vonalú télikert maximális kilátást biztosít a kertre. Jó időben ajtaja szinte teljesen nyitható.
3. Az örökkévalóságnak épült a nyugati vörös cédrusfa vázú sokszög alapú télikert. Anyagában és stílusában tökéletesen illeszkedik a házhoz.
4. Az egyszerű télikert házilag is összeállítható a kívánt méretben.
5. A félnyeregtetős télikertet a ház déli vagy nyugati oldalára érdemes elhelyezni. A házfal elraktározza a hőt, így a fűtés költségei jelentősen csökkennek.
6. A sokszög alaprajzú, fehér műanyagvázas télikert akár a ház sarkához is odailleszthető.
7. Szoba kilátással. Gyönyörű viktoriánus stílusú télikert. Az oldalfalak és a tető erős biztonsági üvegből készült.
8. A ház terméskő falához illesztett télikertből rossz idő esetén is szép látványt nyújt a kerti tó, a gondosan ápolt gyep és mutatós szegélyágyás.
9. A favázas télikert helyed ad a tulajdonos csodás növénygyűjteményének.
10. A télikert növényeit szalagfüggönyök védik az erős napsütéstől.
11. Az L-alakú épület teraszának egy részét foglalja el a télikert, amelynek vázszerkezete tökéletesen harmonizál a régi vidéki, épület vadonatúj nyílászáróival.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: télikert

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Télikertek árnyékolása

Ahol erre lehetőség van, télikerttel lehet megnövelni a lakótér alapterületét. Ez az bővítmény ősztől tavaszig aktív hőcsapdaként működik, rásegíthet a lakás fűtésére, ám nyáron a nagy üvegezett...


Téliesített teraszok

A nyitott teraszok, balkonok télen szinte csak raktárként használhatók, mivel többé-kevésbé ki vannak téve az időjárás szélsőséges hatásainak. Akiviszont a téli időszakban is élvezni szeretné...