Tippek szállásválasztáshoz

2011-07-30 21:06:39 | Módosítva: 2011-07-30 21:07:28

Az utóbbi néhány évben átrendeződtek hazánk és Európa szálláskínálatának árai. A túlzott hitelfelvétel következtében az utazások még inkább luxuskiadássá váltak, így minden szálláshely igyekszik a megcsappant vendégkört megtartani vagy átcsábítani magához.

Minden annyit ér, amennyiért vevő van rá. A fenti mondás nagy igazságtartalma a szálláskínálaton is jól meglátszik. Míg évekkel ezelőtt felállítható volt egy árszint-sorrend, ma ez már csak nyomokban érvényes. Régen a kemping volt a legolcsóbb, a magánszálláshely kicsivel drágább, ezt követték a panziók árban, majd a szállodák, csillagbesorolás szerint növekvő árral. A választék rengeteget bővült az utóbbi időben, az utazók száma kevésbé. Napjainkban jobban járunk, ha előbb kitaláljuk, milyen kategóriájú szállást szeretnénk igénybe venni, majd e kategórián, a választott településen és környékén megnézzük az ajánlatokat ár-érték arány összehasonlítással.
Az előbb említett sorrend azért borult fel, mert ma már hazánkban is találunk luxuskempingeket mobilházakkal, medencével, amelyek természetesen drágábbak akár egy panziónál is. És a felsőkategóriás szállodák is kénytelenek olcsóbb árakon számolni bizonyos időszakokban azért, hogy valaki nálunk töltsön pár napot.

A következő rövid történet pedig hasznos tanulsággal szolgál, hogy egy adott szolgáltatást mennyiért vehetünk igényben. Többféle áron, ugyanott, ugyanazt a szolgáltatást. Ez úgy lehetséges, hogy a szállodák egy része többféle árfekvésű csomagot alakít ki egyazon szolgáltatására. Ha valaki a drágábbat veszi meg, akkor a szálloda jól járt, ha az olcsóbbat, akkor sem járt rosszul. Rosszul akkor jár, ha a szobák üresen állnak.
Egy háromcsillagos wellness hotel a 2 fő 2 éjre szóló félpanziós csomagját listaáron a honlapján 40 000 forintért hirdeti. De mivel mindig kell valami akciónak lennie, akciós kínálatában ezt nagylelkűen 36 000-ért kínálja. Az egyik internetes szállásközvetítéssel foglalkozó honlapon ugyanezt a csomagot, ugyanebbe a hotelbe 26 000-ért foglalhatjuk le, egy aukciós portálom pedig ugyanide, ugyanerre a csomagra 17 000-ért árusítanak jegyeket. Tehát ugyanazt az üdülési csomagot, ugyanabban a szállodában, ugyanolyan ellátással, és ugyanabban az időszakban 36 000-ért és 17 000 ért is megvehetjük. Tanulságos, ezért nézzünk jól szét!

Hogy járunk jobban?

A rugalmasság jelentős spóroláshoz vezethet. Ha üdülésünk célpontja nincs szigorúan behatárolva, akkor érdemes végignézni főleg az interneten az éppen akciós ajánlatokat, és ezek alapján választani. Az aukciós és szállás-outlet portálokon a szálloda listaárához képest nem ritka, hogy 50-70 százalékos kedvezménnyel is foglalhatunk, vagy vásárolhatunk foglalási jegyeket, melyeket később – a szállodával egyeztetett időpontban – beválthatunk. Érdemes a last-minute ajánlatokat keresni, ehhez persze az is kell, hogy a család összes tagja egyszerre szabadságra mehessen, és akkor, amikor megvan a legjobb lehetőség. Az ilyen utolsó pillanati ajánlatok lényege, hogy a szálloda a szabad szobáit, ha olcsón is, de igyekszik feltölteni, tehát az ilyen ajánlatoknál a meghirdetés után pár napon belül már indulni is kell.
Általában az összes szálláskategóriában kedvezőbbek az árak, ha hétköznapokon, vagy nem idegenforgalmi főszezonban utazunk. Ennek oka, hogy akkor a szállodáknak kisebb a kihasználtsága, ezért olcsóbban is adják a szobákat. Ha ekkorra tudjuk időzíteni az üdülést, annak az az előnye is megvan, hogy kevesebb embert kell kerülgetnünk a szállodában.
A legkellemesebb, ha teljes- vagy félpanziót rendelünk a szálláson, így az étkezés is megoldott, és ez így olcsóbb is, mintha étlapról étkeznénk. Érdemes a kisebb szobaszámú, wellness részleggel is rendelkező szállodákat előnyben részesíteni, ha inkább passzívan pihennénk, mert ekkor a strandoláshoz ki se kell lépnünk a hotelből, és akár kora reggel, akár késő esete is élvezhetjük e szolgáltatásokat.
A kisebb szobaszámú és alacsonyabb kategóriájú „szocreál” jellegű szállodáknak a „retro” hangulat és a kedvező ár mellett a vendég szempontjából az a további előnye, hogy a kis szobaszám miatt nagyobb csoportokat nem biztos, hogy tudnak fogadni. Ha sikerül valamilyen olyan időpontot kiválasztanunk, amikor szinte senki nem üdüléssel tölti az idejét (iskolakezdés napjai, egyéb), akkor esélyes, hogy a szálloda wellness- és más szolgáltatásit csak mi élvezzük a minimális vendégszám miatt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nzr

Címkék: szállás, nyaralás, olcsó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Alkutechnikák

Egy szerelés, vagy egy nagyobb építőipari kivitelezés kapcsán nem mindegy, hogy mennyire kell a pénztárcánkba nyúlni. Az alábbiakban bemutatunk néhány módszert, amikkel a költségeket érdemes...


Személyi- és vagyonbiztonság a strandokon

A nyári meleg beálltával egyre többen keresik fel a strandokat. Afürdőzők mellett a bajkeverők és a tolvajok egyaránt megindulnak a vizek irányába. A forróságban igen kellemes időtöltés a...