Tippek szállásválasztáshoz

2011-07-30 21:06:39 | Módosítva: 2011-07-30 21:07:28

Az utóbbi néhány évben átrendeződtek hazánk és Európa szálláskínálatának árai. A túlzott hitelfelvétel következtében az utazások még inkább luxuskiadássá váltak, így minden szálláshely igyekszik a megcsappant vendégkört megtartani vagy átcsábítani magához.

Minden annyit ér, amennyiért vevő van rá. A fenti mondás nagy igazságtartalma a szálláskínálaton is jól meglátszik. Míg évekkel ezelőtt felállítható volt egy árszint-sorrend, ma ez már csak nyomokban érvényes. Régen a kemping volt a legolcsóbb, a magánszálláshely kicsivel drágább, ezt követték a panziók árban, majd a szállodák, csillagbesorolás szerint növekvő árral. A választék rengeteget bővült az utóbbi időben, az utazók száma kevésbé. Napjainkban jobban járunk, ha előbb kitaláljuk, milyen kategóriájú szállást szeretnénk igénybe venni, majd e kategórián, a választott településen és környékén megnézzük az ajánlatokat ár-érték arány összehasonlítással.
Az előbb említett sorrend azért borult fel, mert ma már hazánkban is találunk luxuskempingeket mobilházakkal, medencével, amelyek természetesen drágábbak akár egy panziónál is. És a felsőkategóriás szállodák is kénytelenek olcsóbb árakon számolni bizonyos időszakokban azért, hogy valaki nálunk töltsön pár napot.

A következő rövid történet pedig hasznos tanulsággal szolgál, hogy egy adott szolgáltatást mennyiért vehetünk igényben. Többféle áron, ugyanott, ugyanazt a szolgáltatást. Ez úgy lehetséges, hogy a szállodák egy része többféle árfekvésű csomagot alakít ki egyazon szolgáltatására. Ha valaki a drágábbat veszi meg, akkor a szálloda jól járt, ha az olcsóbbat, akkor sem járt rosszul. Rosszul akkor jár, ha a szobák üresen állnak.
Egy háromcsillagos wellness hotel a 2 fő 2 éjre szóló félpanziós csomagját listaáron a honlapján 40 000 forintért hirdeti. De mivel mindig kell valami akciónak lennie, akciós kínálatában ezt nagylelkűen 36 000-ért kínálja. Az egyik internetes szállásközvetítéssel foglalkozó honlapon ugyanezt a csomagot, ugyanebbe a hotelbe 26 000-ért foglalhatjuk le, egy aukciós portálom pedig ugyanide, ugyanerre a csomagra 17 000-ért árusítanak jegyeket. Tehát ugyanazt az üdülési csomagot, ugyanabban a szállodában, ugyanolyan ellátással, és ugyanabban az időszakban 36 000-ért és 17 000 ért is megvehetjük. Tanulságos, ezért nézzünk jól szét!

Hogy járunk jobban?

A rugalmasság jelentős spóroláshoz vezethet. Ha üdülésünk célpontja nincs szigorúan behatárolva, akkor érdemes végignézni főleg az interneten az éppen akciós ajánlatokat, és ezek alapján választani. Az aukciós és szállás-outlet portálokon a szálloda listaárához képest nem ritka, hogy 50-70 százalékos kedvezménnyel is foglalhatunk, vagy vásárolhatunk foglalási jegyeket, melyeket később – a szállodával egyeztetett időpontban – beválthatunk. Érdemes a last-minute ajánlatokat keresni, ehhez persze az is kell, hogy a család összes tagja egyszerre szabadságra mehessen, és akkor, amikor megvan a legjobb lehetőség. Az ilyen utolsó pillanati ajánlatok lényege, hogy a szálloda a szabad szobáit, ha olcsón is, de igyekszik feltölteni, tehát az ilyen ajánlatoknál a meghirdetés után pár napon belül már indulni is kell.
Általában az összes szálláskategóriában kedvezőbbek az árak, ha hétköznapokon, vagy nem idegenforgalmi főszezonban utazunk. Ennek oka, hogy akkor a szállodáknak kisebb a kihasználtsága, ezért olcsóbban is adják a szobákat. Ha ekkorra tudjuk időzíteni az üdülést, annak az az előnye is megvan, hogy kevesebb embert kell kerülgetnünk a szállodában.
A legkellemesebb, ha teljes- vagy félpanziót rendelünk a szálláson, így az étkezés is megoldott, és ez így olcsóbb is, mintha étlapról étkeznénk. Érdemes a kisebb szobaszámú, wellness részleggel is rendelkező szállodákat előnyben részesíteni, ha inkább passzívan pihennénk, mert ekkor a strandoláshoz ki se kell lépnünk a hotelből, és akár kora reggel, akár késő esete is élvezhetjük e szolgáltatásokat.
A kisebb szobaszámú és alacsonyabb kategóriájú „szocreál” jellegű szállodáknak a „retro” hangulat és a kedvező ár mellett a vendég szempontjából az a további előnye, hogy a kis szobaszám miatt nagyobb csoportokat nem biztos, hogy tudnak fogadni. Ha sikerül valamilyen olyan időpontot kiválasztanunk, amikor szinte senki nem üdüléssel tölti az idejét (iskolakezdés napjai, egyéb), akkor esélyes, hogy a szálloda wellness- és más szolgáltatásit csak mi élvezzük a minimális vendégszám miatt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nzr

Címkék: szállás, nyaralás, olcsó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Éves kertterv

Télen nem sok tennivaló akad a kertben, itt az idő a tervezéshez. Minél átgondoltabban alakítjuk ki a következő évre tervezett kertészeti munkáinkat, annál hatékonyabbak lehetünk. Kevesebb...


Utánfutó, vontatmány

Barkácsoló, otthonát és kertjét folyamatosan gondozó, fejlesztő „ezermester” az átlagosnál többször szállít terjedelmesebb, nehezebb tárgyakat. És persze vásárol bútort, vagy éppen virágföldet...