Jó ajándék időseknek is

Digitális képkeretek

2011-02-06 22:19:56 | Módosítva: 2011-02-11 13:09:52

Az utóbbi időben lett "sláger" a digitális képkeret, amit feltehetően a digitális fényképezőgépek rohamos elterjedése indikált. Hiszen ma már mindenki szorgalmasan kattogtatja a gépét vagy a felvételek készítésére alkalmas mobil telefonját. A felvételeket pedig ezt követően vagy a gép LCD kijelzőjén lehet kicsiben megnézni, vagy számítógépbe átmásolva és jóval nagyobb méretben, a monitor képernyőjén jeleníthetjük meg. Egy harmadik lehetőség a digitális képkeret, ami végső soron egy hordozható fényképalbum. A technikának köszönhetően ez a készülék a hagyományos fotóalbumoknál sokkal több felhasználói funkciót biztosít, és számítógép sem kell a használatához.

A közkedveltsége tehát érthető, ám a megfelelő típus kiválasztásakor nem árt többféle szempontot is figyelembe venni. A digitális képkeretek kvalitásai ugyanis eléggé eltérőek, és csak a valós igények számbavétele alapján érdemes a különféle igényeket leginkább teljesítő típus mellett dönteni. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány megszívlelendő szempontot, amelyek megkönnyíthetik a megfelelő digitális képkeret kiválasztását.
A képernyő mérete azért is lényeges, mert ha kicsi, valószínűleg a képfelbontása sem a legjobb. Általában collban adják meg a képátlót, amely kulcstartókon 1,1, 1,5", az asztali méretű kereteknél 7, 8, 10, 15". A képfelbontásuk a kicsiknek 96x96 pixel, a nagyobbaknál már 480x230 pixel, ami ugyan kevésnek tűnhet, de a viszonylag kis, 7-8"-s képernyő úgysem csoportképek nézegetésére való. A nagyobb LCD képernyős képkeretek felbontása már 800x600 pixel, vagy ennél magasabb, 600x1024 pixel a 10"-os képernyősök esetében, ami már elég jó képrészletezést biztosít. Monitor minőséget azonban ezektől sem lehet elvárni.
A képernyő felbontása azért is fontos, mert nem biztos, hogy a nagyfelbontású képeket a képkeret szoftvere automatikusan átméretezi. Ezért célszerű a képeket számítógépen átméretezve feltölteni a képkeretre. Az eredményt ajánlatos a képkereten ellenőrizni. A kis felbontású képernyőkön a képek részletességének vesztése fokozottan érvényesül, ami érthető is, mint ahogyan az is, hogy a képernyő pixelméreténél kisebb felbontású képek széteshetnek.

Lényegesebb az is, hogy az asztali keretek képernyőjének mekkora a fényereje, és hogy milyen szögérték alatt marad éles a kép. Az általáAz infravörös távirányítókkal kényelmesebb a képkeretek használatanos fényerő 250, 300 cd/m2, a kontrasztarány pedig többnyire 500:1 arányú. A vetítőszög értékét viszonylag ritkán adják meg, ez általában 50-75 fok.
A kezelhetőség sem elhanyagolható tulajdonság. Ez főként a nagyobb képkereteknél lényeges, mert pl. a távirányítósak kezelése sokkal kényelmesebb, mint keretek oldalán, vagy a hátoldalán található, netalán kombinált kialakítású navigációs gombokkal vezérelhető készülékekké. A nagyobb keretek általában hálózatról is működnek, a kulcstartós, illetve a kis képernyős változatok Li-Ion akkusak. Az adapteresek tehát elektromos hálózathoz kötöttek, az akkuk viszont időközönként feltöltést igényelnek. A hálózati adapterrel működő képkeretek között van néhány olyan, amelynek beépített akkuja képnézegetéskor a hálózattól független használatot is lehetővé tesz, és adaptere használat közben automatikusan feltölti az akkut. Az akkutöltők és hálózati adapterek minden esetben tartozékok.
A készülékek belső memóriájának a kapacitása sem lényegtelen, mert ez határozza meg, hogy hány kép tárolását teszi lehetővé. Az olcsóbb képkeretek 500-600 MB memóriája is több mint 1200 kép tárolására alkalmas, míg az igényesebbek és intelligensebbek akár 2 GB kapacitásúak, ezért akár 3000 képtárolására is alkalmasak.

Kis méretű képkeretek esetében érdemes elgondolkodni azon, hogy a képnézegetésen kívül igényeljük-e más funkciók használatát is, mert bár az ilyen szolgáltatásokat nyújtó készülékek választéka is elég bőséges, ám ezek már más, drágább kategóriába tartoznak és nem biztos, hogy szolgáltatásaikat elég gyakran fogjuk használni. A fényképezőgépek videofelvételei pl. számtalan kódolással készülnek, és esetenként csak a képkeret kipróbálásával lehet arról meggyőződni, hogy az adott felvétel fájl típusa lejátszható-e rajta.
Sokkal fontosabb, hogy egy adott képkeret milyen bemenetekkel rendelkezik. USB bemenet szinte minden képkereten van, a különféle memória kártyák fogadására szolgáló bemenet viszont esetleg csak egy adott típust fogad. A saját memóriakártyánk készülékhez való kompatibilitását ezért vásárláskor mindenképpen ellenőrizni kell. Továbbá azt is, hogy a készülékhez tartozék-e az USB kábel. Sokan szívesen csatlakoztatnak pendrive-ot a készülékhez, mert a memória kártya másolása pl. kártyaolvasó hiányában nem is lehetséges, vagy bonyolult. A nagyobb pendriv-ok azonban kiállhatnak a készülék keretéből. Nagyobb képméretű, és jó felbontású képkeretek már beépített hangszóróval és egyéb extrafunkciókkal is rendelkeznek, és videók lejátszására is alkalmasak.

A nagyobb keretek falra és asztalra is helyezhetők A digitális képkeretek szolgáltatásai gyártmánytól és típustól függően eléggé változatosak. A beépített hangszóróval a képek lejátszását zenei aláfestéssel lehet élvezetesebbé tenni. Számos keret akár több kép megjelenítésére, automatikus képfordításra, nagyításra is alkalmas, sőt a fényerő és a kontraszt állítását is lehetővé teszi. Zeneileg aláfestett diavetítésre is számos képkeret alkalmas, és a képsorrend is némelyiken előre beállítható. Esetenként a programozható ki/be kapcsolást is lehetővé teszi a készülék saját programja, és nem egy digitális képkeret ébresztő- és naptárfunkciót is elláthat. A nagyobb képernyővel rendelkező és jól kvalifikált képkertek USB csatlakozóval a számítógéphez is kacsolva akár második PC monitorként is használhatók. Egyes digitális képkertekre WiFi kapcsolattal bárhonnan lehet képet küldeni.

A kis méretű keretektől ne várjunk csodákat Az ideálisan szempontok alapján kiválasztott digitális képkeret a digitális fényképek esetében helyettesíti a hagyományos régi fotóalbumokat, és a sok élvezetes percet szerezhet az egész családnak. A sok ezer felvétel tárolása pedig a kis helyigényű memóriakártyákon ideálisan megoldható. Az egyszerűen kezelhető készülékek ideális ajándékok lehetnek akár idősebbek számára is, akik a számítógéppel már nemigen fognak megismerkedni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hol tart ma a digitális TV?

Több mint egy éve indult el digitális földi televíziós szolgáltatás, melynek keretében előfizetési díj nélkül elérhető SD és HD minőségű programok vehetők tetőantennás vétellel, kiváló minőségben....


Digitális inverteres klíma

A légkondicionálás nem egyszerűen csak a levegő hűtését jelenti, hanem a hőmérséklet szabályozását, vagy akár a levegő tisztítását is, amellyel megfelelő komfortszintet biztosíthatunk egész éven...