A penészesedésnek elejét lehet venni

2014-09-05 10:32:48 | Módosítva: 2014-09-05 10:54:11

A lakások levegőjének páratartalma ideális esetben 40-60%-os telítettségű lehet. Télen a fűtési szezonban a fűtés légszárító hatása miatt, nyáron pedig a meleg idő hatására a helyiségek páratartalma szerencsés esetben, megfelelő kereszthuzatos szellőztetéssel megközelíti az ideális szintet. Tavasszal és ősszel, a csapadékos időjárás és a változó külső hőmérséklet miatt azonban a lakások relatív páratartalma általában növekszik.


Helyiségek páratartalma

A túl száraz levegő sem ideális, mert nem tesz jót a szervezet védekezésében fontos szerepet játszó orr nyálkahártyájának, ami így nehezebben szűri ki a különféle allergén anyagokat. Ám a lakóhelyiségek túl magas páratartalma kimondottan ártalmas, mert nemcsak terheli a szívet, nehezebbé teszi a légzést, de lehetőséget ad a különféle penészgombák megtelepedésének is. Ez ellen védekezni kell, mert a penészesedő lakás minden szempontból egészségtelen.

A penészesedett falaktól és egyéb felületektől eleinte tüneti kezeléssel, pl. penészölő spray-vel, vagy penészgátló festéssel viszonylag könnyen meglehet szabadulni. De ez az állapot csak időleges. Ha magát az előidéző okot – nevezetesen a levegő magas páratartalmát – nem lehet ideális szinten tartani, újra megjelenek a penészes felületek. Eltüntetésükhöz a viszonylag kis teljesítményű ún. tablettás páramentesítő készülékek gyakran kevésnek bizonyulnak, a páraelszívásuk nem elég intenzív.

A lakóhelyiségek relatív páratartalma viszonylagos, nem csak a levegő vízpára mennyiségétől, hanem a helyiség hőmérsékletétől is függ. A magasabb hőmérsékletű levegő ugyanis több vízpárát képes magában tartani, mint az alacsonyabb hőmérsékletű. Amint telített lesz vízpárával a helyiség levegője, az cseppek formájában először a hidegebb felületeken csapódik ki. Ezért tapasztalható pl. a fürdőszobai tükör és a csempefelületek nedvesedése, mert a pára a leghidegebb felületeken csapódik ki leghamarabb. A nagyon magas páratartalmú levegőben a nedvesedés előbb utóbb a festett falakon, sőt a bútorokon is meglátszik, és röviddel ezt követően megjelenik a penész ezeken a helyeken.

A lakóhelyiségekben ezért szinte állandó és hatékony „párafelügyelet” szükséges. Különösen, hogy a jól szigetelt ablakok és ajtók gátolják a természetes filtrációt, amit néhány kereszthuzatos szellőztetéssel már nem lehet pótolni, különösen, ha a külső levegő páratartalma is eléggé telített pl. egy kiadós eső után, fűtés pedig már nincs. Ellenben az állandó üzemű és a helyiségek levegőjét folyamatosan cirkuláltató, páratartalmát állandóan mérő, és beállított értékén tartását is biztosító készülékek valamelyikével a levegő ideális páratartalma biztosítható.

A kiegészítő fűtőkészülékekkel ugyan szükség és igény szerint megemelhető a helyiségek hőmérséklete, és különösen az infra paneles készülékek még a falakat is melegítik, ám a levegő páratartalmát nem, csak a nedvesség lecsapódását lehet némileg késleltetni. Az egyéb, kiegészítő fűtőtestek alkalmazásával a levegő cirkulációja is késlelteti a hideg falrészeken a vízpára lecsapódását, ám nem szünteti meg a penészgombák megtelepedésének alapfeltételét, azaz a levegő páratartalmának túlzott mennyiségét. Ezt leginkább az elektromos páramentesítő készülékek képesek megfelelő szinten tartani.

A párátlanító gépek működési elve a hűtve szárítás, amelynek során a készüléken átáramoltatott levegőből a pára felesleges mennyisége kicsapódik, és a gyűjtőtartályban gyűlik össze. Ha a gyűjtőtartály megtelik, akkor a gép automatikusan kikapcsol. A legtöbb készüléknél a víz lefolyóba történő tömlős kivezetésére is van lehetőség. A lehűtött levegő a készülékben újra felmelegszik, és visszaáramlik a szobába.


A háztartásokba tervezett páramentesítő készülékek gyártótól és típustól függően különféle kapacitásúak. Vannak közöttük csupán napi 4 dl páramentesítő kapacitású készülékek, ám egy nagyobb lakásban már célszerű a 16-20 l/nap víz összegyűjtésére alkalmas páramentesítők valamelyikét használni. Ezek az elektromos készülékek ideális hatásfokukat 80 százalékos relatív páratartalomnál és állandó működés közben teljesítik. Párátlanító teljesítményüket célszerű a helyiségek, vagy az egész lakás területéhez igazodva megválasztani, mert a felvett teljesítményük ugyan nem jelentős, 250-450 W, ám a túlbiztosítás pénzbe kerül.

A működés közbeni zajszintjük még a nagyobb teljesítményűeknél sem mondható magasnak, nem haladja meg az 50 dB-t. Így használatuk szinte alig észlelhető. Ráadásul szinte mindegyik automata működésű. Amint eléri a helyiségben a beprogramozott légpára szint, a készülék automatikusan leáll, majd a nedvesség túlzott növekedésekor újból működni kezd. A korszerű készülékek mindegyike folyamatos páraszintmérővel rendelkezik, és automatikusan tartja a beállított páratartalmat. A legtöbb ilyen készülék légszűrővel is rendelkezik, így egyben légtisztítást is végez.

A párátlanítókban általában kompresszoros hűtőkörön átáramoltatott nedves levegőből kicsapódik a páratartalom, majd a lehűlt és a nedvességtől megszabadított levegő ventilátor segítségével átáramlik a meleg kondenzátoron, így a páramentesített levegő szinte az eredeti hőmérsékletű. A kicsapatott vízmennyiség a kondenzátor alatti víztartályban gyűlik össze, ami túlcsordulás ellen védett, érzékelője telitettség esetén automatikusan leállítja a készülék működését, és a tartály kiürítése után az újra indítható. A tartály bármely vizesblokkba kivezetve is beköthető, így biztosítható a készülék esetleges folyamatos üzeme.


A páramentesítő készülékek kiválasztásánál célszerű a lakás alapterületéhez igazodóan figyelembe venni az adott típust, továbbá a párátlanító teljesítmé­nyére is érdemes figyelni. Célszerű olyan készüléket választani, amelyiken nemcsak a beállított páratartalom automatikus szinten tartását, de a működési idő intervallumát is előre be lehet programozni. A készülékek súlya nem különösebben lényeges szempont, mert többnyire kerekeken mozgathatók, és így az áthelyezésük viszonylag könnyű. A kondenzvíz tartályának kapacitása miatt nem kell aggódni, ha megtelik, a készülék automatikusan leáll, mindegyik túlfolyás ellen biztosított.

A párátlanító készülékekre néha csak alkalomszerűen van szükség, például beázások gyors kiszárításánál, egyébként pedig szükségtelen lenne a beszerzése, mert a lakás páratartalma megfelelő szinten tartható szinte minden évszakban. Ilyen esetekben a vásárlás helyett célszerűbbnek tűnik a készülék bérlése. A helyzet azonban közel sem ilyen ideális, mert a kaució és a hetibérlet többe kerülhet – 2 heti bérlésnél – mint egy közepes teljesítményű páramentesítő megvásárlása, ami ezt követően bármikor használatba helyezhető. Akár a mosott ruha gyorsabb száradása érdekében, akár a fürdőszoba páradús levegőjének gyors csökkentése miatt is használható, sőt, még lakásfestéskor is segít gyorsan kiszárítani a festett falakat. A készülék bérlés ezért nem biztosan jó megoldás, míg egy saját páramentesítő készüléket bármikor a szükséges helyen azonnal üzembe lehet állítani, és ezzel a penészesedésnek is biztosan bármikor elejét lehet venni.


A falakon kialakult penészfoltokat penészölő festéssel csak ideiglenesen lehet megszüntetni


A tablettás páramentesítők az állandó páralecsapódások megszüntetéséhez nem elég hatékonyakA falakon már megtelepedett penészes felületek megszünteté­séhez nagyobb párátlanító teljesítményű készülékek szükségesek


Nagyobb beázások hálózati párátlanító készülékkel sokkal gyorsabban kiszáríthatók, mint szellőztetéssel


Kis alapterületű fürdőszobák áramentesítéséhez a kisebb teljesítményű hálózati páraelszívók is elégségesek


Az elektromos páramentesítők száraz és meleg levegőt fújnak ki


A legtöbb hálózati páramentesítő antibakteriális szűrővel is rendelkezik


A legtöbb típuson a kondenzvíz tartálya leeresztő kivezetéssel is ellátott


A lakószobák páraszintjének ideális szinten tartását a hálózati páraelszívó készülékek automatikusan végzik el


A páraelszívó esős időben a gardrób szobában is hatásos a nedves használati tárgyak megszárításakor


A kimosott, nedves ruhák gyorsabban száradnak, ha a helyiségben páraelszívó üzemel


A korszerű páraelszívókon a páratartalom szintjén kívül akár a működési időzóna is beprogramozható


A páraelszívók az irodákban is állandóan egészséges, páramentes levegőt biztosítanak

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fugatisztítás

Ugye ismerős az az érzés, hogy egy szépen eltervezett és elkészített burkolás után a sokszor színes kivitelezésű fugák kezdenek elszürkülni, majd teljesen elveszítik eredeti színüket. Sokaknak okoz...


Ablakba integrált, hőcserélős szellőztető

Az új fejlesztésű, teljesen az ablakba integrált hőcserélős szellőzés szükség szerint látja el friss levegővel a lakást, csukott ablakok mellett gondoskodik afolyamatos légcseréről.