A penészesedésnek elejét lehet venni

2014-09-05 10:32:48 | Módosítva: 2014-09-05 10:54:11

A lakások levegőjének páratartalma ideális esetben 40-60%-os telítettségű lehet. Télen a fűtési szezonban a fűtés légszárító hatása miatt, nyáron pedig a meleg idő hatására a helyiségek páratartalma szerencsés esetben, megfelelő kereszthuzatos szellőztetéssel megközelíti az ideális szintet. Tavasszal és ősszel, a csapadékos időjárás és a változó külső hőmérséklet miatt azonban a lakások relatív páratartalma általában növekszik.


Helyiségek páratartalma

A túl száraz levegő sem ideális, mert nem tesz jót a szervezet védekezésében fontos szerepet játszó orr nyálkahártyájának, ami így nehezebben szűri ki a különféle allergén anyagokat. Ám a lakóhelyiségek túl magas páratartalma kimondottan ártalmas, mert nemcsak terheli a szívet, nehezebbé teszi a légzést, de lehetőséget ad a különféle penészgombák megtelepedésének is. Ez ellen védekezni kell, mert a penészesedő lakás minden szempontból egészségtelen.

A penészesedett falaktól és egyéb felületektől eleinte tüneti kezeléssel, pl. penészölő spray-vel, vagy penészgátló festéssel viszonylag könnyen meglehet szabadulni. De ez az állapot csak időleges. Ha magát az előidéző okot – nevezetesen a levegő magas páratartalmát – nem lehet ideális szinten tartani, újra megjelenek a penészes felületek. Eltüntetésükhöz a viszonylag kis teljesítményű ún. tablettás páramentesítő készülékek gyakran kevésnek bizonyulnak, a páraelszívásuk nem elég intenzív.

A lakóhelyiségek relatív páratartalma viszonylagos, nem csak a levegő vízpára mennyiségétől, hanem a helyiség hőmérsékletétől is függ. A magasabb hőmérsékletű levegő ugyanis több vízpárát képes magában tartani, mint az alacsonyabb hőmérsékletű. Amint telített lesz vízpárával a helyiség levegője, az cseppek formájában először a hidegebb felületeken csapódik ki. Ezért tapasztalható pl. a fürdőszobai tükör és a csempefelületek nedvesedése, mert a pára a leghidegebb felületeken csapódik ki leghamarabb. A nagyon magas páratartalmú levegőben a nedvesedés előbb utóbb a festett falakon, sőt a bútorokon is meglátszik, és röviddel ezt követően megjelenik a penész ezeken a helyeken.

A lakóhelyiségekben ezért szinte állandó és hatékony „párafelügyelet” szükséges. Különösen, hogy a jól szigetelt ablakok és ajtók gátolják a természetes filtrációt, amit néhány kereszthuzatos szellőztetéssel már nem lehet pótolni, különösen, ha a külső levegő páratartalma is eléggé telített pl. egy kiadós eső után, fűtés pedig már nincs. Ellenben az állandó üzemű és a helyiségek levegőjét folyamatosan cirkuláltató, páratartalmát állandóan mérő, és beállított értékén tartását is biztosító készülékek valamelyikével a levegő ideális páratartalma biztosítható.

A kiegészítő fűtőkészülékekkel ugyan szükség és igény szerint megemelhető a helyiségek hőmérséklete, és különösen az infra paneles készülékek még a falakat is melegítik, ám a levegő páratartalmát nem, csak a nedvesség lecsapódását lehet némileg késleltetni. Az egyéb, kiegészítő fűtőtestek alkalmazásával a levegő cirkulációja is késlelteti a hideg falrészeken a vízpára lecsapódását, ám nem szünteti meg a penészgombák megtelepedésének alapfeltételét, azaz a levegő páratartalmának túlzott mennyiségét. Ezt leginkább az elektromos páramentesítő készülékek képesek megfelelő szinten tartani.

A párátlanító gépek működési elve a hűtve szárítás, amelynek során a készüléken átáramoltatott levegőből a pára felesleges mennyisége kicsapódik, és a gyűjtőtartályban gyűlik össze. Ha a gyűjtőtartály megtelik, akkor a gép automatikusan kikapcsol. A legtöbb készüléknél a víz lefolyóba történő tömlős kivezetésére is van lehetőség. A lehűtött levegő a készülékben újra felmelegszik, és visszaáramlik a szobába.


A háztartásokba tervezett páramentesítő készülékek gyártótól és típustól függően különféle kapacitásúak. Vannak közöttük csupán napi 4 dl páramentesítő kapacitású készülékek, ám egy nagyobb lakásban már célszerű a 16-20 l/nap víz összegyűjtésére alkalmas páramentesítők valamelyikét használni. Ezek az elektromos készülékek ideális hatásfokukat 80 százalékos relatív páratartalomnál és állandó működés közben teljesítik. Párátlanító teljesítményüket célszerű a helyiségek, vagy az egész lakás területéhez igazodva megválasztani, mert a felvett teljesítményük ugyan nem jelentős, 250-450 W, ám a túlbiztosítás pénzbe kerül.

A működés közbeni zajszintjük még a nagyobb teljesítményűeknél sem mondható magasnak, nem haladja meg az 50 dB-t. Így használatuk szinte alig észlelhető. Ráadásul szinte mindegyik automata működésű. Amint eléri a helyiségben a beprogramozott légpára szint, a készülék automatikusan leáll, majd a nedvesség túlzott növekedésekor újból működni kezd. A korszerű készülékek mindegyike folyamatos páraszintmérővel rendelkezik, és automatikusan tartja a beállított páratartalmat. A legtöbb ilyen készülék légszűrővel is rendelkezik, így egyben légtisztítást is végez.

A párátlanítókban általában kompresszoros hűtőkörön átáramoltatott nedves levegőből kicsapódik a páratartalom, majd a lehűlt és a nedvességtől megszabadított levegő ventilátor segítségével átáramlik a meleg kondenzátoron, így a páramentesített levegő szinte az eredeti hőmérsékletű. A kicsapatott vízmennyiség a kondenzátor alatti víztartályban gyűlik össze, ami túlcsordulás ellen védett, érzékelője telitettség esetén automatikusan leállítja a készülék működését, és a tartály kiürítése után az újra indítható. A tartály bármely vizesblokkba kivezetve is beköthető, így biztosítható a készülék esetleges folyamatos üzeme.


A páramentesítő készülékek kiválasztásánál célszerű a lakás alapterületéhez igazodóan figyelembe venni az adott típust, továbbá a párátlanító teljesítmé­nyére is érdemes figyelni. Célszerű olyan készüléket választani, amelyiken nemcsak a beállított páratartalom automatikus szinten tartását, de a működési idő intervallumát is előre be lehet programozni. A készülékek súlya nem különösebben lényeges szempont, mert többnyire kerekeken mozgathatók, és így az áthelyezésük viszonylag könnyű. A kondenzvíz tartályának kapacitása miatt nem kell aggódni, ha megtelik, a készülék automatikusan leáll, mindegyik túlfolyás ellen biztosított.

A párátlanító készülékekre néha csak alkalomszerűen van szükség, például beázások gyors kiszárításánál, egyébként pedig szükségtelen lenne a beszerzése, mert a lakás páratartalma megfelelő szinten tartható szinte minden évszakban. Ilyen esetekben a vásárlás helyett célszerűbbnek tűnik a készülék bérlése. A helyzet azonban közel sem ilyen ideális, mert a kaució és a hetibérlet többe kerülhet – 2 heti bérlésnél – mint egy közepes teljesítményű páramentesítő megvásárlása, ami ezt követően bármikor használatba helyezhető. Akár a mosott ruha gyorsabb száradása érdekében, akár a fürdőszoba páradús levegőjének gyors csökkentése miatt is használható, sőt, még lakásfestéskor is segít gyorsan kiszárítani a festett falakat. A készülék bérlés ezért nem biztosan jó megoldás, míg egy saját páramentesítő készüléket bármikor a szükséges helyen azonnal üzembe lehet állítani, és ezzel a penészesedésnek is biztosan bármikor elejét lehet venni.


A falakon kialakult penészfoltokat penészölő festéssel csak ideiglenesen lehet megszüntetni


A tablettás páramentesítők az állandó páralecsapódások megszüntetéséhez nem elég hatékonyakA falakon már megtelepedett penészes felületek megszünteté­séhez nagyobb párátlanító teljesítményű készülékek szükségesek


Nagyobb beázások hálózati párátlanító készülékkel sokkal gyorsabban kiszáríthatók, mint szellőztetéssel


Kis alapterületű fürdőszobák áramentesítéséhez a kisebb teljesítményű hálózati páraelszívók is elégségesek


Az elektromos páramentesítők száraz és meleg levegőt fújnak ki


A legtöbb hálózati páramentesítő antibakteriális szűrővel is rendelkezik


A legtöbb típuson a kondenzvíz tartálya leeresztő kivezetéssel is ellátott


A lakószobák páraszintjének ideális szinten tartását a hálózati páraelszívó készülékek automatikusan végzik el


A páraelszívó esős időben a gardrób szobában is hatásos a nedves használati tárgyak megszárításakor


A kimosott, nedves ruhák gyorsabban száradnak, ha a helyiségben páraelszívó üzemel


A korszerű páraelszívókon a páratartalom szintjén kívül akár a működési időzóna is beprogramozható


A páraelszívók az irodákban is állandóan egészséges, páramentes levegőt biztosítanak

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Páramentesítők

Az újra és újra megjelenő penészesedés csak a különféle páramentesítő készülékek alkalmazásával kerülhető el. A helyiségek méretétől és a páratartalmától függően használhatók tablettás, vagy a...


Téli penészesedés tavaszi elhárítása

A falak penészesedése jellemzően téli probléma, a fűtés, a hőszigetelés és a szellőztetés összetett hibáinak eredménye. A tél vége felé pedig azért kell foglalkoznunk vele, mert ha a korábbi...