Változások a társasházi törvényben

2010-04-04 14:12:38 |

Magyarországon - főleg Budapesten és a nagyvárosokban - sok társasházi lakás van. Az új társasházi törvény értelmében könnyebb fellépni a közös költséget nem fizető lakókkal és a közös képviselőkkel szemben, továbbá az extra kiadásokkal kapcsolatos szabályok is változtak. A társasházak panaszainak felügyeleti szerve az ügyészség a lett.

Nem fizető lakók

Hat havi elmaradt a közös költség tartozás esetén (nem kell, hogy folyamatos hat hónap legyen), bírósági eljárás indítható a nem fizető lakó ellen. Fontos változás, hogy a felszólítások át nem vételével nem lehet ezentúl megúszni a bírósági eljárást, az új törvény szerint ugyanis kétszeri sikertelen kézbesítése után is jogi útra terelhető a nem fizető lakók ügye. Az eljárás végrehajtással is zárulhat, aminek következtében a lakóközösségnek lesz egy végrehajtható döntés a birtokában.
Az új jogszabály szerint a bíróság a kézbesítési vélelmet is elfogadja, a jogerős végzés után pedig bírósági végrehajtó is felléphet a nem fizető lakossal szemben. Egy végrehajtónak pedig sokkal több jogi lehetősége van, mint a lakóknak vagy a közös képviselőnek. Megtudhatja a lakcímét, a munkahelyét, más ingatlanait, és az adóhatóság segítségét is kérheti. Az új törvénnyel tehát a társasházak hamarabb a pénzükhöz jutnak.

Fellépés a közös képviselővel szemben

Ha a közös képviselő pl. nem számol el a ház pénzével, nem hív össze közgyűlést vagy nem végzi el a rábízott feladatokat stb., az új törvény értelmében ezentúl egyetlen lakó is az ügyészséghez fordulhat. Eddig csak a közgyűlésnek, vagyis a lakóközösségnek együtt voltak eszközei, pl. leváltás. Az új törvény értelmében akár egyetlen lakó is felléphet a közös képviselővel szemben, ha visszaéléseket tapasztal, az ügyésznek pedig mindent meg kell tennie a törvényesség helyreállítására. Felszólíthatja a közös képviselőt, összehívathatja a közgyűlést, bírósághoz fordulhat, vagy ha mindez kevés, akár felügyeleti biztost is kijelölhet.

Extra kiadások

Ezentúl a "rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadások"-hoz a tulajdonostársak egyhangú szavazata szükséges, az eddigi 4/5-del szemben. Ennek hátrány is lehet, mert igen ritka az egyhangú döntés, azonban megakadályozható extrabefizetések (több százezres vagy milliós) megszavazása a szegényebb és így kisebb tulajdoni-, illetve szavazati hányaddal rendelkezők kárára.

Egyéb újdonságok

  • A lakó "műszaki ok vagy rendkívüli esemény" esetén köteles beengedni a lakásba a közös képviselőt vagy annak meghatalmazottját.
  • Nagyobb házak (50 albetét vagy 10 milliós forint forgalom felett) esetében kötelező mérlegképes könyvelő szakmai tudását igénybe venni a lakókból alakult számvizsgáló bizottságnak.
  • Személyi nyilvántartás is fontos új szabály, a közös képviselőnél be kell jelenteni a tulajdonos-változást (ha máshol lakik, a bérlő vagy használó), nevét, ill. a lakásban lakók számát, ha valamelyik közüzemi díjat a lakók száma szerint kell fizetni. A törvény azt is szabályozza, hogy a személyi nyilvántartásba ki nézhet bele.
  • Házirendet kell készíteni, pl. az építési vagy zajos szerelési munkák és egyéb tevékenységek időbeli korlátozása, a közös udvar használata, állattartás stb. szabályozására. A házirend előírásai nem lehetnek ellentétesek más jogszabályi előírásokkal.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Minősített fogyasztóbarát lakáshitel

A „Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel” egy MNB által alkotott minősítés, melynek bevezetésével egységessé és átláthatóbbá válik a lakáshitelek feltételrendszere, könnyebben összehasonlíthatók...


Lakásfelújítás költséghatáron belül

Ha egy házat – az állapota vagy a költözés miatt - fel kell újítanunk, legtöbbször nem rendelkezünk korlátlan pénztárcával, valószínűleg hitelt is fel kell vennünk.Ilyenkor költségvetést...