Számtalan forma, változatlan funkció

Fogasok

2010-04-04 14:28:39 | Módosítva: 2010-04-12 20:09:30

A gyakorta használt holmikat kényelmes kézközelben tudni. Ezért ezeket különféle fogasokra akasztva szokás a használatuk közelében, áttekinthető módon tárolni. A tárgyak azonban sokfélék, a fogasok pedig ennek megfelelően változatosak, némelyikük a berendezéshez tartozik, annak stílusához igazodik.

A fogas szót hallván, a legtöbb emberben a ruhaneműk alkalomszerű tárolására szolgáló ruhafogas képe merül fel. Nos, ez érthető, hiszen a lakásba, irodába lépve a ruhafogasok e helyiségek nélkülözhetetlen berendezési tárgyai. Ezek vagy külön álló és több ágú rúdfogasok, vagy falra, netán ajtóra szerelt fogas-sorok. Az utóbbiak előnye, hogy csekély a helyigényük, mivel felszerelésükhöz csupán több-kevesebb szabad falfelületre van szükség. A lábon álló rúdfogasok viszont többnyire kihasználatlan sarkokba kerülnek, így teret igényelnek. A fogas-sorok pl. az előszobákban is nagyon gyakoriak, bár újabban a tervezők a hagyományostól eltérő újszerű megoldásokkal bővítették ezek választékát.

A speciális kialakítású szobainas is szegről-végről fogas A sorfogasoknak azonban tagadhatatlan előnye, hogy viszonylag csekély helyigény mellett áttekinthetővé is teszik a tárolt holmikat. Az is az előnyük, hogy a mindenkor rendelkezésre álló helyhez igazodnak, és bármilyen tárgy tárolására alkalmasak, feltéve, hogy maga a fogas vagy az akasztó alkalmas magának a tárgynak a megtartására. Ez viszont nem jelenti azt, hogy mindenkor speciálisan kialakított fogasra van szükség, a tárgyfelakasztása akár egy utólag ráerősített akasztóval is megoldható.
A sorfogasok az ún. egyes fogasokból is kialakíthatók, ám arra ügyelni kell, hogy ezek mindig olyan távolságra kerüljenek egymástól, hogy a ráakasztott holmi könnyen le is akasztható legyen a horgáról. E célra inkább az egyágú, tehát felső kihajló résszel nem kombinált fogasok a megfelelőbbek. A kombinált, kettős fogasok elsősorban ruhafogasként használhatók előnyösen.

A felcsavarozható fogasok változatos formái közül nehéz választani Az egyágú fogas akasztók szinte bármilyen helyiségben nagyon hasznosak, ahol tárgyak, eszközök könnyen elérhetővé tétele a cél. E fogasok bármilyen felületre csavarozással egymás mellé, akár több sorban is felerősíthetők. Elhelyezésükkor ügyelni kell arra, hogy egymástól ideális távolságra kerüljenek, ne gátolják a tárgy leemelését.
Az akasztóhorog mérete sem lényegtelen, ez inkább legyen karcsú, mint testesen vaskos, mert ezekre nehezebb a tárgyakat ráakasztani. A felerősítésük teherbírását pedig mindig a tárgy súlyához igazodva, és túlméretezve célszerű megoldani. Ha közvetlenül a falra kerülnek, akkor mindig a megfelelő és a falba süllyesztet dübelt kell a szilárd rögzítésükhöz használni, ha viszont valamilyen egyéb tartólapra, akkor annak a rögzítését az összes tárgy súlyához igazodva ajánlatos megválasztani.

Az állófogasok inkább közösségi helyiségekbe valók A fogasok alakját mindig a tárgy méretéhez és a helyiség berendezésének stílusához igazodva ajánlatos kiválasztani. E tekintetben a választék szinte elbizonytalanítóan bőséges. Az antiktól a ma divatos minimál formákig változatos formavilágú fogasok között lehet választani. Ezek ugyan néha szemre nagyon tetszetősek, ám használatuk pont ezért kissé bonyolult. Ami tetszetős, az nem mindig praktikus is. A bevonatuk sem mellékes, hiszen a különféle antik bronz, matt vagy fényes króm bevonatúak többe kerülnek, mint pl. a puritán festett felületűek. Igénytelenebb helyekre és célokra azonban ezek is megfelelnek.
Konyhákba, fürdőszobákba inkább a könnyebben tisztítható krómozott felületűek a megfelelőbbek. Ezeket a szokásosnál gyakrabban ajánlatos tisztítani a szennyes lerakódások miatt, hogy hosszabb ideig megőrizzék eredeti eleganciájukat. Előszobákba pedig a berendezéstől függően ezeken kívül a fényes vagy antikolt réz, illetve bronz, esetleg a matt króm felületűek a kedveltebbek. Ezeket főként a nem használt részeiken kell időnként letisztítani.
Aki tehát gyakran használt holmijait fogasokon kívánja tárolni, több szempontra ügyelve válassza ki a céljaira legmegfelelőbbet, mert a divatos termékek használatukat tekintve unpraktikusak is lehetnek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fogas, akasztó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szabi82 avatarja

Szabi82         Kérdés

Jó napot kívánok!
A harmadik képen lévő fogas nagyon érdekes. Kész termék lehet, vagy otthon legyártható?

Csörlők, kézi emelők

Nagyobb terhek megemelésére, vagy elhúzásához az emberi erő gyakran már evésnek bizonyul. Ilyen esetekben erőfokozóként csörlőt, vagy egyszerű emelőt szükséges bevetni. Ezek az egyszerű...


Fogas az előszobába

Az előszoba és a fogas több szempontból is nagyon fontos egy lakásban. Higiéniai okokból az utcán viselt kabátot, felsőruházatot célszerű minél előtt levenni, amikor hazaérünk. A járműveken, utcán...