Legfontosabb a megelőzés

Penészgátlás

2010-04-04 15:06:12 | Módosítva: 2010-04-20 19:35:41

Ha a lakásunkban valahol penészfoltra bukkanunk, akkor érthetően azonnal arra törekszünk, hogy mielőbb eltüntessük még a nyomát is. Közben azonban bizonyára felmerül bennünk az a kérdés is, hogy mi okozta a penészfolt kialakulását, és újabb megjelenését miként akadályozhatjuk meg. Ilyekor midig azt kell kikutatni, hogy mi változott meg a helyiségben. Ami pedig a penész elleni hatásos védekezést illeti, nem árt tudni, hogy az előidéző ok(ok) megszüntetése nélkül csak időlegesen érhetünk el eredményt. Ezért fontos a penészesedést elősegítő ok megszüntetése, mert különben csak csatát nyerhetünk, háborút nem.

A penészgombák olyan növényi szervezetek, amelyek a levegőben nagy mennyiségben lebegő spórákkal szaporodnak. Megtelepedésükhöz és szaporodásukhoz azonban szerves táplálékra, megfelelő hőmérsékletre és nedvességre van szükségük. Bármelyik feltétel hiánya gátolja a megtelepedésüket. Táplálékot a falakban levő és azok felületére lerakodó szennyeződések, szerves részecskék keveréke biztosítja. Ez minden lakásban adott. A hőmérséklet is szinte mindig megfelelő, ezért a nedvesség az a tényező, amely meghatározó a penészesedés kialakulásánál. Általában ez az a tényező, amelynek a szabályozásával jó esetben gátat szabhatunk a penészesedés kialakulásának, illetve elterjedésének.

Természetesen ezen kívül vannak vegyi megoldások is, ám ezek többnyire csak a megjelenésük utáni védekezésnél jutnak szerephez, és a tapasztalatok alapján hosszabb-rövidebb időre mentesítik otthonunkat a penésztől. Ezek főként a már kialakult penésztelepek megszüntetésekor, és azt követően adnak hathatós és gyors segítséget.
Legfontosabb a fekete penészfoltok lemosása. Ez ugyanis midig az első teendő ilyen esetekben: a visszataszító foltokat gyorsan és hatékonyan, lehetőleg nyomtalanul el kell tünteti. Erre valók a különféle nagy hatású és kimondottan penészlemosó vegyszerek.
A velük történő felületlemosás azonban nem elégséges. A penész újbóli kialakulását gombaölő adalékkal bekevert falfestékkel is ajánlatos megakadályozni. Ezek az adalékok tartósan - de közel sem véglegesen - lehetetlené teszik a penészesedés újbóli kialakulását. Az ilyen festékek hatékonysága azonban idővel gyengül, és ha az előidéző okot nem szüntettük meg, a penész újból megjelenik. Ezt pedig valószínűleg a falon kicsapódó pára okozza, amely melegágya a penészeknek. Bonyolultabb esetekben a falak nedvesedésének oka csak épületdiagnosztikai vizsgálattal állapítható meg. Ha a nedvesedés okát ezt követően nem szüntetik meg, akkor továbbra is csak tüneti kezeléssel, ideig-óráig lehet a falak penészesedésétől, a dohszagtól és az allergiás tünetektől megszabadulni. A gyakori gombaölő adalékokkal bekevert falfestések hatóanyagai ugyanis fokozatosan gyengülnek és végül a falakon újból megjelenek a penészfoltok. Lehet újból festeni, hiszen a nedvesedés, páralecsapódás nem szűnt meg, a penésztelepek kialakulását pedig a festék már nem gátolja.

A falon kicsapódó pára hatására gyorsan penészes foltok jelennek megTapétázott falaknál még rosszabb a helyzet, hiszen a nedvesség hatására még a tapéta is leválhat, felhasasodhat a falakon. A felületi mosáskor pedig különös óvatossággal kell eljárni, mert a lemosó folyadék akár tönkre is teheti a tapéta anyagát, amit a felület penészmentesítése után már csak újratapétázva lehet helyreállítani. A penészesedés azonban újból megjelenhet a kritikusan nedvesedő részeken.
Vannak viszonylag egyszerű esetek is, pl. csőrepedések okozta terjedelmesebb beázások. Az eredendő hibát ugyan gyorsa kijavították, de már az átázott falrészek száradása közben kialakulhat a penészesedés. Ilyen esetekben nem csak gombaölő hatású szerrel történő penészlemosás szükséges, hanem fungicid adalékú falfestéssel akadályozható meg a penésztelep újbóli kialakulása. Ez az adalék utólag is a falfestékbe keverhető. A penészfoltokat Hypoval lemosva is el lehet távolítani, majd a lemosott felületek kiszáradása után a foltos részekről enyhe kaparással eltávolíthatók a penészes foltok. Utána penészgátlós alapozóval lekenve és gombaölő szeres festékek valamelyikével, vagy mészfestéssel végleg penészmentesé válnak az ilyen falrészek. Az utókezeléseknél célszerű azonos gyártmányú lemosókat, alapozókat és falfestékeket használni, hogy tartósabb legyen az eredmény.
Mit említettük, a penészesedés fő oka a lakóhelyiségek túlzott páratartalma. Ezt okozhatja pl. az ablakok cseréje, amelyeknek szinte hermetikus zárása, és az eddig megszokott szellőztetési szokások változatlansága miatt olyan helyeken alakulnak ki penészes foltok, ahol ennek eddig nyoma sem volt.
A megoldás ilyen esetekben - a penésztelepek mielőbbi megszüntetését követően - higromechanikus légbevezetők utólagos ablakba építése. Az eltérő funkciójú helyiségekben különböző mértékű a páratartalom alakulása, ezért eltérő teljesítményű légbevezetők beépítésére van szükség, amit csak szakember tud biztonsággal meghatározni. Ablakcsere esetén pedig már a megrendeléskor kérjük a megfelelő teljesítményű légbevezető(k) beépítését.
A lakóhelyiségek túlpárásodását különféle kémiai és fizikai elven működő páraelszívó készülékekkel is lehet szabályozni, ám ez rendszeres kiadást jelent. A tablettás készülékek pl. egy tablettával 4 hétig üzemelnek, ezalatt 1,5 l vizet képesek összegyűjteni. A kondenzációs gépek nagyobb kapacitásúak, jobb hatásfokkal dolgoznak, ám ezek ellenőrzést igényelnek. Az állandó ideális légcsere klíma készülékekkel is biztosítható, ám ez is elég költséges védekezés a penészesedés ellen, ráadásul ezeket a készülékeket többnyire nem e célból telepítették a lakásokba, és a hatásuk a téli időszakban nem kimondottan előnyös a penészesedéssel szemen.

Csőrepedéseknél már a fal száradása közben penészesedés alakulhat ki Létezek azonban tartós penészmentességet biztosító anyagok is. Alkalmazásuk egyszerű és ezekkel mindenkor ideális szinten tartható a lakások páratartalma, és ezáltal az állandóa nedvesedő falak penészmentessége is egyszerűen megvalósul.
Gyártanak már olyan száraz szigetelő lemezeket, amelyek még a rosszul szigetelt falszerkezeteket is penészmentesé teszik. Ezek az itatóspapírhoz hasonlóan szívják fel a falban vagy annak felületén levő nedvességet, és azt kicsepegés, térfogatváltozás nélkül tárolják, majd optimálisabb időben kipárologtatják. Így a nedvesedő falakat állandóan szárazon tartják és lúgos kémhatásuk miatt esélyt sem adnak a penészgombák megtelepedésére. A száraz szigetelő lemezek külső és belső térben is alkalmazhatók, ám bevonásukhoz csak páraáteresztő festékeket és tapétákat lehet használni.
Alkalmazható olyan speciális bevonat is, amely miden nedvesedő problémára és a penészesedés ellen is tartós megoldást nyújt. A különleges összetételű vékony bevonat egyszerűen falfestékként alkalmazható. Különlegessége az anyag összetételében rejlik, ami gyors hőeloszlást, hővezetést biztosít a helyiségben, és így jelentősen a harmatpont fölé emelik a falak felületi hőmérsékletét még a hőhidak, sarkok felületén is. Mivel nem lesz páralecsapódás, a fekete penész sem képes ezeken a falakon megtelepedni.
A bevonat kötőanyaga egyben szabályozza is a helyiségek páratartalmát. Ha az túl magas, magába szívja és később, alacsony páratartalom esetén "kilélegzi", és az ideálisnak mondható 55% körüli értéken tartja. Ez a bevonat egyben egyenletesebb, szinte légrétegződés nélküli hőeloszlást is biztosít a helyiségben, ami a fűtésköltségre is kedvező hatással van. A korszerű, sok színárnyalatú bevonó anyagot a falfestékekhez hasonlóan lehet a falakra teríteni. Igaz ez elég költséges festésnek mondható, viszont a bevonat penészmentességén túli egyéb előnyős tulajdonságai miatt sok nedves falazatú házban és lakásban adhat gyors megoldást, és sok évre biztosítja a garantáltan egészséges lakhatósági körülményeket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: penész, penészgátló

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Folyamatos alapszellőztetés

Amikor zárt égésterű kazán működik, nincs kéményhuzat, mert az égésterméket egy ventilátor küldi ki a szabadba, és nem a kéményhuzat viszi ki. Ez így biztonságos, mert nem tud visszaáramlani...


Penészes, salétromos falakra

Nincs többé gondja apenészes, salétromos falakkal ha nagyhatású készítményeinket használja! Praktikus kiszerelések, kedvező árak!