Lamellás elemekből gyorsan felállítható

Fakerítések

A kerítés elsődleges célja, hogy a telek határait "őrizze" és megakadályozza, hogy illetéktelenek engedély nélkül csak úgy átlépjék ezt a határt. Ez természetesen többnyire csak jelképes védelem, hiszen a legtöbbjükön könnyű átmászni. Másrészt a kerítés esztétikailag minősít is. A szép kerítés egyben a ház része, és minősége növeli az ingatlan értékét.

Kivitelét illetően rendkívül sokféle megoldás létezik, ami magától értetődően főként pénz kérdése. Ha azonban a gyorsaság és a természetes hatás a lényeg, akkor a fémhálós típusok helyett a fa elemekből épült kerítések jöhetnek szóba. Az alábbiakban az oszlopok és a kerítéstáblák kiválasztásához adunk néhány tanácsot.

Kész oszlopok

A vízszintes hevederekre erősített deszkakerítés is lehet dekoratívAz oszlopok közé kerülnek a különféle kivitelű kerítéstáblák, amelyeket két-három vízszintes hevederlécre felerősített deszkalapok, vagy előre gyártott lamellás kerítéselemek alkotnak. Az oszlopok készen, gomba- és rovarvédelmet biztosító kezeléssel ellátva szerezhetők be. Anyaguk általában fenyőfa és hengeres, vagy négyszög keresztmetszetűek.
A hengeres oszlopok 70 és 90 mm átmérőjűek, hosszuk pedig 180-220 cm, amelyekhez földbe csavarható oszloptalpakat célszerű használni. A négyszögű oszlopok méretválasztékát 70, 90, 100, 110 mm-es szelvényméretű, és 170, 200, 220 cm hosszú elemek alkotják. Beszerezhetők teljesen telített faanyagúak is. Ezeknek természetesen fogós az ára, viszont az ilyen oszlopok teljesen védettek a korhadástól. Az oszlopok tetejét mindenképpen védeni kell a csapadéktól. Ezt ugyancsak készen megvásárolható fém oszlopsapkák felfogatásával, vagy golyós fa oszloptetők felszegezésével érhetünk el.
Az oszlopok helyét a felszerelendő kerítéstáblák méretéhez igazodva kell kitűzni. A talpak talajba rögzítése után az oszlopokat függőlegesbe állítva állvány-, vagy átmenő anyás csavarokkal rögzítsük véglegesen a talpak szárai közé. A csavarok horganyzott bevonatúak legyenek. Behajtásuk előtt ajánlatos előfuratokat készíteni, a csavarszárakat pedig érdemes olajba mártani. Így elkerülhető az oszlopvégek berepedése, és a csavarok is kevésbé korrodálódnak.
A már beerősített oszlopok közé saját kezűleg előre elkészített, hevederekre deszkákból felcsavarozott-, vagy készen vásárolt elemeket csavarozhatunk. A saját készítésű hevederes elemeknél a heveder mindig a belső oldalra kerüljön. A favédőszerrel alaposan beitatott gyalult deszkákat szorosan egymás mellé, vagy 2-3 cm-es közökkel rögzítsük a 25 mm vastag hevederekre. A kerítés táblák alja mindig legalább 5 cm-re legyen a talajtól. Az ilyen kerítés elemeket főként lejtős telekoldalon érdemes használni, mert kialakításakor követhetjük a lejtés szögét, az összhatás pedig egységes lesz.

Kész lamellás kerítéselemek

A vékonyabb deszkákból és felül átlós lécráccsal kialakított kerítéselemek nagyon mutatósak

Ezek teljesen beszerelésre kész táblák. Kialakításukat tekintve különféle méretű léckeretekbe foglalt, vékony lamella lécekből szegezéssel összeállított táblák. A kereteik szelvényméretétől függő a lamellák szelvénymérete is, ezért a szilárdságuk és önsúlyuk is változó. Az elemek szélessége a variálhatóság érdekében többnyire 90, 100, 150, és 180 cm, a magasságuk pedig 180 cm, de egyes típusnál választhatók 90 cm magas táblák is. Ez utóbbiakat a trapéz alakú, ferde tetejű elemekhez szokás elválasztó kerítésként alkalmazni. Alakjuk tekintetében a kész lamellás elemek általában négyszögűek, de néhány típuson belül választhatók íves tetejű táblák is. Stílusban hozzáillő kész kaputáblák teszik kompletté a választékukat.
A különböző szelvényméretű lamellák lapolási mintázata általában vízszintesen fut, középen pedig egy-két helyen függőleges lamella rögzít a sűrű bordázatot. A széleken természetesen a keret zárja le az egymáshoz erősített lamella léceket.
Egyéb formai jellegzetességűk, hogy van közöttük néhány típus, amelynek felső részét széles szegélyként mintás lécrácsozat díszíti, sőt, ez esetenként középen akár a teljes táblafelületet megosztja. Különös mintázatot ad a 45 fokban ferdén futó, átlós lamella bordázat, amelynél az áttört felületet csúcsán álló háromszög alakú, ritkán elhelyezett lamellák alkotják. Az ilyen elemeknek van domborúan ívelt változata is.
Az átlátható mintázattal ellátott elemeket testes, 45x70 mm-es keret és 8x95 mm-es szelvényméretű lamellák alkotják. Ezeket a kerítéselemeket dekoratív háttér felületként lehet - akár a többi kerítéselemhez illesztve - beépíteni. Az ilyen kerítéstáblák falazott lábazatokra és oszlopok közé beerősítve is dekoratív látványt biztosítanak. A kerten belül pedig az alacsony elemek elválasztó kerítések kialakításánál alkalmazhatók előnyösen. Ez esetben a magasságukhoz igazodóan csak 1 m hosszúságú oszlopok szükségesek.

Felületkezelés

Mivel a kész lamellás kerítéselemek csak favédőszerrel kezeltek, felszerelésük esetén kétszer UV- és időjárásálló lazúrral ajánlott az egész felületüket átkenni. E célra használható vastag lazúr is. Az a lényeg, hogy a bevonószer a lamellák nehezen hozzáférhető felületeit is kellően védje. A híg lazúrok airles szórópisztollyal is felszórhatók, a vastaglazúrokat pedig ecsettel célszerű az elemek felületére kenni, mégpedig lehetőleg szálirányban terítve és a takart felületi részekig beecsetelve. Az ilyenkor kialakuló túlfolyások ecsettel könnyen eldolgozhatók és megszüntethetők a foltosodások.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kerítés, oszlop

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A napelemes kerítés lehetőségei

A Gridcog ausztrál energiatechnológiai szolgáltató szerint a napelemes kerítések ígéretes hozambeli és bevételi potenciált mutatnak – számol be aPV Magazine.A cég kutatói szimulációt végeztek,...


A praktikus trapézlemez

A lemeztető számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, amelyek révén mezőgazdasági, ipari, kereskedelmi melléképületek és csarnokok burkolására egyaránt alkalmas. Atrapézlemezbevált tetőfedő,...