Betonkerítés

2018-08-12 08:17:05 | Módosítva: 2018-08-12 08:18:02

Ha az a cél, hogy gyorsan, dekoratív és masszív kerítést húzzunk fel egy ingatlan köré, vagy annak csak egy szakaszára, akkor a számos lehetőség közül talán a betonkerítések bő kínálatából érdemes választani. Ezek a kerítések ugyanis erősek, időtállóak és gondozást alig igényelnek. Előnyük e mellett, hogy viszonylag kevés idő alatt nagy területeket lehet velük körbevenni.


Gondozásmentes 20-25 évre

A betonkerítések nagy előnye, hogy külön alapozást nem igényelnek. A gyors kerítés építés lényege, hogy a hosszukban hornyolt betonoszlopokat 75x30 cm mély gödrökbe, betonba ágyazva kell a talajba rögzíteni. Más alapozást a betonkerítések nem igényelnek. A 14x12 cm-es keresztmetszetű, és 225-275 cm hosszúságú oszlopok távolsága a vasbeton lapokat befogadó hornyok mélységétől, illetve a hornyokba csúsztatható elemek hosszméretétől függ. Az oszlopok felállításakor a függőlegességükre, pontos távolságukra és a kerítés nyomvonalára különösen nagy figyelmet kell fordítani. Ferde síkú terepen pedig az alsó és először lehelyezendő panelek alatti a talajt a lejtésnek megfelelően lépcsőzetesé kell alakítani. Így bármilyen ferde nyomvonalú területen ideális lépcsőzetű betonkerítés könnyűszerrel kialakítható.
A kerítéspanelek általában 200-204x25-50x4-4,5 cm méretűek, és általában csak az egyik oldalukon mintázottak. A felületük pórusos, vagy pórusmentes, a gyártmánytól illetve az elemtípustól függően. A beton kerítéslapoknak az oszlopokhoz és egymáshoz történő rögzítéséhez építési ragasztók használhatók. Mivel az oszlopok hornyolt kialakításúak, az egyes kerítéslapokat könnyű egymás után az oszlopok hornyába illeszteni, és egymásra helyezve összeragasztani. A betonkerítések maximális magassága 2-2,5m lehet, az oszlopok magasságától függően. Ám az ívelt és áttört mintás elemek használatával ez a magasság akár 3 m is lehet.

A panelek általában szürke alapszínűek, de előzetes rendelésnél az anyagukban színezésére is lehetőség van. Általában az ilyenek többe kerülnek, mint az alapszínű változatok, viszont ezzel elkerülhető a kerítés utólagos átfestése. A leggyakrabban választott színek a barna, sárga, antracit és a vörös különféle árnyalatai. Az elemek saját kezű átfestésére a homlokzati, vagy kimondottan betonfelületek bevonására alkalmas festékeket lehet használni. A felületek átfestésével előnyösebb megjelenést lehet adni bármely betonkerítésnek, pl. az áttört felületű panelek egyedi befestésével az építményhez illő színűvé tehető az egyébként szürke beton. Így megspórolható a drágább, gyárilag színezett kerítéselemek megvásárlása, és érvényre juttathatók az egyedi elképzelések e masszív és időtálló kerítések színezését illetően.


Azt, hogy a betonkerítések mintázott oldala a kert vagy az utca felé kerüljön-e, azt mindenki maga dönti el. Ha a kert belső terének a háttere a lényeges, akkor a külső oldalra kerülnek az elemek sima oldalai. Ez a monoton hatást a felső nyitott mintázatú elemekkel és festéssel törhető meg. Ha viszont a kerítés külső oldalának a megjelenése a fontos, akkor a belső sima felületeket a kerítés elé ültetett sövénnyel vagy más dísznövények beültetésével és festéssel lehet kedvezőbb látványt nyújtóvá tenni. Az ilyen kényszerdöntéseket az újabban már két oldalukon mintázva gyártott beton kerítéselemek feleslegessé teszik.


A betonkerítések vasbeton paneljei a régi, megszokott, sima zárt felületek mellet már számos felületi mintázattal tagolt változatban is megrendelhetők. Ezek a mintázatok igen változatos összképet nyújtanak az oszlopok közé erősítésük után. A két oldalukon sima panelváltozatok mellett a deszka, rakott kő, tégla, fonott faléces mintázatú elemek közül lehet választani, akár gyárilag, anyagában színezett változatokban is. Ezeken kívül az áttört mintázatú, nagyon dekoratív megjelenést adó felső, esetenként ívelt koszorús záró elemekkel lehet a betonkerítéseket még mívesebbé tenni. Ezeknek az áttört mintás elemeknek a mintázata a panelek mind a két oldalán folyamatos, azaz a mintázat a belső oldalukon is azonos a külső oldali mintázattal. Aki a telkének a kerítéseként a betonkerítések valamelyikét választja, az akár két évtizedre is elvetheti a kerítés gondozási munkáit. E mellett gyorsan és különösebb előkészületek nélkül felépítheti nagyon masszív és időtálló kerítését. A kereskedések és gyártók esetenként a helyszíni felmérést, a szállítást, és a kerítés megépítését is vállalják, mégpedig garanciával. Ezt is érdemes számításba venni, mert azért ez mégsem olyan könnyű munka, mint pl. a kerítésháló kifeszítése.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

BetonX betonkerítések

15 éves tapasztalattal rendelkezik betonkerítések gyártásában. Akerítések egyszerűen, gyorsan telepíthetők, tartós megoldást kínálnak, legyen szó utcafronti, oldal- vagy akár ipari kerítésről....


Kerítések és kerítésrendszerek

Bár nem minden országban és kultúrában fontos a házunkat, kertünket határoló kerítés, hazánkban azért igen. Nekünk, magyaroknak fontos behatárolni, meddig is miénk a birodalom, és...