Nem félti gyermeke kezét?

A garázsajtókat biztonsági szempontból ellenorizni kell

A garázsajtó veszélyes üzem: a panelek közé beszorulhat a kezünk, a nem kellőképp biztosított szerkezet lezuhanhat, a mozgó alkatrészek becsíphetik az ujjunkat. Különösen érvényes ez a gyerekekre: a játék hevében ők kevésbé ügyelnek a biztonságukra, ujjuk is kisebb, beférhet olyan résekbe, amelyekre nem is gondolnánk. Ezért nekünk, felnőtteknek kell ügyelnünk rájuk.

Európa vezető garázskapu-gyártója, a Hörmann az apróságok védelmében kidolgozott egy biztonsági tesztet, amellyel mindenki ebből a szempontból ellenőrizheti saját gépkocsitárolójának ajtaját.
„2005. május 1-n óta Európában a garázskapukra biztonsági szempontból az EN 13241-1 számú norma érvényes. A Hörmann kapui már korábban is megfeleltek ezeknek az előírásoknak, de aki másmilyen gyártmányú egységgel rendelkezik, és aggódik gyermekei testi épsége miatt, annak is nagyon ajánljuk, hogy menjen végig az alábbi tesztpontokon, és fogadja meg ajánlásainkat” - mondta el Szujó László, a Hörmann Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

Vannak-e olyan műanyag takarólécek, amelyek megakadályozzák, hogy akár egy vékony ujjacska is beférjen a kapulap és a tok közé? A képen látható esetben a takarólécek hiányoznak, így fennáll a becsípődés veszélye, ha valaki megmozdítja a kaput.

Van-e legalább 25 mm-es biztonsági távolság a tok és a kapu tartókarja között? A képen látható helyzetben a biztonsági távolság túl kicsi, így becsípődhet a gyermek keze vagy egy laza ruhaujj.


A rugótartón van-e védőkupak? A képen hiányoznak a védőkupakok. Ha csemeténk kíváncsian odakap, könnyen felsértheti a kezét.

Biztonságos és stabil a kapu mozgásának vezetése, nem fordulhatnak elő szabályozatlan mozgások? Olyanok a vezetősínek, hogy a görgők nem tudnak belőlük kiugrani? A képen látható sínek nem elég biztonságosan konstruáltak. Kiugorhatnak a görgők, és a kapu lezuhanhat.


Véd-e valami a kapu lezuhanása ellen? Van-e garancia arra, hogy rugótörés esetén a maximálisan felszabaduló erő nem több mint 200 N? Ha az egyik rugó eltörik, akkor a kapu teljes súlyát a másik rugónak kell viselnie. Ezért rugótörés esetén nem szabad, hogy 200 N-nál nagyobb pluszsúly keletkezzen. A biztonságos kapurendszereket ezért felszerelték egy olyan, ujjbecsípődés-gátlóval védett, több rugóból álló rendszerrel, amely a kapu súlyát több rugóra osztja szét. Ezen kívül a rugókat szétugrás ellen is biztosítani kell. A képen látható kapu nem rendelkezik ilyen több rugóból álló rendszerrel, és a lezuhanás ellen nem véd semmi.

Biztosítja valami, hogy a rugók ne tudjanak kiugrani? A képen látható esetben semmi sem véd a rugó kiugrása ellen, ami ugyanahhoz a problémához vezethet: a kapu éppen akkor zuhanhat le, amikor gyermekünk rollerével vagy focilabdájával elfoglalva éppen áthalad alatta.

Becsíphetnek-e bármit a rugók? A képen látható rugó spiráljai között túl nagy a távolság. Gondoljunk csak arra, hogy egy kíváncsi óvodásnak milyen vékony ujja van!

Stabilan megáll-e az ajtó kinyitása után? Nagyon fontos, hogy a feltolt kapu fent is maradjon. Ehhez a vezetősínben kiképzett horonyra van szüksége, amelyben megakadhat a görgő. A képen látható kapu nem rendelkezik ilyennel.
A záróerő megfelel az előírt határértéknek? Ha motorral működik a garázskapunk, elengedhetetlen, hogy a motor lekapcsoljon, amint egy bizonyos nagyságrendnél nagyobb erő lép fel: például gyermekünk biciklije az ajtószárnyak közé szorult, vagy éppen a lábára csúszott a kapu.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kulcskérdések

Az otthonok biztonságát az ajtózárakkal lehet elsődlegesen biztosítani. Ezek minden esetben biztonsági-, azaz nehezen nyitható szerkezetek, amelyek megakadályozzák az illetéktelenek bejutását....


Zárak, zárbetétek

Az mára már mindenki számára világossá vált, hogy a korábban természetes, általánosan használt „biztonsági” elemek és szerkezetek némiképp elavultak. Szerepüket korántsem tudják betölteni a mai...