A megfizethető biztonság

Biztonságtechnikai szakanyagunk összeállítása közben kerültünk kapcsolatba a City-Alarm Biztonságtechnikai Kft.-vel. A cég vezető szaktanácsadójával, Horvátits Ferenccel folytatott beszélgetéseinkben olyan sok fontos gondolat és gyakorlati tapasztalat hangzott el, hogy ezeket mindenképpen tanácsosnak tartottuk megosztani olvasóinkkal.

A City-Alarm a biztonságtechnika legalapvetőbb ágazataival; a szereléssel, a szervizeléssel, szaktanácsadással és telemarketinggel egyaránt foglalkozik. Ezen belül is elsősorban – az olvasóinkat is valószínűleg leginkább érdeklő – lakásriasztókkal, illetve üzlethelyiségek, telepek, raktárak, ingatlanok védelmével, illetve kamerás megfigyelő rendszerek kiépítésével. Fő területeik Budapest és agglomerációja, valamint Eger és a Balaton környéke. A távfelügyeleti riasztórendszerek kapcsán kapcsolatban állnak őrző-védő cégekkel is, legfőképpen a Group 4 Security (Budapest és kb. 50 km-es környéke) valamint a Monda Kft.-vel, akik a 29-es telefonhívó körzetben látnak el távfelügyeleti szolgálatot.
A szakemberek a mechanikus és elektronikus vagyonvédelem „vitájában” a kettős védelmet tartják legmegfelelőbbnek. Egy jó mechanikus védelem alkalmas arra, hogy a betörő dolgát megnehezítse, tevékenységét időigényessé tegye, esetleg eltántorítsa szándékától. Önmagában azonban kevés, mert ha a behatolási szándék eltökélt, akkor csak idő kérdése, hogy a legtökéletesebb biztonsági zár is kinyíljon. Az elektronikus védelem viszont a behatolás tényét jelzi, szakszerű tervezés és kivitelezés esetén szinte kivédhetetlenül. A két rendszer együtt a leghatásosabb, különösen akkor, ha a riasztó távfelügyeleti rendszerben működik. A lakás belső terében megszólaló sziréna hangereje önmagában is riasztó hatású, pár másodperc után elviselhetetlen. A lakáson kívül elhelyezett külső sziréna jelzést ad a környezetnek, ami különösen akkor jó, ha ebből a környezetből segítség remélhető, és menekülésre késztetheti a betörőket. Ennek a külső szirénának a távfelügyeleti rendszereknél még egy szerepe van; hang és fényjelzése segíti a járőrszolgálatot a cél megtalálásában. Önmagában beltéri riasztót sohasem szerelnek fel, annak vagy kültéri riasztóval, vagy távfelügyelettel, vagy mindkettővel kell párosulnia. A riasztó magát a betörést nem tudja megakadályozni, de legfontosabb szerepe abban van, hogy meggátolja a nagy vagyoni kár okozását. Az elkövetőknek egyszerűen nincs ideje arra, hogy a lakásban, szisztematikus munkával megkeressék az értékeket, és minden mozgathatót elvigyenek.
Szakértőnk tanácsait kértük a különféle lakástípusokban élő lakástulajdonosok számára. Hová, milyen védelem kiépítése ajánlatos, gazdaságos? Először is érdemes figyelni arra, hogy a MABISZ előírásoknak megfeleljen a rendszer, mert akkor a biztosítóval lényegesen kedvezőbb feltételekkel köthető meg a lakásbiztosítás (akár 40 %-kal olcsóbb lehet a díj). A tapasztalatok szerint lakótelepi lakások közül legveszélyeztetettebbek a földszinti és a legfelső emeleti lakások. Az első emelettől a 9.-ig egy alapkiépítés és a távfelügyeletei rendszer megfelelő védelmet nyújt. Ennél gyakorlatilag a bejárat mögötti területet kell védenünk (az ún. csapdaelv alapján az előszoba folyosó mozgásait figyeli a berendezés), valamint az erkélyes szobát, mert ide a legkönnyebb a bejutás. Ehhez beltéri jelzőberendezés kapcsolódik, szabály szerint kültéri sziréna a lépcsőházban nem lehet, de a ház külső falán igen. Teljes körű védelmet kell viszont alkalmazni a földszinten, ahol minden egyes ablakos helyiséget ellenőrizni kell, vagy ún. héjvédelmet kell alkalmazni, amely az ablakok nyitásérzékelővel való ellátását jelenti. A legfelső emeleten különösen figyelni kell az erkélyekre, illetve akár a közbülső emeleteken is, ha a szomszédos erkélyről könnyű átmászni.
Társasházaknál ugyancsak a teljes körű védelem javasolt, kültéri jelzőberendezéssel (és persze lehetőleg távfelügyelettel). A földszinti és emeleti ablakokat, ajtókat, erkélyeket egyaránt biztosítani kell. A védelemnél itt arra is gondoljunk, hogy a kétszintes lakások zöménél a teljes „alvótér” felül van, és míg a család az igazak álmát alussza, addig az alsó szintet vagy a szuterént zavartalanul kirámolhatják. Ide olyan védelem kell, amely a család jelenlétében is működik. A mellékhelyiségek kis ablakait is elsősorban a beltéri (a főbb lakóhelyiségekben elhelyezett) mozgásérzékelőkkel kell védeni.
A családi házak esetében csak a teljes körű védelem lehet eredményes. Itt különösen nagy jelentősége van már a biztonságtechnikai szakembernek, aki a házra (lakásra) a lakókra, azok szokásaira szabja a védelmi rendszert. Ezt a riasztórendszert úgy kell megtervezni, hogy a lehető legbiztonságosabb legyen, de a család életét ne zavarja, szellőztetni is lehessen, vagy éjszaka kimenni a mosdóba, a betörő azonban ne maradjon rejtve. Itt az infrás védelem és a héjvédelem legkülönbözőbb kombinációit érdemes megvalósítani (kettős védelem).
Ahogyan a lakók egyre távolabb költöznek a városból, a betörők követik ezt a mozgást, és a betörések száma növekszik a külterületeken és az agglomerációban is. Sajnos ezt a folyamatot elősegíti az is, hogy még az új házat építők is gyakran utoljára hagyják a biztonságot, és csak akkor ijednek meg igazán, amikor már megtörtént a baj. Ezért is szeretnénk mindenképpen néhány tanácsot adni az új építkezőknek.
A biztonságtechnikai szakembert legkésőbb akkor hívják ki az építkezéshez, amikor az épület már tető alatt áll, de a belső munkák még nem kezdődtek meg, vagyis a villanyszerelés becsövezése előtt. Ekkor kell ugyanis megtervezni a riasztórendszert, és a gyengeáramú kábelcsatornákat (amelyek nem eshetnek egybe az erősáramúval) elhelyezni a falba. Ezután jöhetnek a belső kőműves- és szerelvényezési munkák, de a riasztórendszernek meg kell előznie a készre szerelést. Mielőtt még a csapok, a radiátorok, a kazán, az elektromos szerelvények a helyükre kerülnének, a riasztórendszernek már működnie kell. Mi tagadás ez pénzbe kerül, a biztonsági berendezés a teljes építési költség 1-2 százalékát is elérheti, de ezen nem szabad spórolni, mert nagyon pórul járhatunk.

A City-Alarm Biztonságtechnikai Kft.
a 06-80-205-205 ingyenes zöld számon
(reggel 8-tól este 9-ig) fogadja az érdeklődő
hívásokat, további kérdéseikre választ
kaphatnak olvasóink is.
City-Alarm: 365-1423, 06-80-205-205

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: biztonság, riasztó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Értéktároló és hozzáférést biztosító megoldások

Mindenki került már olyan helyzetbe, amikor kénytelen volt kulcsát, belépőkártyáját, vagy egyéb kisebb értékét őrizetlenül hagyni, annak érdekében, hogy saját maga, vagy egy bizonyos személy később...


Medencetakarók

Medencetakarás, medencefedés, medencefólia – mindhárom kifejezéssel találkozhat, akinek kültéri medencéje van, de a három szó nem pontosan ugyanazt jelenti.