Alacsonyabb rezsiköltség, zöldebb otthon

2020-07-09 16:39:35 | Módosítva: 2020-07-20 17:01:54

Az új házak építésénél jövő év elejétől jelentősen szigorodnak az energiahatékonysági előírások. A rendelkezés szerint 2021. január 1. után már csak olyan lakóépület kaphat használatbavételi engedélyt, amely legalább „közel nulla energiaigényű”. Az egyre komolyabb, szigorúbb energiahatékonysági előírások, a holisztikus, környezetkímélő megoldások, valamint az ezen kritériumokat teljesítő, leginkább környezet- és pénztárcakímélő megoldásra való igény hívta életre a Wienerberger alacsony energiaigényű családi házának prototípusát.


e4 ház: a jövő épülete

Az átgondolt és tudatos tervezésnek köszönhetően az e4 ház annak a szemléletnek köszönheti a létrejöttét, ami egyaránt teljesíti a jövő év elejétől hatályos szabályok feltételeit, és tökéletesen figyelembe veszi, és ki is használja a környezeti adottságokat. Mit jelent ez?

Egy ház építésénél számos olyan momentumot szem előtt kell tartanunk, amik hosszútávon meghatározzák az épület fenntarthatóságát, ám nem igényelnek speciális építőanyagokat, vagy bonyolult épületgépészeti megoldásokat. Az e4 ház koncepciója alapján az első és legfontosabb a telek, a környezet adottságának felmérése. Az épület elhelyezésénél figyelembe kell venni, hogy merre tájoljuk a házunkat. A Wienerberger e4 ház prototípusa úgy lett megalkotva, hogy a természet és a ház saját adottságait használja ki. Így például, kialakításának köszönhetően a ház nyáron árnyékolja saját magát, míg télen az alacsony szögű napsugarakat „beengedi” a házba.

Energiahatékonysági szempontból legalább ilyen hangsúlyos a ház formája is. Az extrém kialakításokat érdemes mellőzni, olyan kompakt formákban lehet gondolkodni, amelyek segítenek kihasználni a telek kínálta lehetőségeket, előnnyé tudják kovácsolni azokat. A legjobb megoldás formai szempontból a téglalap vagy négyzetes kétszintes épület.

A 21. században megkerülhetetlen a környezetbarát megoldások és a megújuló energiaforrások alkalmazása, mert ha hosszú távra tervezünk, meg kell felelni az elvárásoknak. Az energiahatékony ház egyik különlegessége, hogy a vastag – Porotherm 44 Klíma Profi – falazat miatt nincs szükség hőszigetelésre, így ennél a munkafázisnál nem használnak fel műanyagot, ami egy átlagos, szigetelőanyaggal körbevett ház esetében szinte elképzelhetetlen. A magyar lakosság zömében kocka formájú ingatlanokkal rendelkezik, amelyeknek kifejezetten rossz a hőszigetelése, ezáltal óriási az energiaigénye. Összehasonlítva a Wienerberger e4 ház prototípusával, aminek hőszivattyús megoldásával 49,5 kWh/négyzetméter/év, addig ezeknek a házaknak 410 kWh/négyzetméter/év a fajlagos primerenergia-felhasználása.

Az energiahaté­konyság szintjét a rezsiköltségek tükrözik leginkább. A Wienerberger folyamatosan monitorozza az e4 ház energiaköltségekkel kapcsolatos teljesítményét, így naprakész információkat kaphatunk egy közel zéró energiaigényű családi otthon rezsiköltségeiről, valós adatok alapján. A 182 m2 fűtött alapterületű ingatlan fűtésszámlája 2016 decemberében – ez kifejezetten hideg hónap volt, hiszen az átlagos középhőmérséklet -3 °C volt – alig haladta meg a 20 ezer forintot. A melegvíz-költségekkel és az egyéb költségekkel együtt sem kúszott a havi fizetendő rezsiösszeg 30 ezer forint fölé, ez pedig vetekszik egy átlagos magyar garzonlakás után fizetendő díjakkal.

A Wienerberger koncepciójának eredményeként egy olyan lehetőség áll az építkezést tervezők előtt, amellyel nemcsak a környezetkímélő és megújuló energiaforrást használó megoldásokat tudják hasznosítani, hanem egy olyan kipróbált, többéves tapasztalatra épülő, és valós eredményeket tartalmazó tudást kapnak a cég szakembereitől, amik hosszú­távon jelentős előnyhöz juttatják őket a lakáspiacon.

www.wienerberger.hu/referenciak/e4-hazTovábbi érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Alumínium tető a környezetvédelemért

Az élet szinte minden területén találunk egyre népszerűbb megoldásokat, amelyek gyártása során kiemelt figyelmet kap a környezetterhelés csökkentése. Már nem divatból, hanem jól felfogott...


Esztétikum kontra funkcionalitás a tetőfedésben

A megváltozott Családi Otthonteremtési Kedvezmény hatására sokan fognak házépítésbe, felújításba, jelentősen befolyásolva ezzel a következő évek családi kiadásait. Elsősorban az esztétikumot...