Beépíthetőségük szerint a gázfőzőlapok is két típusba, az önállóan- és a beépített
sütő fölé telepíthetőkre oszthatók. Az előzők sajátossága, hogy a kezelőgombok
az alaplapon találhatók, míg a sütő fölé építhetők kezelőszervei a sütőn-,
vagy külön panelen a sütőével együtt kerülnek elhelyezésre. A gáz főzőlapok
beépítését bizonyos fokig korlátozza a csővezeték kiállásának a helye. Ettől
flexibilis bekötőcsövet használva is csak 1-1 méternyire lehet eltávolodni.
Ha a gázfőzőlap ennél távolabbra kerül, a csőkiállás helyét fixen kiépített
gázcsővel kell a főzőlaphoz vezetni. Ez vonatkozik a sütő fölé építhető változatokra
is, mert a flexibilis csövet tilos a készülék mögött elvezetni.
A főzőhelyek kialakításában is jelentős eltérések vannak a főzőlapok között.
Az égőfejek koncentrikusan elhelyezett nyílásai szerint általában egy lángkoronásak,
amelyek leadott energiáját a lángok nagyságának, azaz a kiáramló gáz mennyiségének
a csökkentésével, illetve fokozásával lehet viszonylag szűk határokon belül
szabályozni. Ezt különféle átmérőjű égőfejek beépítésével igyekeznek a gyártók
ideálisabbá tenni. Ezért főzéskor mindig az edény méretéhez megfelelő nagyságú
égőfejet kell választani.
Mivel a lángoknak a csúcsa a legmelegebb, ezért a korszerű főzőlapok gázégőinek
hatékonyságát a két-három lángkoronás égőfejek teszik optimálisabbá. Ezek egyenletesebb
hőelosztást biztosítanak az edények alján, a lángkoronákat pedig együtt, de
esetenként külön-külön is lehet szabályozni. (Ez csak az igényes gyártmányoknál
lehetséges.)
Mivel a főzőedények többségükben kör alakúak, az égőfejek is ezt követik. Egyes
gyártmányokon azonban alkalmaznak olyan égőfej kombinációt is, amely a hosszúkás
edények használatát is lehetővé teszi. Ezt szorosabban egymás mellé helyezett
égőfejekkel, vagy a korszerűbb típusokon a lángkorona oldalra nyújtásával teszik
lehetővé. Az égőfejek névleges teljesítménye a méretük szerint különböző. A
40 mm-es kicsiké 1 kW-nál kisebb, a normál 50 mm-esek maximum 2,1kW, a közepes
60 mm-esek 2-3,1 kW, és a nagy, 80 mm-eseké 3.2 kW-nál nagyobb. Megjegyezzük,
hogy léteznek már olyan üvegkerámia lapos típusok is, amelyeknél a gázláng
nem a kerámia lap felett, hanem azt alulról hevítve adja le a főzéshez szükséges
hőmennyiséget. E megoldásnak az előnye, hogy a főzőlap felülete teljesen sík,
nincsenek edénytartórácsok, és egyenletesebb a főzőfelület hőeloszlása is.
A gázfőzőlapok biztonságos működését a hőérzékelős égésbiztosító garantálja.
E szerkezeti egységben a főzőláng melegítésekor thermóáram keletkezik, amely
szeleppel teszi lehetővé a gáz áramlását. Amint a láng elalszik, azonnal lezárja
a gázt.
A láng meggyújtásához már felesleges a gyufa, a láng begyújtása szikra-, vagy
piezzó gyújtással lehetséges. A szikragyújtáshoz hálózati feszültség szükséges,
míg piezzó gyújtásnál a szikrát a gyújtó- és az égőfej közötti feszültség hozza
létre. Az új főzőlapoknál már ez ún. egykezes művelet, azaz a kezelőgomb elforgatásával
egyidejűleg automatikusan a kiáramló gázt is meggyújtja.
A gázfőzőlapok kialakítása gyártótól függetlenül hasonló felépítésű, ám formailag
igen változatosak. Általánosnak mondhatók a négy főzőhelyes, szimmetrikus elrendezésű
főzőlapok, de az öt főzőlapos változatok sem ritkák. A középső ilyen esetekben
többnyire Vok-, vagy nagy méretű főzőhely, amelyre a nagy edényeket lehet helyezni.
Néhány gyártónál sarokba helyezhető, V-alakban elhelyezett gázégős főzőlapok
is színesítik a kínálatot. A főzőhelyeket többnyire két közepes és egy-egy
nagy és kis méretű égőfej kombinációja alkotja. Az alaplapok nagy kopásállóságú
zománcbevonattal ellátottak, illetve rozsdamentes acélból készültek. Az igényes
kivitelű típusoknál viszont a gázégők alatt fényes és sík üvegkerámialap van,
ami néhány különleges típusnál a gázláng fölé került.
Az égőfejeket többnyire öntöttvasból készült edénytaró rácsok fogják közre,
amelyeknek tisztíthatóságát nagy kopásállóságú zománc bevonat könnyíti meg.
Az égőfejek fedőlapja sajtolt acéllemez, vagy öntvény, amelynek a könnyebb
tisztántartás érdekében ugyancsak zománcozott a felülete. Az égőfejek elegánsan
csillogó lángelosztó burkolatai ötvözött és nemegyszer katalitikus (leégető)
bevonattal ellátott alumínium öntvények, amelyek azonban idővel elszíneződhetnek.
A ráégett szennyeződések eltávolítását ez a bevonat jelentősen megkönnyíti.
Az ún. dominólapok között - amelyek különálló kis főzőegységek - természetesen
vannak gáz üzeműek is és a funkciójuk is változó. Alkalmazásukkal a gáz és
az elektromos dominó főzőlapokból különféle főzőhely variációkat lehet kialakítani.
A gázfőzőlap mellé pl. üvegkerámia-lapos elektromos grillezőt, vagy barbecue
sütőt is beépíthetünk a konyhapultba.
Az elektromos és a gázfőzőlapok energiafogyasztási költségei között ugyan kevés
a különbség, ám még ma is sokan választják a gázt, mert ezt szokták meg és
egyszerűbbnek tartják a kezelését. Aki azonban gázzal főz, ne feledje, hogy
a főzőlángok az égéshez a helyiség oxigénjét fogyasztják! Ezt pedig pótolni
kell folyamatos, vagy időszakos szellőztetéssel. A keletkező égésterméket pedig
- többségében nitrogéndioxid - a műveletek közben keletkező ételszagokkal együtt
lehetőleg a szabadba vezetett légelszívóval célszerű eltávolítani a helyiségből.
Különösen fontos ez a kis légterű-, vagy amerikai konyhákban, ahol ráadásul
tökéletesen záródik az ajtó, ablak. Ezek ugyanis - beépített légszellőző készülék
híján - gátolják a szükséges légcserét. A gázfőzőlapok fölé ezért különösen
ajánlott páraelszívót szerelni. Ezzel az égéstermékektől és az esetleg leégett
étel jellegzetes szagától is azonnal megszabadulhatunk. A friss levegő utánpótlását
azonban ilyen esetekben is rövid, de intenzív szellőztetéssel biztosítani kell.
Tippek a főzőlapok tisztításához
A gázfőzőlapokra a használatuk során óhatatlanul ételszennyeződések kerülnek.
Ezek eltávolítása alapvetően fontos, mert vagy rászáradnak, vagy rosszabb
esetben rá is égnek a gázégőkre, fedőlapjukra, az edénytartókra és
még az alaplapra is. A zománcozott részekről melegvízzel és mosogatószerrel
könnyű eltávolítani a friss ételmaradékokat. A makacsabb szennyeződésekhez
használjunk karcmentes súrolószert (pl. Cillit, Cif), vagy kis felmelegítés
után rászórt sütőporral ledörzsölhetők. Ha foltosodást észlelünk a
zománcozott felületeken, azt sóval megszórva nedvesen keféljük, vagy
töröljük le. Az inox, azaz rozsdamentes acélról csak e célra alkalmas
tisztítószerrel, áztatás után távolítsuk el a szennyeződést. Ezt a
szert használjuk az égőfejek fényezett burkolataihoz is, de a nyílásokat,
a szikragyújtót és az égésbiztosítót is alaposan takarítsuk le, különben
ezek nem fognak rendeltetésszerűen működni.
A dörzsi használata tilos, mert mikro karcokat okoz a zománc és az acél
felületeken is. Helyette puha textíliát és karcmentes súrolószert használjunk.
A katalitikus bevonattal ellátott égőfej felületeit se mulasszuk el megtisztítani
mosogatószerrel, ám a foltosodásukat már semmiféle tisztítószerrel nem
tudjuk eltüntetni. Sajnos, az ilyen bevonatnak ez a sajátossága. A vastagabb
szennyeződések viszont leégnek róluk, csak a hamujukat kell letörölni
a felületükről. A letisztított felületeket mindig töröljük át tiszta
és száraz textíliával, mert a tisztítószer maradványait csak így lehet
eltüntetni, és a felületek csak így lesznek újra csillogóak.