Gyorsak és biztonságosak

Gáz főzőlapok

Az önállóan beépíthető gáz főzőlapok kezelő gombjai az alaplapon vannak, és akár beépíthető elektromos sütővel is kombinálhatókAkinek otthonában van gázvezeték, valószínűleg ezt az energia fajtát szeretné a főzéshez használni. A sütőkkel egybe épített gáztűzhelyeken kívül külön beépíthető gáz főzőlapokat is lehet választani a konyha berendezésekor, vagy felújításakor. A gáz energia biztosította előnyöket a főzőlapoknál lehet leginkább kihasználni, és a beépíthető sütő akár elektromos is lehet, amelyet köztudottan precízebben lehet kezelni, mint a gázüzeműeket.
Az innovatív fejlesztéseknek köszönhetően az elektromos főzőlapokhoz hasonlóan a "gázosok" is magasfokú biztonsági- és kényelmi funkciókkal rendelkeznek. Előnyük, hogy nagyon gyors a reakcióidejük, és a nyílt láng ellenére is biztonságos a használatuk. Igaz, hogy csak földgáz vezetékre csatlakoztathatók, de egyes típusok - fúvóka cserével - palackos PB gáz üzemre is átállíthatók.

Beépíthetőségük szerint a gázfőzőlapok is két típusba, az önállóan- és a beépített sütő fölé telepíthetőkre oszthatók. Az előzők sajátossága, hogy a kezelőgombok az alaplapon találhatók, míg a sütő fölé építhetők kezelőszervei a sütőn-, vagy külön panelen a sütőével együtt kerülnek elhelyezésre. A gáz főzőlapok beépítését bizonyos fokig korlátozza a csővezeték kiállásának a helye. Ettől flexibilis bekötőcsövet használva is csak 1-1 méternyire lehet eltávolodni. Ha a gázfőzőlap ennél távolabbra kerül, a csőkiállás helyét fixen kiépített gázcsővel kell a főzőlaphoz vezetni. Ez vonatkozik a sütő fölé építhető változatokra is, mert a flexibilis csövet tilos a készülék mögött elvezetni.
A főzőhelyek kialakításában is jelentős eltérések vannak a főzőlapok között. Az égőfejek koncentrikusan elhelyezett nyílásai szerint általában egy lángkoronásak, amelyek leadott energiáját a lángok nagyságának, azaz a kiáramló gáz mennyiségének a csökkentésével, illetve fokozásával lehet viszonylag szűk határokon belül szabályozni. Ezt különféle átmérőjű égőfejek beépítésével igyekeznek a gyártók ideálisabbá tenni. Ezért főzéskor mindig az edény méretéhez megfelelő nagyságú égőfejet kell választani.
Mivel a lángoknak a csúcsa a legmelegebb, ezért a korszerű főzőlapok gázégőinek hatékonyságát a két-három lángkoronás égőfejek teszik optimálisabbá. Ezek egyenletesebb hőelosztást biztosítanak az edények alján, a lángkoronákat pedig együtt, de esetenként külön-külön is lehet szabályozni. (Ez csak az igényes gyártmányoknál lehetséges.)
Mivel a főzőedények többségükben kör alakúak, az égőfejek is ezt követik. Egyes gyártmányokon azonban alkalmaznak olyan égőfej kombinációt is, amely a hosszúkás edények használatát is lehetővé teszi. Ezt szorosabban egymás mellé helyezett égőfejekkel, vagy a korszerűbb típusokon a lángkorona oldalra nyújtásával teszik lehetővé. Az égőfejek névleges teljesítménye a méretük szerint különböző. A 40 mm-es kicsiké 1 kW-nál kisebb, a normál 50 mm-esek maximum 2,1kW, a közepes 60 mm-esek 2-3,1 kW, és a nagy, 80 mm-eseké 3.2 kW-nál nagyobb. Megjegyezzük, hogy léteznek már olyan üvegkerámia lapos típusok is, amelyeknél a gázláng nem a kerámia lap felett, hanem azt alulról hevítve adja le a főzéshez szükséges hőmennyiséget. E megoldásnak az előnye, hogy a főzőlap felülete teljesen sík, nincsenek edénytartórácsok, és egyenletesebb a főzőfelület hőeloszlása is.
A gázfőzőlapok biztonságos működését a hőérzékelős égésbiztosító garantálja. E szerkezeti egységben a főzőláng melegítésekor thermóáram keletkezik, amely szeleppel teszi lehetővé a gáz áramlását. Amint a láng elalszik, azonnal lezárja a gázt.
A láng meggyújtásához már felesleges a gyufa, a láng begyújtása szikra-, vagy piezzó gyújtással lehetséges. A szikragyújtáshoz hálózati feszültség szükséges, míg piezzó gyújtásnál a szikrát a gyújtó- és az égőfej közötti feszültség hozza létre. Az új főzőlapoknál már ez ún. egykezes művelet, azaz a kezelőgomb elforgatásával egyidejűleg automatikusan a kiáramló gázt is meggyújtja.
A hagyományos főzőlapok 4 égősekA gázfőzőlapok kialakítása gyártótól függetlenül hasonló felépítésű, ám formailag igen változatosak. Általánosnak mondhatók a négy főzőhelyes, szimmetrikus elrendezésű főzőlapok, de az öt főzőlapos változatok sem ritkák. A középső ilyen esetekben többnyire Vok-, vagy nagy méretű főzőhely, amelyre a nagy edényeket lehet helyezni. Néhány gyártónál sarokba helyezhető, V-alakban elhelyezett gázégős főzőlapok is színesítik a kínálatot. A főzőhelyeket többnyire két közepes és egy-egy nagy és kis méretű égőfej kombinációja alkotja. Az alaplapok nagy kopásállóságú zománcbevonattal ellátottak, illetve rozsdamentes acélból készültek. Az igényes kivitelű típusoknál viszont a gázégők alatt fényes és sík üvegkerámialap van, ami néhány különleges típusnál a gázláng fölé került.
Az égőfejeket többnyire öntöttvasból készült edénytaró rácsok fogják közre, amelyeknek tisztíthatóságát nagy kopásállóságú zománc bevonat könnyíti meg. Az égőfejek fedőlapja sajtolt acéllemez, vagy öntvény, amelynek a könnyebb tisztántartás érdekében ugyancsak zománcozott a felülete. Az égőfejek elegánsan csillogó lángelosztó burkolatai ötvözött és nemegyszer katalitikus (leégető) bevonattal ellátott alumínium öntvények, amelyek azonban idővel elszíneződhetnek. A ráégett szennyeződések eltávolítását ez a bevonat jelentősen megkönnyíti.
Az ún. dominólapok között - amelyek különálló kis főzőegységek - természetesen vannak gáz üzeműek is és a funkciójuk is változó. Alkalmazásukkal a gáz és az elektromos dominó főzőlapokból különféle főzőhely variációkat lehet kialakítani. A gázfőzőlap mellé pl. üvegkerámia-lapos elektromos grillezőt, vagy barbecue sütőt is beépíthetünk a konyhapultba.
Az elektromos és a gázfőzőlapok energiafogyasztási költségei között ugyan kevés a különbség, ám még ma is sokan választják a gázt, mert ezt szokták meg és egyszerűbbnek tartják a kezelését. Aki azonban gázzal főz, ne feledje, hogy a főzőlángok az égéshez a helyiség oxigénjét fogyasztják! Ezt pedig pótolni kell folyamatos, vagy időszakos szellőztetéssel. A keletkező égésterméket pedig - többségében nitrogéndioxid - a műveletek közben keletkező ételszagokkal együtt lehetőleg a szabadba vezetett légelszívóval célszerű eltávolítani a helyiségből. Különösen fontos ez a kis légterű-, vagy amerikai konyhákban, ahol ráadásul tökéletesen záródik az ajtó, ablak. Ezek ugyanis - beépített légszellőző készülék híján - gátolják a szükséges légcserét. A gázfőzőlapok fölé ezért különösen ajánlott páraelszívót szerelni. Ezzel az égéstermékektől és az esetleg leégett étel jellegzetes szagától is azonnal megszabadulhatunk. A friss levegő utánpótlását azonban ilyen esetekben is rövid, de intenzív szellőztetéssel biztosítani kell.


Tippek a főzőlapok tisztításához

A gázfőzőlapokra a használatuk során óhatatlanul ételszennyeződések kerülnek. Ezek eltávolítása alapvetően fontos, mert vagy rászáradnak, vagy rosszabb esetben rá is égnek a gázégőkre, fedőlapjukra, az edénytartókra és még az alaplapra is. A zománcozott részekről melegvízzel és mosogatószerrel könnyű eltávolítani a friss ételmaradékokat. A makacsabb szennyeződésekhez használjunk karcmentes súrolószert (pl. Cillit, Cif), vagy kis felmelegítés után rászórt sütőporral ledörzsölhetők. Ha foltosodást észlelünk a zománcozott felületeken, azt sóval megszórva nedvesen keféljük, vagy töröljük le. Az inox, azaz rozsdamentes acélról csak e célra alkalmas tisztítószerrel, áztatás után távolítsuk el a szennyeződést. Ezt a szert használjuk az égőfejek fényezett burkolataihoz is, de a nyílásokat, a szikragyújtót és az égésbiztosítót is alaposan takarítsuk le, különben ezek nem fognak rendeltetésszerűen működni.
A dörzsi használata tilos, mert mikro karcokat okoz a zománc és az acél felületeken is. Helyette puha textíliát és karcmentes súrolószert használjunk. A katalitikus bevonattal ellátott égőfej felületeit se mulasszuk el megtisztítani mosogatószerrel, ám a foltosodásukat már semmiféle tisztítószerrel nem tudjuk eltüntetni. Sajnos, az ilyen bevonatnak ez a sajátossága. A vastagabb szennyeződések viszont leégnek róluk, csak a hamujukat kell letörölni a felületükről. A letisztított felületeket mindig töröljük át tiszta és száraz textíliával, mert a tisztítószer maradványait csak így lehet eltüntetni, és a felületek csak így lesznek újra csillogóak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: főzőlap

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerámia vagy indukciós

Ahol a konyhába gázt vezettek, ott a lakás használóinak ritkán jut eszébe elektromos főzőlapot használni. Sokszor még a gáz nélküli házakban is inkább a PB palackos főzést választják. Pedig elég...