Megfontolandó alternatíva

Mobilházak nyaralónak

2008-12-01 17:07:00 |

Bár hazánkban még nem terjedtek el igazán ezek az épülettípusok, Amerikában, ahol a munkahelyek miatti költözködési hajlandóság sokkal nagyobb, mint Magyarországon, sokan élik mindennapjaikat ilyen épületekben. Számos előnyük van, így meggondolandó, hogy például hétvégi házat építeni, vagy mobil házat venni előnyösebb-e.

Tiszta Amerika!

Amerikában az emberek közel 10 százaléka él mobilházakban. Ott kialakított telepek is találhatók, ahol havi bérleti díjért cserébe ki-ki leállíthatja a maga mobilházát, és cserébe, igénybe veheti a telep közös szolgáltatásait: uszoda, teniszpálya stb. Ha pedig megunta az adott várost, vagy tengerpartot, esetleg máshol kapott munkát, hív egy trélert és különösebb dobozolás nélkül rövidesen a megszokott háza várja párszáz kilométerrel arrébb, egy másik városban vagy államban.
Mi magyarok ennyire azért nem vagyunk mobilak és kozmopoliták, hiszen egy közelmúltban végzett felmérés szerint sokan 20 kilométert is sokallnak ingázni egy munkahely miatt. Arról nem is beszélve, hogy a családok többségénél nálunk kizárt, hogy egy munkalehetőség miatt elköltözzenek megszokott házukból, környékükről.
Ez persze mentalitásbeli kérdés. Amerikában, sőt Nyugat-európában is sokan bérlakásokban élik le egész életüket, ott az ingatlan-tulajdon nem olyan fontos, és a költözködések miatt az ott élő emberek nem is kötődnek túlzottan a házhoz, lakáshoz, amiben élnek. Hazánkban az emberek többsége magántulajdonú házban lakik, amelyek nem ritkán egy élet munkájának gyümölcsei. A hosszú éveken, nem ritkán évtizedeken keresztül törlesztett lakáshitelek lejártával már sokkal nagyobb a saját ház, lakás iránti kötődés.
Az valószínűleg soha nem fog bekövetkezni, hogy lakosságunk nagy számban mobilházakban lakjon, az előbb említett eltérő mentalitás miatt. Ám ezek az építmények főleg nyaraló, és hétvégi házként nagy jövő előtt állnak hazánkban is, számos előnyös tulajdonságuk miatt.

Mi is a mobilház?

Gyakorlatilag egy nagyméretű telepített lakókocsinak is felfoghatók ezek az épületek azzal a különbséggel, hogy annál jóval nagyobbak, kényelmesebbek, több szobával rendelkeznek, és helyváltoztatásukhoz nem elegendő egy vonóhoroggal ellátott személyautó, hanem trélerre van szükség. A mobilházakat, ha be szeretnénk kategorizálni, akkor a lakókocsi és a könnyűszerkezetes házak közé tehetjük. Külföldön kempingekben is egyre elterjedtebbek, mivel jó alternatívát nyújtanak: a telepített lakókocsiknál jóval kényelmesebbek, a faházaknál meg mobilabbak.
A mobilházak belül mindennel fel vannak szerelve, bútoroktól kezdve a fűtésen át a tapétázásig minden készen áll bennük a lakó fogadására. Ha használtan vásárolunk mobilházat, akkor a berendezések adottak, ám új esetén megrendeléskor szinte mindent mi választhatunk meg a kárpitok színétől kezdve a burkolatokig.
A mobilházak nagy előnye, hogy amint megérkezik, csak a közművekre kell rácsatlakoztatni, és már lakható is. Használhatóak idényszerűen, de akár télen-nyáron is. 20-40 négyzetméteres alapterület között találjuk a típusválasztékot, tehát nem csak hétvégi házként, hanem akár állandó ott tartózkodásra is alkalmasak, hiszen a nagyobbak a nappali, konyha és fürdő mellett akár 2-3 hálószobával is rendelkeznek. A negyven négyzetméter körüli felső alapterület-korlát is csak a szállíthatóságából adódik, hiszen ennél nagyobb épületet teherautóra felpakolva már nem nagyon lehetne közúton elfuvarozni.
A könnyűszerkezetes házakhoz hasonlóan a falazat itt is szendvicspanel szerkezetű. Külseje alumínium, vagy speciális műanyag, így nem rozsdásodik. A belső része fa, mely festhető, tapétázható. A két réteg között pedig a hőszigetelés biztosító polisztirol vagy kőzetgyapot helyezkedik el.

A mobilházak telepítése

A mobilházakat a megsüllyedés elkerülése miatt ajánlatos betonalapra helyezni. A kerekeinél fel kell bakolni, hogy azok gumiabroncsait ne nyomja a teher, és a négy sarkán levő tartólábakat is le kell ereszteni a megtámasztásához. E magasságkülönbségből adódóan célszerű lépcsőt vagy egy teraszt építeni elé. Mivel a mobilházak többsége egy helyben marad, elvileg a tengelyt és a kerekeket le lehet szerelni. Amely típusok kerekekkel rendelkeznek, azok sem vontathatók ezeken, mivel a kerekek csak a telken belüli beállítást könnyítik meg.
Beállítása után rá kell csatlakoztatni a vezetékes vízre, csatornára, elektromos hálózatra. A kisebb méretű mobilházak elektromos hősugárzókkal, a nagyobbak központi fűtéssel vannak ellátva. A házak karbantartási igénye minimális.

Az ár is lényeges

Hazai viszonylatban más építkezési formákkal (faház, könnyűszerkezetes ház, téglaház) összehasonlítva főleg a kisebb méretű és használt mobilházak tűnnek sokkal versenyképesebbnek annál, mint amennyire jelenleg elterjedtek. Versenyképességük abban rejlik, hogy nem kell hónapokig kerülgetni a mestereket, hiszen azonnal beköltözhető, és mivel teljesen berendezettek, erre sem kell külön pénzt, és időt áldozni.
Mérettől, felszereltségtől függően nyaralónak alkalmas használt mobilházat már 1,8 millió forintért vehetünk. Ha több hálószobás modellre vágyunk, akkor ennél mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni, de akár a hidro- masszázszuhannyal felszerelt, luxus kivitelű épületek is kaphatók, ha valakinek erre van igénye, és pénze.
Bár még nem nagyon elterjedtek, de várhatóan a későbbiekben értékesítésük is egyszerűbb lesz. Napjainkban a nyaralóházak szinte teljes egészében helyhez kötöttek, így mondjuk egy Sopron környéki hétvégi házat esélyünk sincs annak eladni, aki a Balatonon akar nyaralót venni. A mobilházak elterjedésével ez a probléma is megszűnhet, hiszen csak át kell szállítani a megvett mobilházat az új helyére.
Teljes berendezéséből adódóan bizonyos alapterületi kategóriákban a mobilház versenyképes lehetőség más építkezési formákkal szemben, ám azt hozzá kell tenni, hogy a hitelfelvétel nem túl egyszerű rá, mivel a bankok nem ingatlanként kezelik ezeket az építményeket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

perzsi avatarja

perzsi         Mobilház lehetőségek

Szia Katica!
Ha még nem találtad meg álmaid házát,válogass itt kedvedre!
http://mobilhazak.hu/partnereink/pukher/?mobilhaz=90

fransis69 avatarja

fransis69         Mobilház lehetőségek

Szia "maffiakatica".
Látom nem tolong a hozzászólás. Légyszi nézd meg a honlapunkat. Alapban 4 szélességgel (szállítási korlátokhoz illesztve) és 9 hosszal 12,70m-ig gyártjuk a mobilház az extramobilház együtteseinket.
Szólóként 5-43 m2 36 lépcsőben egy egy komfortos egység, de ezek egymással látványosan akár több száz négyzetméteres családias kialakítást is tudnak.
Összeépíthetők akár előadótermeknek-, kisüzemeknek-, vagy ÁBC-knek is.
http://mobilhazak.extra.hu/Galleries/index.html . Ha nem működik a link, írd be kérlek kézzel, de ha az 'extramobilházak' és egyéb változataira keresel, mi ott leszünk...
A "mérnökszerkezetek" elbeszéli neked az erőteljes, a mai családi házakra sem jellemző hőszigeteléseket, de mi a falakat, a tetőt át is szellőztetjük a nyári felmelegedés mérséklésére.
Remélem segítettem...
U.i.: Az áraink verhetetlenek a moduláris rendszerünk okából.
Üdv. Szabadi f. j.

maffiakatica avatarja

maffiakatica         Kérdés

Valakinek van e a birtokában ilyen?
És ha igen megtenné hogy mesél rola?
Hogyan oldható meg egy ilyen közművesítése,letelepítése?...stb..
Trükkök praktikák,minden érdekel!

Szeretnék egy ilyet vásárolni és huzamosabban eltölteni benne időt!Nem csak egy két napot,egy két hétvégét honapot,aztán vissza a civilizált bunkokhoz :)

Előre is köszönöm
Üdv:Katica

Mobilházak Magyarországon

Néhány óra alatt kész otthon, ingatlanadó, építési engedély ésegyéb kötelezettségek nélkül? Amobilházakat nem csak nyaralónak vagy kiállítási pavilonnak, hanem lakóháznak is használhatjuk...


Építkezés fából: kicsit másképp

A fát, mint építőanyagot nagyon régóta használja az emberiség. Aképeken látható kissé rendhagyó felhasználási móddal viszonylag könnyen és költséghatékonyan építhetünk kisebb kerti épületeket,...